De videosollicitatie: hoe zit het met jouw online lichaamstaal?

10 min leestijd

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek gepland staan? Grote kans dat dit nu via een videocall plaatsvindt en dat is natuurlijk al spannend genoeg. Afhankelijk van je gesprekspartner pas jij je woordkeuze en verhaal aan. Maar heb je ook al nagedacht over je lichaamshouding en je gezichtsexpressie? Misschien niet. Juist die non-verbale indruk is ontzettend belangrijk bij het maken van een goede eerste indruk. Helemaal tijdens een videosollicitatie.

Een slap handje, gebrek aan oogcontact, een schrille stem – waarschijnlijk heb je het zelf allemaal al een keer meegemaakt in een gesprek. Maar liefst 65% van alle communicatie gaat non-verbaal. Dat betekent dus dat wat je uitstraalt meer over je zegt dan alles dat je daadwerkelijk zegt. Toch bereiden we het non-verbale deel van onze sollicitatie nauwelijks voor. En dat is een gemiste kans. Een eerste indruk wordt namelijk gebaseerd op je woordgebruik, je stem én lichaamstaal.

Micro versus macro

Het ‘toverwoord’ in de voorbereiding van jouw sollicitatiegesprek is bewustwording. Want gelukkig kun jij je lichaamstaal 100% controleren. Lichaamstaal kun je bekijken op twee niveaus: macro en micro. De meeste van ons zullen met het eerste macroniveau wel bekend zijn: achterover zitten, plots de armen over elkaar doen, naar boven kijken tijdens het nadenken… Plotselinge, maar duidelijk waarneembare uitdrukkingen.

Het tweede niveau is veel moeilijker zichtbaar en controleerbaar: de micro-expressies. 7 kleine, korte, universele bewegingen in het gezicht die gerelateerd zijn aan emoties. Denk bijvoorbeeld aan naar beneden trekken van wenkbrauwen en het fronzen bij een gevoel van woede of het optrekken van je wangen en mondhoeken als iemand jou een grappige vraag stelt.

In een sollicitatiegesprek kunnen juist deze micro-expressies de deelnemers aan het gesprek ‘verraden’ – ook online. Stel dat jij jouw ambities verder toe moet lichten en je aangeeft dat je graag manager van het bedrijf wilt worden. Grote kans dat de persoon aan de overkant van de tafel de emotie afkeer zal laten zien. Deze micro-expressie is vooral te herkennen aan het optrekken van de bovenlip, rimpelvorming rond de neus en een frons in het voorhoofd.

Jouw taal in het gesprek

Hoe kun jij je lichaamstaal nou goed voorbereiden op een sollicitatiegesprek? We starten weer bij bewustwording op macro en op micro niveau. Welke houding neem jij aan als je zit? Zit jij bijvoorbeeld rechtop in je stoel met beide voeten op de grond en een open houding? Of liever met je armen over elkaar gekruist en een tikkeltje achterover geleund? De manier waarop je zit heeft invloed op jouw zelfvertrouwen tijdens het gesprek. Het aannemen van een zogenaamde “high power position”, ofwel rechtop, voeten op de grond, beïnvloeden je testosteron en cortisol waardoor je dus zelfverzekerder overkomt.

Wil jij je gesprek ook op het niveau van lichaamstaal voorbereiden zul je je eigen houding moeten observeren – op micro en macro niveau. Zo weet je precies waar je eventueel veranderingen kunt aanbrengen.

Volg de taal van je gesprekspartner

Op het moment dat jij je bewust bent van je eigen lichaamstaal kun je ook de taal van jouw gesprekspartner beter volgen. Wil je goed contact leggen met jouw gesprekspartner? Imiteer dan zijn of haar gedrag. Gaat je partner iets naar voren? Of leunt hij of zij juist meer naar achteren. Doe dat dan ook. Zo toon je met jouw lichaamstaal aan dat je op dezelfde golflengte zit.

Onze 3 tips voor jouw online lichaamstaal:

  • Maak oogcontact met je webcam
    Het voelt wellicht heel raar, glimlachen naar je webcam, maar voor het succesvol maken van online oogcontact moet je toch echt recht de webcam inkijken.
  • Zoek een plek waar jij op je gemak bent
    Vanuit je huis solliciteren is wellicht even wennen. Zoek daarom een plek waar je je op je gemak voelt, waar geen ongestreken was in beeld is én waar je niet snel afgeleid wordt. Ook dit draagt bij aan een ontspannen lichaamstaal tijdens het gesprek.
  • Zit niet te dichtbij je scherm
    Zorg dat je goed in beeld bent. Zit niet te dichtbij, dit komt overweldigend over.

Succes!

Lichaamstaal is een belangrijke factor tijdens een sollicitatiegesprek. Een aantal van onze collega’s leerden er nog meer over in een webinar die Blueeg organiseerde. We passen deze kennis ook toe als we jou voorbereiden op een nieuwe sollicitatie bij 1 van onze opdrachtgevers. Ben jij op zoek naar een andere baan en kan je hier hulp bij gebruiken? Bekijk dan snel onze vacatures of schrijf je dan vandaag nog in, we denken namelijk graag met je mee.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/videosollicitatie-tips/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl