Vitaliteit – al op jouw agenda?
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderEen micromanager, stakeholders die je niet met je mee krijgt, wel of niet op zoek gaan naar een nieuwe baan of toch voor jezelf beginnen. Vraagstukken die je met je vrienden kunt bespreken, maar eigenlijk liever met iemand die weet hoe jouw organisatie of werkveld er van dichtbij uit ziet. In dit blog dit keer een pleidooi voor de mentor, want er zijn 3 types die je goed kunt gebruiken in je carrière.
Een mentor: heb jij daar wel eens aan gedacht? Iemand die jou helpt ontwikkelen, met je spart over bepaalde vraagstukken of je wijst op je blinde vlekken? En ook al is het concept ‘mentorschap’ op de werkvloer nog redelijk nieuw, het wordt steeds meer gestructureerd toegepast, aldus organisatiepsycholoog José Heesink. Je kunt namelijk niet altijd in je eentje tot waardevolle inzichten komen. Een ander perspectief krijgen op je eigen situatie is hierin enorm waardevol volgens Heesink.
Mentors zijn er in allerlei soorten en maten. Anthony Tjan, CEO en auteur, verdeelt ze in 3 categorieën:
Dit is een mentor die qua leeftijd niet te ver van jou afstaat en idealiter hetzelfde werk doet als jij, of op hetzelfde niveau zit in de organisatie. Met deze mentor kun je gewoon vrij praten zonder bang te zijn dat je erop beoordeeld wordt. Het is meer iemand die je tegenkomt aan het begin van je carrière of bij de start van een nieuwe baan: iemand die je wegwijs maakt in de organisatie. Deze mentor zorgt voor een snelle leercurve en focust op specifieke skills en processen die binnen een bedrijf worden gebruikt. Het contact met deze mentor is vooral de eerste paar jaren behoorlijk frequent.
Iets meer senioriteit, maar niet in een beoordelende vorm – dat is wat deze mentor jouw biedt. Het is iemand wiens functie jij op termijn ambieert, maar die niet in de positie is om jou te beoordelen. Je hebt het gevoel dat je deze persoon kunt vertrouwen en dat de carrière mentor jouw steunt binnen de organisatie. Het is typisch iemand die jou helpt om jouw kwaliteiten in het grotere geheel te plaatsen en die je laat zien welke richting je kunt op groeien. Een collega die op regelmatige basis, bijvoorbeeld elke kwartaal, tijd in jou investeert en dit ook leuk vindt om te doen.
Dit zijn misschien wel de meest belangrijkste mentors die je kunt hebben. Als je op mid- of seniorlevel komt in je carrière, is het fijn om met iemand te sparren die je compleet kunt vertrouwen en die compleet onbevooroordeeld is. Je vraagt ze om advies bij een belangrijke carrièrestap of wanneer je een andere baan overweegt. Dit type mentor vind je vaak in alumninetwerken van opleidingsinstituten of bedrijven. Je spreekt ze niet vaak, wellicht één keer per jaar, maar hun kennis en ervaring zorgt voor zeer waardevolle inzichten. Het zijn deze mentors die je verder kunnen helpen door je naam te noemen als zij een mogelijk nieuwe carrièrekans voor jou voorbij zien komen in hun eigen netwerk.
Bovenstaande mentoren hoeven niet altijd 3 verschillende personen te zijn, legt Tjan uit. Sterker nog het kan zelfs één en dezelfde persoon zijn. De keuze voor een mentor is wat dat betreft behoorlijk afhankelijk van de situatie waar je in zit. Zo is het misschien fijn om te sparren met een carrière mentor als je een nieuwe stap wilt zetten in je carrière, of met de buitenstaander als je iets wilt bespreken dat je gewoon niet met mensen binnen het bedrijf kunt delen. Denk bijvoorbeeld aan bepaalde onzekerheden die je ervaart. Het belangrijkste is echter de klik, je moet voelen dat je iets van iemand kunt leren. Daarom adviseert Heesink aan om medewerkers zelf hun mentor te kiezen in plaats van een standaard mentor aan te wijzen.
Herken jij deze mentors? Zo ja, aan welk type mentor heb je zelf het meeste gehad? En waar heb je die gevonden? Laat het ons weten via de poll op LinkedIn!
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderConceptuele vaardigheden maken op ieder niveau een groot verschil. In dit blog geven we je een aantal voorbeelden én leggen we uit hoe je conceptueel denken tijdens een sollicitatie kunt laten zien.
Lees verderHoe weet je dat je van baan moet wisselen? Leer over de 8-18-48-72-vuistregel die helpt bepalen hoe lang je ergens moet blijven voor optimale carrièregroei.
Lees verder