Nieuwe skills leren: 5 tips om vandaag nog te starten

10 min leestijd

Waar zie jij jezelf over 5 jaar? Een vraag die je waarschijnlijk al vaak hebt beantwoord in een sollicitatiegesprek. En hoe achterhaald hij ook, het is dé vraag die iedere professional op de arbeidsmarkt zich moet stellen. Nieuwe skills leren en inzicht in jouw talenten ontwikkelen is namelijk belangrijker dan ooit. We praatten erover met Karlijn, onze marketeer en arbeidsmarktcommunicatiespecialist.

“Waar zie jij jezelf over 5 jaar is in mijn ogen een vraag naar een ontwikkeltraject. Een vraag die je moet beantwoorden vanuit een ontwikkelperspectief. Welke kwaliteiten wil jij verder ontwikkelen, welke nieuwe skills zou je jezelf willen aanleren? En vooral ook waarom? Het denken in functies als antwoord op deze vraag is achterhaald. Wie weet bestaat de functie die jij ambieert over 5 jaar niet meer. Hop, vervangen door A.I.  En die kans is aanzienlijk, want het World Economic Forum schat dat tegen 2025 computers en mensen een 50/50 aandeel hebben in het aantal taken dat vandaag de dag wordt uitgevoerd (The Future of Jobs Report 2020)”.

We weten allemaal dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen, maar de praktijk leert dat we er onvoldoende tijd voor vrij maken.

Karlijn van der Noll

Marketing & Arbeidsmarktcommunicatie bij SMS Intermediair

Een ver van mijn bed show

De coronacrisis heeft de wereldwijde digitale transformatie in een stroomversnelling gebracht. En hoe sneller deze digitaliseringsslag gaat, hoe groter de urgentie om na te denken over jouw weg in deze verandering. “TNO is in Nederland één van de grote aanjagers van de focus op skills. Ik denk echter dat veel professionals het nog een beetje als een ver van mijn bed show beschouwen. We weten allemaal dat het belangrijk is om jezelf te blijven ontwikkelen, maar de praktijk leert dat we er onvoldoende tijd voor vrij maken”, aldus Karlijn.

De top 15 nieuwe skills voor 2025

Jij bent aan zet

Karlijn: “Wil je het tempo van de arbeidsmarkt blijven bijbenen moet jouw ontwikkeling prioriteit zijn. Als je nu investeert in het aanleren van nieuwe skills, voorkom je een enorme inhaalslag wanneer het ineens essentieel blijkt te zijn dat je bepaalde vaardigheden beheerst. Daarnaast blijkt dat 94% van de organisaties ook verwacht dat werknemers zelf het initiatief nemen in het aanleren van nieuwe skills ((The Future of Jobs Report 2020)). Ga er dus vooral met je manager over in gesprek, uiteindelijk is het aanleren van nieuwe skills een win-win situatie voor zowel werknemers als werkgevers”.

5 tips voor het aanleren van nieuwe skills:

  • Kijk om je heen
    Het klinkt heel eenvoudig, maar meld je aan voor nieuwsbrieven en webinars of volg trendwatchers binnen jouw vakgebied. Zo krijg je een beter idee van hoe jouw specialisme zich ontwikkelt. Op basis daarvan kun je kijken welke vaardigheden je eigen zou willen maken. In het gesprek met je manager kun je dan ook goed verantwoorden waarom dat interessant is voor de organisatie waar je werkt.
  • Plan ontwikkeltijd in
    Onderzoeksbureau McKinsey adviseerde al een aantal jaar geleden om minstens een halve werkdag per week te besteden aan het leren van nieuwe dingen. Nu kan ik me voorstellen dat dat best veel lijkt. Besef echter wel dat het aanleren van nieuwe vaardigheden er ook voor zorgt dat je wendbaarder wordt en dat dit zich onder de streep in meer efficiëntie vertaalt (=tijd). Als ontwikkeling een prioriteit voor je is dan is het geen enkel probleem om dit in je werkschema in te bouwen. Geen tijd hebben is geen prioriteit toekennen aan iets dat belangrijk voor je is. Bouw daarom structureel ontwikkeltijd in en let hierbij goed op jouw werkritme.
  • Wees realistisch
    Als je weet welke skills je je wilt aanleren wees dan ook realistisch in je leerproces. Verwacht niet dat je na 4 halve dagen kunt ontwerpen, maar hak het proces in kleine onderdelen. Het behalen van zo’n klein onderdeel werkt motiverend en het zorgt ervoor dat je ontwikkeling behapbaar blijft.
  • Reflecteer
    Kijk kritisch naar jouw leerproces door kleine feedbackmomenten in te plannen. Dit doe je bijvoorbeeld na elk ontwikkelblok in je agenda. Wat ging er goed, wat kan beter? Zo maak je je ontwikkeling meetbaar en versterk je jezelf in het proces.
  • Zoek een mentor
    Misschien is er binnen jouw organisatie wel iemand die de vaardigheden heeft die jij graag wilt ontwikkelen, of is er iemand in je netwerk die als mentor wil optreden. Mensen delen graag kennis. Doe daar je voordeel mee en vraag of die persoon je in dit traject zou willen helpen.

Durf te vragen – neem contact met ons op

Onze consultants staan midden in de arbeidsmarkt. Ze spreken dagelijks professionals, werkgevers en hebben ook regelmatig contact met diverse opleidingsinstituten. Wil je eens sparren over de mogelijkheden en ontwikkelingen binnen Marketing, Communicatie, Design, Packaging, Print of Sales? Neem dan eens contact met ons op. We helpen je graag, want ook wij delen graag kennis.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/nieuwe-skills-5-tips/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl