Goede voornemens: zo ga je er ook ná januari mee door

Goede voornemens: wie heeft ze niet? Minder stress, een nieuwe baan, jezelf ontwikkelen of een betere scheidingslijn tussen werk en privé. De verleiding is groot om terug in de routine te vallen en er al binnen een maand mee te stoppen. In dit blog deelt onze collega Karlijn haar tips om ervoor te zorgen dat je op schema blijft. Lees snel verder!

Ik onderweg naar het schoolplein als de bel al is gegaan... wél in mijn thuiswerkoutfit dan

Sorry meid, mama was weer aan het stressen hè?

“Ja, maar mama moet nu even vergaderen, dus jij moet jezelf even vermaken. En daarna moet mama even werken. Je moet wel snappen dat het voor mama ook lastig is”…. Tsja, sinds een paar maanden ben ik echt allergisch voor het woord ‘moeten’. Als ik terugkijk op het afgelopen jaar, dan moet ik toegeven dat ik angstvallig veel begin te lijken op Sarah Jessica Parker in ‘I don’t know how she does it’, alleen zonder de luizen en de designer outfits. Lockdowns, schoolsluitingen en nu opnieuw een quarantaine met twee kids thuis – no way dat ik mijn latje ook maar een centimeter lager leg. Ik ben een perfectionist in hart en nieren.

Drie keer raden wat mijn goede voornemens zijn dit jaar……

Met stip op nummer één: stoppen met moeten. Doordat ik altijd van alles ‘moet’, voel ik me vaak opgejaagd en ben ik niet bezig met wat ik nu eigenlijk wil. Nummer twee is dan ook meer genieten, zowel werk- als privé. En de laatste: beweging. Fysiek, maar ook mentaal. Dat zit hem in letterlijk in meer bewegen, maar ook meer ondernemen en meer ontwikkelen. Daar krijg ik energie van: nieuwe dingen ontdekken. Hoe ik zorg dat ik dat ook echt ga doen, lees je hieronder. Het zijn niet de meest originele tips van de wereld, maar voor mij werken ze. En wie weet heb jij er ook iets aan!

# Visualiseer

Oppakken, afvinken en door naar de volgende taak. Ja, ik krijg veel gedaan, maar het geeft me ook veel druk. Vorig jaar heb ik de Purpuz planner gekocht, maar niet gebruikt zoals eigenlijk moet. Dat doe ik dit jaar wel, met effect. Deze planner is een agenda en soort life coach ineen. Uitgangspunt is het visualiseren van je gelukmakers. Zo worden je drijfveren meer zichtbaar – iedere dag. Daardoor maak ik bewuster keuzes in lijn met mijn goede voornemens en voel ik me gemotiveerd om ervoor te gaan. En of je dat met pen en papier doet of met zo’n planner: het gaat erom dat je zorgt voor een continue reminder van wat je zo graag wilt veranderen. Visualiseren motiveert.

Vaak willen we te veel, te snel. Als het dan één keer niet lukt, geven we op.

Karlijn van der Noll

Senior Consultant & Marketeer

# Plan

Een plan? Dat kost tijd, en klinkt ook heel groot – en ingewikkeld. Maar daar vergissen we ons te vaak in. Als je iets wilt, écht wilt, dan zal je toch moeten bedenken hoe je dat gaat realiseren. En daar hoort nou eenmaal een bepaalde route bij. Vaak willen we te veel, te snel. Als het dan één keer niet lukt, geven we op. Ik wil dit jaar meer genieten, zowel op werk als privé. En je kan het geloven of niet, ik heb daar een plan van aanpak voor gemaakt. Welke zaken zorgen ervoor dat ik meer geniet? Hoe kan ik daar meer tijd voor vrij maken? Welke veranderingen moet ik dan doorvoeren? En wat ga ik dan doen? Zo maak ik duidelijke en concrete afspraken die bijdragen aan mijn goede voornemens. Het plan maakt mijn doelen behapbaar en planbaar. Ideaal!

# Structureer

En deze tip was te verwachten. Als je je goede voornemens dit jaar écht wilt realiseren, dan moet je je structuur erop aanpassen. Mijn werk plan ik nu in blokken in Trello. Daar horen ook de items ‘afsluiten’,  ‘reflectie’ en ‘ontdekken’ bij. Afsluiten is het plan van aanpak voor morgen klaar zetten, reflecteren terugkijken op de planning van die dag. Heb ik gehaald wat ik wilde behalen? Waarom wel of niet? Wat pak ik de volgende dag dan anders aan? En ‘ontdekken’ is dagelijks een kwartiertje om een stuk uit een boek te lezen, of een deel van een inspirerende podcast te luisteren. Die keuzevrijheid werkt. De taak is niet: lees nu een boek of prop er nog een flinke podcast bij, maar spendeer vandaag een kwartier aan iets dat je wilt ontdekken. Dat haalt de druk weg én maakt het behapbaar. En nog belangrijker: het werkt om mijn goede voornemens te realiseren.

Ik hoop dat je na het lezen van dit blogs de inspiratie voelt om aan de slag te gaan met je goede voornemen, ook al was je daar wellicht al mee gestopt. Het is nooit te laat om er weer aan te beginnen.

P.S. Ik doe ook mijn best om te minderen met het woord ‘moeten’!

Karlijn

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/goede-voornemens-realiseren/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl