Onderhandelen over je loon tijdens inflatie

5 min leestijd

Tijd voor loonsverhoging! Helemaal in een tijd van inflatie. Toch? Of niet? Je hebt weer een jaar hard gewerkt, prachtige doelen gehaald. Aan de andere kant zie je misschien ook dat jouw werkgever worstelt met de huidige prijsverhogingen aan de klant door te berekenen. Gevolg, minder marge, en minder ruimte voor jouw loonsverhoging. Hoe pak je een salarisonderhandeling tijdens inflatie dan aan?

Doe onderzoek:

Voordat je de onderhandelingen ingaat, is het slim te onderzoeken hoe anderen werkgevers hier mee omgaan. Kijk nog eens naar het gemiddelde salaris van jouw functie, probeer erachter te komen of er signalen zijn dat werkgevers in jouw branche compenseren voor inflatie. In het nieuws kon je vinden dat de Bouwsector bijvoorbeeld 14% compensatie krijgt, en bij Ikea 12%. Sommige branches krijgen misschien 5%. Als je deze cijfers weet voor jouw branche, sta je supersterk.

Begrijp de strop om het budget van het bedrijf:

Zoek uit hoe het zit met de marge van je bedrijf. Is deze geslonken? Of rekenen ze de prijsstijgingen vrolijk door? En als ze dat niet doen, wanneer verwachten ze dat het weer aantrekt? Over een paar maanden, of pas over een jaar. Hierop kan je dan je verwachtingen afstemmen.

Houd je prestaties tegen het licht:

Als jij het niet doet, doet je werkgever het dit jaar zeker; praten over je prestaties. Want als het moeilijk is om je loon te verhogen, zal hier een reusachtig vergrootglas op liggen. Als je hard kan maken dat jij je salaris waard bent + de mogelijke loonsverhoging? – Omdat je onmisbaar bent voor de successen van het bedrijf – Dan kan je niks gebeuren.

Benadruk unieke vaardigheden en ervaring:

Prestaties is zilver. Unieke ervaring en ervaring zijn goud. Benadruk ook deze in het gesprek. Dit helpt het bedrijf om te zien welke waarde je inbrengt en waarom jij een loonsverhoging verdient.

Welk geluksnummer houd je in gedachten?

Het is slim om een bedrag in je hoofd te hebben. Of eigenlijk drie. Een ondergrens, waarin je aangeeft dat je hierover zwaar ontevreden bent, en het mogelijk gevolgen heeft. Een getal waarbij je tevreden bent, en een getal waarin je gelukkig bent. Je geluksgetal in salaris uitgedrukt. Je kunt zo snel en accuraat reageren met een gepaste emotie.

Doe water bij de rode kerstwijn.

Bereid je voor op een mogelijk compromis.  Je werkgever kan misschien niet het bedrag bieden dat jij vraagt. Zelfs als ze niet om jouw prachtige bewijzen en unieke skills heen kunnen. Als je laat zien dat je in minder tijden een compromis kan doen voor je werkgever, zie je dat ook vaak terug als het weer goed gaat met het bedrijf.

Speel met wisselgeld:

Lukt de salarisverhoging niet? Kijk wat er mogelijk is qua wisselgeld. Stel de deal vast, maar laat het ingaan over een X aantal maanden. Vraag om een bonus met terugwerkende kracht als het meevalt. Of kijk naar extra vakantiedagen, flexibele werkregelingen of extra opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden.

Ben open en respectvol. Onderhandelen over salaris is een typisch zweetmomentje. Ineens doet elk woordje ertoe. En soms ben je misschien bang om te zeggen wat je écht wil. Durf te vertrouwen dat je alles kan zeggen, mits het met respect is. Beter dat je het op tafel legt en erachter komt dat het niet meer samen werkt, dan dat je een jaar werkt in onvrede, omdat je niets hebt gezegd. Uit ervaring kunnen we zeggen: de kans is groter dat de werkgever nog eens nadenkt over het aanbod.

Don't:

Je gelooft het bijna niet, maar dit horen we vaak in onderhandelingen: ik wil loonsverhoging omdat ik graag een (groter) huis wil, of aan kinderen wil beginnen. Natuurlijk zijn dat valide redenen om meer geld in je leven te willen, alleen helpt het jou niet verder in de onderhandeling. Kinderen en een groter huis, zijn namelijk geen succesfactoren voor je werkgever, maar voor jou. Houd ze buiten je argumentatie en focus op die mooie kwaliteiten van je.

Mail een bedankje na de onderhandeling:

Alles gelukt? Grijp de sfeer even in een kort bedankje. En noem nog eens wat er is afgesproken en dat je uitkijkt naar de vervolgstappen. Zo blijft het gesprek gaande en wordt je verzoek niet vergeten.

 

Succes!

Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl