Hoe gebruik je Chat GPT voor je sollicitatiegesprek?

10 min leestijd

Chat GPT is slim. Slim, maar passief. Jij initieert, Chat GPT reageert. Het formuleren van de juiste vragen, of prompts, is dan ook de sleutel tot succesvolle output. Voor wie weet hoe je met AI kunt communiceren, kan de tool veel werk besparen. Maar hoe gebruik je Chat GPT voor je sollicitatiegesprek? In dit blog hebben we een aantal handige prompts op een rijtje gezet!

De Kunst van het Vragen Stellen aan AI

Prompts maken. Een begrip dat een zeer prompte opmars heeft gemaakt (sorry, inkoppertje). Een hele wetenschap lijkt het. Een goed geformuleerde prompt is als een duidelijke vraag op een examen: specifiek, gericht en open genoeg om ruimte voor uitgebreid antwoord te geven. Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen “Wat zijn skills?”, kun je beter specifiek zijn: “Welke vaardigheden zijn vereist voor een succesvolle projectmanager? “Hoe meer energie en informatie jij steekt in het formuleren van een goede prompt, hoe beter de kwaliteit van de output.

Zo zet je Chat GPT in voor jouw carrièrevragen

Heb je moeite met het voorbereiden van bepaalde interviewvragen? Vind je het lastig om met jouw ervaring voor een zwaardere functie te solliciteren? Of overweeg je een carrièreswitch, maar weet je niet hoe jouw huidige skills matchen met de gevraagde ervaring in die andere functie?

 

Voor al deze vragen biedt Chat GPT je een antwoord. Gecombineerd met jouw eigen intelligentie en logisch redeneren kan de tool je dus een flink eind op weg helpen. Want, AI kan nog steeds fouten maken of informatie genereren die niet helemaal correct is.

Prompts voor je sollicitatiegesprek

Het voorbereiden van een sollicitatiegesprek is iets waarbij je Chat GPT prima bij kunt gebruiken. Hieronder een aantal voorbeelden van nuttige prompts die je hiervoor kunt gebruiken.

 

 1. Wat zijn de beste vragen die ik aan een hiring manager kan stellen tijdens een sollicitatiegesprek voor (functie) bij (bedrijf/type bedrijf)?
 2. Jij bent de interviewer voor deze rol: [functieomschrijving]. Kun je 3-5 interviewvragen bedenken op basis van deze functieomschrijving?
 3. Ik heb een sollicitatiegesprek voor [functie] bij [bedrijf/type bedrijf], en dit is een deel van de functieomschrijving: [deel van de functieomschrijving]. Wat houdt deze verantwoordelijkheid in? Hoe kan ik deze vaardigheid tijdens een interview laten zien?
 4. Ik heb een sollicitatiegesprek voor [functie] bij [bedrijf/type bedrijf], maar het is een grote stap omhoog ten opzichte van mijn vorige functie. Ik heb ervaring in [gerelateerde ervaring]. Hoe kan ik die ervaring koppelen aan deze rol die [functieomschrijving] inhoudt?
 5. Ik heb een groepsgesprek met [rollen van je interviewers] voor [functie] bij [bedrijf/type bedrijf]. Welke vragen zullen zij stellen en hoe moet ik ze beantwoorden?
 6. Jij bent de interviewer voor deze rol: [functieomschrijving]. Voer een fictief sollicitatiegesprek met mij.
 7. Stel mij [sollicitatievraag die je wilt voorbereiden], en ik ga een antwoord geven. Geef me feedback op mijn antwoord alsof je de hiring manager bent: Welke elementen van mijn verhaal vielen op? Welke onderdelen ontbraken? Wat deed ik goed volgens de beste interviewpraktijken, en wat kan ik anders doen?
 8. Wat zijn enkele veelvoorkomende interviewvragen die een hiring manager zou kunnen stellen bij een bedrijf dat [uitleggen wat het bedrijf is/doet]?

Prompts voor carrièreswitchers

Ook (of zeker) als je van branche, functie of complete carrière switcht kan Chat GPT je écht een eind op weg helpen. De volgende prompts kun je inzetten ter voorbereiding op een sollicitatiegesprek voor een compleet nieuw vakgebied.

 1. Ik heb een achtergrond in [jouw achtergrond], maar ik solliciteer voor een rol als [functie] bij [bedrijf/type bedrijf]. Welke overdraagbare vaardigheden heb ik, en hoe kan ik deze in het interview laten zien?
 2. Ik kom uit [huidige branche] en stap over naar [nieuwe branche]. Hoe kan ik mijn leergierigheid en aanpassingsvermogen aantonen aan de hiring manager?
 3. Hoe kan ik mijn netwerk in [huidige branche] benutten om mijn kansen in [nieuwe branche] te vergroten, en welke stappen moet ik nemen om me goed te informeren over mijn nieuwe vakgebied?
 4. Ik heb een sollicitatiegesprek voor een functie als [functie] bij [bedrijf/type bedrijf] en verwacht een vraag over [vraag over een specifieke ervaring/vaardigheid]. Ik heb hier geen ervaring in. Hoe kan ik deze vraag het beste beantwoorden?
 5. Waarom heb je besloten om van carrière te veranderen naar [nieuwe branche/functie], en hoe kun je deze motivatie en passie overtuigend overbrengen tijdens het sollicitatiegesprek?

 

Zet de volgende stap in je carrière

Of je nu een sprong wilt wagen in een nieuwe industrie, je voorbereidt op uitdagende interviews, of simpelweg je vaardigheden wilt aanscherpen voor een aanstaande sollicitatie, Chat GPT kan je op veel vlakken op weg helpen. Weet je echter nog niet zo goed wat er bij je past, of twijfel je over welke volgende stap je moet zetten? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. We helpen je graag – ook zonder goed geformuleerde prompt.

  https://www.sms-intermediair.nl/blog/hoe-gebruik-je-chat-gpt-voor-je-sollicitatiegesprek/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl