10 vragen om te checken of persoonlijke ontwikkeling op werk écht op de agenda staat

Zin in een spelletje? Pak je Bingo-kaart erbij en bekijk de eerste zoekresultaten voor een nieuwe baan als marketeer op een willekeurig jobboard. ‘Ruimte om door te leren, volop doorgroeimogelijkheden, aandacht voor persoonlijke ontwikkeling, opleidingsmogelijkheden’: heb je al Bingo? Organisaties halen alles uit de kast om jou aan te trekken. Ontwikkelingsmogelijkheden is één van hun troeven. Maar hoe weet je of een bedrijf jouw persoonlijke ontwikkeling op werk ook écht hoog op de agenda heeft staan? En er dus proactief werk van maakt?

Is persoonlijke ontwikkeling belangrijk voor je? En wil je graag bij een organisatie werken die jou verder stimuleert? Neem dan geen genoegen met een alles-behalve-concreet ‘voldoende ontwikkelingsmogelijkheden’. Stel tijdens één van je gesprekken een paar van de vragen verderop in dit blog. Waarom lees je hieronder!

In een lerende organisatie groei je in alle richtingen, niet alleen maar omhoog de carrièreladder op.

Karlijn van der Noll

Arbeidsmarktcommunicatiespecialist & Recruitment marketeer bij SMS Intermediair

Fixed knowledge is voorbij

Op de huidige arbeidsmarkt zie je een steeds sterkere verschuiving naar het principe ‘een leven lang leren’. Skills en opgedane ervaring halen de traditionele diploma’s, titels en werkervaring in. Als professional moet je het tempo en de ontwikkeling van een steeds sneller veranderende wereld bijhouden. En die continue beweging vraagt om een andere manier van leren die veel verder gaat dan het volgen van cursussen of opleidingen.

70/20/10

Voordat we doorgaan met de vragen die je kunt stellen, willen we het volgende model met je delen. Zo begrijp je beter waarom bepaalde vragen tussen het lijstje verderop staan. Het 70/20/10 model is gericht op die veranderende manier van leren en speelt in op een wereld die continue in beweging is (702010: naar 100% performance van Jos Arets, Vivian Heijnen en Charles Jennings). Het definieert drie manieren waarop we als mens leren:

  • 70 procent leer je op de werkvloer. Dit doen je door bepaalde werkinstructies of uitleg te volgen, mee te kijken met een ervaren collega of vaardigheden te oefenen. Maar ook door bijvoorbeeld een keer een project te doen op een andere afdeling, of vanuit een ander discipline.
  • 20 procent leer je via sociaal leergedrag door feedback en interactie met collega’s.
  • 10 procent leer je via formele leertrajecten zoals opleidingen, cursussen, trainingen of e-learningtrajecten.

Hoe hoog staat jouw persoonlijke ontwikkeling op werk op de agenda?

Wil je weten of een organisatie waar je mee in gesprek bent echt gericht is op ontwikkeling? En wil je weten hoe ver de organisatie hierin staat? Kijk dan veel verder dan het aanbod aan opleidingen of cursussen. Zoals je hiervoor hebt kunnen lezen, leer je slechts 10% via dit soort formele trajecten. In een continue veranderende arbeidsmarkt is dat niet meer voldoende.

Vergeet daarom tijdens je sollicitatiegesprek zeker niet de volgende vragen te stellen.

  1. Hoe is het aanleren van nieuwe skills georganiseerd?
  2. Hoe worden medewerkers gemotiveerd om aan persoonlijke ontwikkeling te werken?
  3. Welke resources heb ik tot mijn beschikking als ik nieuwe skills wil aanleren?
  4. Wanneer en hoe vaak vinden ontwikkelgesprekken plaats en met wie?
  5. Hoe worden deze gesprekken aangepakt?
  6. Wordt er gewerkt met een ontwikkelplan of doelstellingen?
  7. Hoe komt dit plan tot stand en hoe verloopt de opvolging ervan?
  8. Hoe wordt feedback gedeeld?
  9. Welke rol spelen mijn collega’s in de ontwikkeling van nieuwe skills?
  10. Welke rol speelt mijn manager in de ontwikkeling van nieuwe skills?

Check, check, check

Een organisatie die deze vragen feilloos beantwoordt heeft persoonlijke ontwikkeling hoog op de agenda staan. Zij snapt dat leren en ontwikkelen een positief effect hebben op de ontwikkeling van skills, de wendbaarheid, het reactievermogen en de winst van de organisatie. Check, check, check bij de CEO van welk bedrijf dan ook. Ze biedt jou als medewerker de mogelijkheid om open over je korte en lange termijn doelstellingen te praten die misschien niet eens direct met je huidige rol te maken hebben. Voor jou een prima omgeving om je verder te ontwikkelen.

In een lerende organisatie, helpen managers hun medewerkers met het opstellen van ontwikkelplannen, het formuleren van doelen, het uitdagen van hun skills en het ontdekken van nieuwe groeimogelijkheden.

Karlijn van der Noll

Arbeidsmarktcommunicatiespecialist & Recruitment marketeer bij SMS Intermediair

Op zoek naar een lerende organisatie?

Ben jij op zoek naar een organisatie die persoonlijke ontwikkeling op werk stimuleert? Neem dan zeker eens contact met ons op. Met ruim 30 jaar ervaring en een netwerk aan opdrachtgevers waar we vaak al jaren voor werken, kunnen we je goed adviseren in welk type organisatie het beste bij jou past.

Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl