5 tips voor meer werkgeluk

10 min leestijd

Ben jij gelukkig op je werk? Weet je eigenlijk wel wat je nodig hebt om echt gelukkig te zijn in jouw baan? En dan doel ik niet op dat ene gouden idee waar we stiekem allemaal op zitten te wachten. In dit blog deel ik graag 5 tips voor meer werkgeluk. 

Werk is maar werk

Ik denk dat we het allemaal wel herkennen: na een superleuk weekend barst de bubbel zondagavond uit elkaar. Maandag  gaat de wekker en begint ‘de ellende’ opnieuw. De één gaat er makkelijker mee om dan de ander. Werk is tenslotte maar werk toch? Tot op zekere hoogte zit daar een kern van waarheid in: geen enkele baan is alleen maar leuk. Maar… als je echt niet gelukkig bent op je werk, neem je zo’n heerlijke zak bagage mee naar huis en heb je er daar ook nog last van. Als recruiter spreek je vaak kandidaten die niet gelukkig zijn in hun huidige baan en dus op zoek zijn naar een nieuwe . Redenen die wij vaak horen zijn:

 • Onderwaardering: Ofwel in salaris, ofwel in niet tastbare waardering. Het maakt niet uit wat ik doe, want het is toch nooit goed.
 • Autoritaire managementstijl: Ik ben aangenomen als Marketing Manager, maar de directeur eigenaar beslist uiteindelijk toch alles zelf.
 • Geen ruimte voor groei of ontwikkeling: Ik word klein gehouden. Ik geef aan meer te kunnen en te willen en er wordt niets mee gedaan.
 • Werk – privé niet in balans: Ik had van tevoren aangegeven niet meer dan 32 uur te kunnen werken. De verwachtingen liggen echter zo hoog, dat ik met mijn kind op mijn schoot op mijn vrije dag nog mijn mails aan het bijwerken ben.
 • Beloftes worden niet waargemaakt: Ik zou aan het eind van het jaar doorgroeien naar een andere functie met meer verantwoordelijkheid, maar dat gaat uiteindelijk toch niet door.
 • Korte termijn visie: Er is een bepaalde strategie afgesproken, maar puntje bij paaltje gaat de koers van links naar rechts.

3 dingen die je zelf kunt doen

Herken je jezelf in één van bovenstaande redenen? Dan kun je 3 dingen doen.

 1. Je kunt analyseren waarom je niet gelukkig bent, hoe dat zo is gekomen, wat je er (nog) aan kunt doen en dan pas op zoek gaan naar een andere baan.
 2. Je kunt als een gek gaan solliciteren om zo snel mogelijk een andere baan te vinden. In dat geval raad ik je aan je snel bij ons in te schrijven, dan heb je die lijn al vast uitgezet ;). Hoe je de juiste keuze vervolgens maakt, lees je in één van onze volgende blogs.
 3. Je kunt binnen je huidige baan proberen je werkgeluk opnieuw te vinden. Ben je nog niet klaar om je baan op te geven en wil je ook eigenlijk helemaal niet weg? Lees dan nog even verder, we hebben namelijk een paar tips voor je.

#Tip 1: Wat is jouw werkgeluk – blijf bij je kern

Jouw werkgeluk is niet mijn werkgeluk. Net als dat wat mij gelukkig maakt, jou niet gelukkig hoeft te maken. Op social media worden de meest perfecte plaatjes geschetst. Maar misschien word jij helemaal niet gelukkig van #vrijmibo, #skiweekend of #pizzaavond. Misschien word je wel blij van thuiswerken zonder even al die hectiek om je heen. Of van een baan waar je wel gewoon om vijf uur de deur dicht kan trekken zonder raar aangekeken te worden. Focus op dat wat jou gelukkig maakt, niet op wat de rest van de wereld zogenaamd van jou verwacht.

#Tip 2: Evalueer jouw werkgeluk regelmatig

Je niet gelukkig voelen op je werk is niet iets wat van dag op nacht gebeurt.  Net als dat je van de één op andere dag weer werkgelukkig bent. Werkgeluk is een voortdurend proces waarbij jij aan het roer staat. Jij bepaalt immers of je je gelukkig voelt of niet. Zorg ervoor dat je op tijd evalueert waarom je wel of niet gelukkig bent op je werk. Niet pas wanneer het eigenlijk al te laat is, want dan is bijsturen een enorme opgave. Heb je moeite om te bepalen waarom je niet gelukkig bent en wat je eventueel wel gelukkig zou kunnen maken? Dan kun je de hulp inschakelen van een professionele coach.

#Tip 3: Cocoon minimaal 5 minuten van je werkdag

Pak iedere dag even 5 minuten om na te gaan waar je trots op bent die dag. Zet je scherm uit, pak een lekkere bak koffie en ga in die ‘cocoon’ zitten. Wat heb ik gedaan vandaag waarvan ik zeg: dat heb je goed gedaan? Geniet oprecht van je successen iedere dag, zo klein als ze maar zijn. Want dat is iets dat we maar vaak genoeg vergeten in de drukte van de dag. Het zijn ook de kleine dingen die ervoor zorgen dat je je weer even net een tikkeltje gelukkiger voelt.

#Tip 4: Maak werkgeluk bespreekbaar

Anno 2018 hoeft niemand meer uit te leggen dat tevreden, gelukkige werknemers goud waard zijn. Toch is het actief werken aan werkgeluk iets dat in sommige organisaties nog laag op de agenda staat. Maak werkgeluk bespreekbaar en kijk of er in het team collega’s zijn die hier ook bij willen aanhaken. Welke activiteiten kun je bijvoorbeeld doen? Zoek je nog inspiratie? Kijk dan eens op de site van de week van het werkgeluk.

#Tip 5: Accepteer ook de dagen dat het even tegen zit

Als je je niet gelukkig voelt in je werk is het vol maken van een hele dag een behoorlijke opgave. En dan zijn er dagen dat je gewoon niets uit handen krijgt. Accepteer dat het zo is, zonder jezelf daarvoor af te straffen. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen. Wees niet te streng voor jezelf op dat soort momenten, maar gebruik ze om even te resetten. Hoe ga ik het morgen anders aanpakken?

Ben jij op dit moment niet gelukkig in je werk, en weet je eigenlijk niet zo goed waarom? Of wil je gewoon even sparren met iemand uit jouw vakgebied? Neem dan eens contact met ons op. We geven je namelijk graag advies.

 

Karlijn

  https://www.sms-intermediair.nl/blog/5-tips-voor-meer-werkgeluk/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl