In 5 stappen een effectief onboarding programma opzetten

Het aannemen van een nieuwe collega is een spannende en belangrijke stap voor elk bedrijf. Maar hoe zorg je ervoor dat deze nieuwe aanwinst niet alleen zijn weg vindt binnen het bedrijf, maar ook direct bijdraagt aan het succes van jouw team en organisatie? Het antwoord ligt in een effectief onboarding programma – van onschatbare waarde voor de HR-strategie van een bedrijf. In dit blog leggen we je in 5 stappen uit hoe je zo’n onboarding programma kunt opzetten.

Waarom is een goed onboarding programma zo belangrijk?

Eerste Indrukken zijn blijvend. De eerste dagen en weken van een nieuwe medewerker zijn wat dat betreft cruciaal. Een gestructureerd onboarding proces zorgt voor een positieve eerste ervaring en versterkt de betrokkenheid van de nieuwe collega. Het vergroot zelfs de kans dat nieuwe medewerkers langer blijven en zich dus meer verbonden voelen met je organisatie.

Daarnaast heeft een programma ook invloed op productiviteit. Met een duidelijk onboarding programma kan een nieuwe medewerker sneller ‘up and running’ zijn. Ze begrijpen de bedrijfscultuur, de processen en de verwachtingen beter, waardoor ze sneller kunnen bijdragen aan de doelstellingen van je organisatie.

Een effectieve onboarding helpt bij het behouden van waardevol talent en vermindert de kosten en tijd die gepaard gaan met het opnieuw werven en inwerken van nieuwe werknemers.

Inge Loog

Senior Consultant

Hoe zet je een effectief onboarding programma op?

Een onboarding programma omvat in de eerste plaats een operationele dimensie. Dit impliceert dat nieuwe medewerkers toegang moeten hebben tot de juiste middelen en kennis om hun taken goed uit te voeren. Daarnaast omvat het een sociaal aspect, waarbij de focus ligt op het verwelkomen van nieuwe teamleden en het opbouwen van waardevolle relaties met collega’s en leidinggevenden. Een derde component van het onboarding programma is de strategische invalshoek, die zich richt op het helder presenteren van de missie en doelen van de organisatie, evenals het informeren van nieuwe medewerkers over belangrijke ontwikkelingen.

1. Bepaal het doel van je onboarding programma

Definieer de doelen van het onboarding programma, zoals betrokkenheid en behoud van medewerkers, het enthousiasmeren van medewerkers voor de organisatie, het versnellen van de ontwikkeling van competenties en het waarborgen van compliance en procesborging. Het programma moet de bedrijfsstrategie, normen en waarden, bedrijfscultuur en omgangsregels benadrukken, terwijl de focus ligt op de rol van de nieuwe medewerker in de organisatie en hoe deze kan bijdragen aan succes. Het onboarding programma moet zowel brede bedrijfsdoelen als functie gerelateerde doelen omvatten.

2. Breng de informatiebehoefte in kaart

Verzamel input van collega’s uit alle lagen van de organisatie om de informatiebehoefte van nieuwe medewerkers vast te stellen. Dit kan worden gedaan door interne brainstormsessies te organiseren en externe experts op het gebied van onboarding programma’s uit te nodigen.

3. Splits het op in fases

Ontwikkel het onboarding programma met het oog op de benodigde informatie op zowel korte als lange termijn. Denk na over welke informatie de nieuwe medewerker nodig heeft in verschillende fases van het traject om kennis te maken met de organisatie en zelfstandig aan de slag te kunnen. Vergeet hierbij niet het stukje voor de start van je nieuwe werknemer, de preboarding. Daar start je programma namelijk al. Zo kun je:

 • Een week voor de start een de directe collega’s een leuk kaartje laten sturen;
 • De eerste dag een welkomstlunch organiseren;
 • Een aantal speeddates inplannen met belangrijke collega’s om zo snel kennis te maken met de organisatie;
 • Incheck momenten organiseren;
 • Een buddy toewijzen;

4. Stel het leerpad van de medewerker vast

Kies een leerpad dat past bij de diverse groepen medewerkers binnen het bedrijf. Overweeg een adaptief leerpad voor een gepersonaliseerde leerervaring, waarbij de inhoud zich aanpast aan de kennis, leerdoelen en vaardigheden van elke nieuwe medewerker.

5. Focus op persoonlijk contact en maak het leuk

Integreer persoonlijke contactmomenten en laagdrempelige feedbackmomenten in het programma, zodat nieuwe medewerkers kunnen sparren met collega’s en zich betrokken voelen. De 30, 60 en 90 dagen in een nieuwe rol zijn passende momenten om een evaluatie in te plannen. Tijdens de eerste feedbackronde kun je vragen hoe de nieuwe werknemer het onboardings programma ervaart. Zo kun jij deze input weer gebruiken om te onboarding programma bij te sturen indien nodig. Wist je namelijk dat slechts 52 % van de medewerkers tevreden is met hun onboardingsproces (Paychex)?

Overweeg ook spelelementen om het onboarding programma leuk en boeiend te maken, zoals uitdagingen tussen collega’s of onderlinge competities, wat tevens bijdraagt aan teambuilding.

Advies over onboarding? Neem contact op met één van onze specialisten

Door deze stappen te volgen, kun je een effectief onboardingsprogramma opzetten dat nieuwe medewerkers goed voorbereidt en betrokkenheid bevordert. Heb je hulp nodig bij het opzetten van een onboarding traject? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag!

  https://www.sms-intermediair.nl/blog/in-5-stappen-een-effectief-onboarding-programma-opzetten/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl