Vitaliteit – al op jouw agenda?
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verder10 min leestijd
Ben jij gelukkig op je werk? Weet je eigenlijk wel wat je nodig hebt om echt gelukkig te zijn in jouw baan? En dan doel ik niet op dat ene gouden idee waar we stiekem allemaal op zitten te wachten. In dit blog deel ik graag 5 tips voor meer werkgeluk.
Ik denk dat we het allemaal wel herkennen: na een superleuk weekend barst de bubbel zondagavond uit elkaar. Maandag gaat de wekker en begint ‘de ellende’ opnieuw. De één gaat er makkelijker mee om dan de ander. Werk is tenslotte maar werk toch? Tot op zekere hoogte zit daar een kern van waarheid in: geen enkele baan is alleen maar leuk. Maar… als je echt niet gelukkig bent op je werk, neem je zo’n heerlijke zak bagage mee naar huis en heb je er daar ook nog last van. Als recruiter spreek je vaak kandidaten die niet gelukkig zijn in hun huidige baan en dus op zoek zijn naar een nieuwe . Redenen die wij vaak horen zijn:
Herken je jezelf in één van bovenstaande redenen? Dan kun je 3 dingen doen.
Jouw werkgeluk is niet mijn werkgeluk. Net als dat wat mij gelukkig maakt, jou niet gelukkig hoeft te maken. Op social media worden de meest perfecte plaatjes geschetst. Maar misschien word jij helemaal niet gelukkig van #vrijmibo, #skiweekend of #pizzaavond. Misschien word je wel blij van thuiswerken zonder even al die hectiek om je heen. Of van een baan waar je wel gewoon om vijf uur de deur dicht kan trekken zonder raar aangekeken te worden. Focus op dat wat jou gelukkig maakt, niet op wat de rest van de wereld zogenaamd van jou verwacht.
Je niet gelukkig voelen op je werk is niet iets wat van dag op nacht gebeurt. Net als dat je van de één op andere dag weer werkgelukkig bent. Werkgeluk is een voortdurend proces waarbij jij aan het roer staat. Jij bepaalt immers of je je gelukkig voelt of niet. Zorg ervoor dat je op tijd evalueert waarom je wel of niet gelukkig bent op je werk. Niet pas wanneer het eigenlijk al te laat is, want dan is bijsturen een enorme opgave. Heb je moeite om te bepalen waarom je niet gelukkig bent en wat je eventueel wel gelukkig zou kunnen maken? Dan kun je de hulp inschakelen van een professionele coach.
Pak iedere dag even 5 minuten om na te gaan waar je trots op bent die dag. Zet je scherm uit, pak een lekkere bak koffie en ga in die ‘cocoon’ zitten. Wat heb ik gedaan vandaag waarvan ik zeg: dat heb je goed gedaan? Geniet oprecht van je successen iedere dag, zo klein als ze maar zijn. Want dat is iets dat we maar vaak genoeg vergeten in de drukte van de dag. Het zijn ook de kleine dingen die ervoor zorgen dat je je weer even net een tikkeltje gelukkiger voelt.
Anno 2018 hoeft niemand meer uit te leggen dat tevreden, gelukkige werknemers goud waard zijn. Toch is het actief werken aan werkgeluk iets dat in sommige organisaties nog laag op de agenda staat. Maak werkgeluk bespreekbaar en kijk of er in het team collega’s zijn die hier ook bij willen aanhaken. Welke activiteiten kun je bijvoorbeeld doen? Zoek je nog inspiratie? Kijk dan eens op de site van de week van het werkgeluk.
Als je je niet gelukkig voelt in je werk is het vol maken van een hele dag een behoorlijke opgave. En dan zijn er dagen dat je gewoon niets uit handen krijgt. Accepteer dat het zo is, zonder jezelf daarvoor af te straffen. Uiteindelijk zijn we allemaal maar mensen. Wees niet te streng voor jezelf op dat soort momenten, maar gebruik ze om even te resetten. Hoe ga ik het morgen anders aanpakken?
Ben jij op dit moment niet gelukkig in je werk, en weet je eigenlijk niet zo goed waarom? Of wil je gewoon even sparren met iemand uit jouw vakgebied? Neem dan eens contact met ons op. We geven je namelijk graag advies.
Karlijn
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderConceptuele vaardigheden maken op ieder niveau een groot verschil. In dit blog geven we je een aantal voorbeelden én leggen we uit hoe je conceptueel denken tijdens een sollicitatie kunt laten zien.
Lees verderHoe weet je dat je van baan moet wisselen? Leer over de 8-18-48-72-vuistregel die helpt bepalen hoe lang je ergens moet blijven voor optimale carrièregroei.
Lees verder