Hoe je jouw doelen in 2024 wél gaat behalen

New year, new me? Of hoop je altijd op een ‘new me’ maar blijkt meestal dat je jouw goede voornemens na een maand weer vergeet? Wij hebben tips om ervoor te zorgen dat jij jouw doelen structureel nastreeft. Benieuwd? Lees snel verder!

“You’ll never change your life until you change something you do daily.
The secret of your success is found in your daily routine.”

John C. Maxwell

Routines, routines, routines

Je zult er misschien niet blij van worden, maar zoals bovenstaande quote het al zegt; er gaat niets aan je leven veranderen zonder je dagelijkse routine aan te passen. Gelukkig zijn we er niet de hele dag mee bezig; de kleine dingen als tanden poetsen, je koffie in de ochtend of je skincare routine. Deze dingen doen we op de automatische piloot. Echter zijn er ook zeker wat automatische-piloot-routines die negatieve invloed hebben op ons presteren. En deze kunnen weer effect hebben op een andere gewoonte; ook wel bekend als de ‘domino-gewoonte’. Het is de kunst om deze routines om te buigen.

‘Een doel stellen is nuttig maar alledaags gedrag en systemen bepalen wat je uiteindelijk herhaaldelijk doet.’

Hoe verander je die routines nu echt?

Maak een planning voor je week, deel deze realistisch in en vraag niet direct te veel van jezelf. Neem de tijd om telkens een klein stapje te zetten. Anders houd je het wellicht niet lang vol. Iedere verandering is er eentje!

1. Verzin thema’s

Doorgaans word je meer geïnspireerd als je een thema hangt aan je goede voornemens. Stel je wil meer sporten, minder snoep eten en meer rustmomenten inplannen voor jezelf; hang het dan onder het thema ‘gezondheid’. Of stel je wil meer zien van Nederland, meer kunstbezoeken doen en meer lezen over een specifiek onderwerp; hang het dan onder het thema ‘inspiratie’. En zo kun je dat in weken, maanden, kwartalen en in een jaar gaan indelen. Als je deze thema’s in gedachte houdt, voel je zelf waarschijnlijk meer druk om het in die gestelde tijd te bewerkstelligen.

2. Nudge jezelf

Nudgen; een veelgebruikte motivatietechniek in de Marketing-Communicatiewereld. Het is een manier om goed gedrag te stimuleren. Een voorbeeld hiervan zijn de calorieën die op de trap staan bestickerd.

Door de nudging techniek toe te passen, maak je het jezelf makkelijker.

 • Wil je meer sporten? Trek ’s ochtends direct je work-out kleding aan en leg je trainingsmatje van tevoren alvast klaar.
 • Gezonder eten? Zet het gezonde eten op ooghoogte in je kast.
 • Minder snacken? Bereid je eten de avond van tevoren klaar.
 • Meer water drinken? Installeer een water-drink-app die je meerdere keren per dag meldingen geeft.

3. Evalueer regelmatig

Je kunt op diverse manieren tracken hoe het gaat met je nieuwe routines. Dit is vooral goed om te doen zodat je jezelf blijft motiveren. Als jij regelmatig ‘vinkjes’ mag zetten, krijg je nieuwe energie om aan je doelen te werken. Dat is toch een lekker gevoel?!

 

Opties zijn:

 • Een kalender aan je muur om kruisjes in te zetten
 • Een notitie app met een dagelijkse checklist
 • Gebruik een ‘habit tracker’ app
 • Een lifeplanner van bijvoorbeeld @hema of @succesplanner
 • Kleuren in je agenda voor wat je meer wil doen (groen) en wat je minder wil doen (rood)

 

Bekijk iedere week welke scores je had en waarom sommige dingen misschien niet verliepen zoals je het in gedachte had. Wat was er die dagen nou precies anders? Het is belangrijk om de ‘domino-gewoonten’ daarin niet uit het oog te verliezen. Let op voorbeelden: ‘als ik ’s ochtends een korte wandeling maak werk ik de twee uur daarna op mijn best’ of ‘als ik mijn dag start met actieve taken waarbij ik met mijn handen bezig ben, heb ik daarna meer focus om mijn laptop-werk te doen’. Probeer rekening te houden met deze gegevens tijdens het inplannen van de week erna. Bijsturen is ook wel; het verder aanscherpen van je doelen.

Het is geen zwart of wit

Heel belangrijk: probeer niet zwart-wit te denken. Het is heel lastig om je levensstijl ineens te veranderen. Dit is een proces. Stop niet direct wanneer het even niet lukt. Even doorzetten en je gaat zó trots zijn op jezelf!

Nog een kleine tip van onze Marketeer Vera:

‘’Ik zorg altijd dat de simpele dingen in het leven als ‘de boodschappen doen’ meer op de automatische piloot (en efficiënter) gebeuren. Op die manier heb je meer tijd voor dingen waar je echt in wil verbeteren.’’

 • ‘’Ik kies iedere zaterdag 3 gerechten uit (waarvan je 2 dagen kunt eten) en zet alle ingrediënten in een superhandige app genaamd ‘Bring!’ die synchroniseert met degene waarmee je samenwoont.’’
 • ‘’Ik heb al mijn huishoudelijke taken in een ‘Trello’ lijst gezet en heb deze zo geautomatiseerd dat ik iedere zaterdag een melding in mijn mail krijg van alles dat er huishoudelijk in die week dient te gebeuren. Zo weet ik zeker dat al het beddengoed één keer in de twee weken verschoond wordt en de badkamer iedere drie weken uitgebreid gepoetst wordt.’’

Geen inspiratie voor doelen of thema’s?

Maak een lijst van je huidige situatie vs je gewenste situatie en gebruik hiervoor verschillende indicatoren als financiële status, gezondheid, geluk, prestaties en sociaal. Op deze manier kun je doelen of thema’s creëren die de brug vormen naar je gewenste situatie.

 

Weet jij zakelijk gezien even niet hoe jouw gewenste situatie er precies uitziet? Ben je even op zoek naar hetgeen dat je écht wil? We helpen je graag verder! Praat gerust een keer met één van onze ervaren consultants! Zij zien dag in dag uit mensen/bedrijven en denken graag mee over jouw loopbaankeuzes!

Kantoor Amsterdam

Amsterdam

Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
E: info@sms-intermediair.nl
Route
Kantoor Eindhoven

Eindhoven

Poirterslaan 26
5611 LB Eindhoven
T: (040) 211 40 75
E: info@sms-intermediair.nl
Route
  https://www.sms-intermediair.nl/blog/hoe-je-jouw-doelen-in-2024-wel-gaat-behalen/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl