Carrièreswitch: Hoe weet je dat je van baan moet wisselen?

Verandering van spijs doet eten, tenminste vaak wel. Maar als het op je carrière aankomt, is de beslissing om van baan te wisselen vaak wat ingewikkelder. Veel werknemers vragen zich af of het niet tijd is voor een nieuwe uitdaging na jaren bij dezelfde werkgever. De grote vraag is: hoe weet je dat je van baan moet wisselen? En maak je sneller carrière door te switchen?

Weet jij wat je waard bent?

Jobhoppen: voor de één een echte no-go. Voor de ander niet meer dan normaal. Met de diversiteit aan generaties op de arbeidsmarkt vervaagt het stigma rondom frequent wisselen van baan steeds meer. En het heeft ook zeker zo zijn voordelen. Zonder af en toe van baan te wisselen, mis je de kans om je ware marktwaarde te ontdekken.  Lang bij dezelfde werkgever blijven zou kunnen betekenen dat je niet langer een helder beeld hebt van wat je werkelijk zou kunnen verdienen of bereiken.

De 8-18-48-72 Vuistregel:

Daarom hanteren veel recruiters en loopbaancoaches hanteren vaak de 8-18-48-72-vuistregel als leidraad voor hoe lang je ergens zou moeten blijven. Hierin staat:

 

8 Maanden – De Proeftijd: Blijven in een baan voor minder dan acht maanden kan op je cv verschijnen als een rode vlag voor potentiële werkgevers, tenzij er geldige redenen voor zijn. Korte termijnen kunnen wijzen op een gebrek aan commitment of aanpassingsproblemen. Echter, in gevallen van tijdelijke contracten of onvoorziene omstandigheden zoals bedrijfsreorganisaties, wordt dit vaak begrepen en geaccepteerd. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren waarom een korte dienstperiode toch waardevolle ervaring opleverde.

 

18 Maanden – De Stabiliteitsmarker: Een periode van achttien maanden wordt gezien als een redelijke termijn om je te bewijzen binnen een organisatie en de basisfuncties van je rol goed onder de knie te krijgen. In deze tijd kun je significante bijdragen leveren en je eerste professionele evaluaties doorstaan. Het is een periode waarin je ook kunt beoordelen of de baan en het bedrijf goed bij je passen op de lange termijn.

 

48 Maanden – Volledige Integratie: Na vier jaar in dezelfde functie wordt verwacht dat je volledig geïntegreerd bent in je rol en substantiële verbeteringen of promoties hebt ervaren. Dit tijdsbestek toont aan potentiële werkgevers dat je diepgang en toewijding hebt, en dat je in staat bent om op de lange termijn waarde toe te voegen. Het is ook een uitstekend moment om te reflecteren of je nog steeds de juiste uitdagingen en groeimogelijkheden vindt bij je huidige werkgever.

 

72 Maanden – Tijd voor Groei of Verandering: Zes jaar in dezelfde positie kan een keerpunt zijn. Als je in deze tijd geen duidelijke carrièregroei of nieuwe verantwoordelijkheden hebt ervaren, kan het tijd zijn om je ambities elders te verkennen. Het niet ervaren van groei kan wijzen op stagnatie, en het verkennen van nieuwe mogelijkheden kan noodzakelijk zijn om je carrière verder te stimuleren.

Wanneer is het tijd om van baan te wisselen?

Wellicht zag je de bui al hangen: op deze vraag bestaat geen eenduidig antwoord. Dit is volledig afhankelijk van je eigen ambities en behoeften. Wil je snel carrière maken en financieel stappen maken, dan biedt switchen jou waarschijnlijk sneller die kans. Maar goed, een perfect getimede promotie zou dat ook kunnen doen. Ben je niet gelukkig – dan doen die stappen er niet toe. Switch dan om meer werkgeluk te vinden. Want wanneer jij switcht is afhankelijk van jouw loopbaandoel. Gebruik de genoemde termijnen als hulp bij het plannen van je carrière en het nemen van beslissingen over wanneer het tijd kan zijn om te blijven of te vertrekken. Het zijn namelijk wel hele solide ijkpunten voor zelfreflectie en proactieve carrièreplanning.

Overweeg jij een nieuwe stap?

Overweeg je een carrièreswitch of wil je advies over je huidige loopbaanpad? Neem dan even contact met ons op. Onze loopbaancoaches Inge en Kenny kunnen je namelijk goed op weg helpen met het helder formuleren van een loopbaandoel(en). Vanuit recruitment kunnen we je wellicht blij maken met een nieuwe baan of opdracht. Ben je benieuwd naar onze nieuwste vacatures? Bekijk ze dan hier.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/hoe-weet-je-dat-je-van-baan-moet-wisselen/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl