Hoe kies je een goede loopbaancoach?

10 min leestijd

Succes op de arbeidsmarkt: een combinatie van goed in je vel zitten, weten wie je bent en wat je wilt, én waar je kansen liggen. En misschien ook simpelweg een beetje geluk. Heb jij het gevoel meer uit jezelf te kunnen halen dan dat je nu doet? Kijk dan eens naar loopbaanbegeleiding. Een goed loopbaantraject geeft je inzicht in je talenten en kwaliteiten én zorgt ervoor dat je doelgerichter te werk gaat. Hoe kies je een goede loopbaancoach? In dit blog lees je de 5 vragen die je je absoluut moet stellen om een goede adviseur te vinden.

Sinds de coronacrisis is de vraag om loopbaanbegeleiding enorm gestegen. Sommige coachingbureaus ontvangen meer dan 400 aanmeldingen per maand. Veel professionals zijn, noodgedwongen of niet, meer aandacht gaan besteden aan persoonlijke groei. Één van de beroepsverenigingen voor loopbaanbegeleiding, de NOBCO, deed onderzoek naar de aard van de loopbaanvragen. Uit hun onderzoek blijkt dat de vragen die loopbaanbegeleiders krijgen steeds meer toekomstgericht zijn, met de nadruk op ontwikkeling. Welke keuzes kunnen we maken om een succesvol en zinvol leven te leiden? Dit laatste onderwerp, vervulling, haalde met 56% nét niet de top 5 van meest gestelde loopbaanvragen.

Loopbaancoaches zien steeds meer vragen over ontwikkeling en zingeving
NOBCO vroeg 1400 loopbaancoaches naar de meest gestelde loopbaanvraag

Skillbased matching

Ook het matchen op basis van skills wakkert het investeren in persoonlijke ontwikkeling aan. Dit is een trend die inspeelt op de grote mismatch tussen de vraag vanuit werkgevers en de kwalificaties van medewerkers. Er wordt nog te veel gekeken naar diploma’s en werkervaring en er wordt onvoldoende overgestapt naar banen in andere sectoren. Verwacht wordt dat die mismatch alleen maar groter wordt door de snelle technologische en economische ontwikkelingen.

Onder skills verstaan wij de kennis, vaardigheden en eigenschappen van individuen die hen in staat stellen om onder voortdurend veranderende omstandigheden hun taken en rollen in het werk succesvol uit te voeren, hierin innovatief te zijn en gedurende hun gehele leven duurzaam inzetbaar te blijven

Dr. Paul Preenen

TNO

Het focussen op en het benutten van skills zou een enorme stap zijn richting een meer inclusieve en flexibele arbeidsmarkt met meer gelijke kansen. Veel professionals zijn zich echter niet bewust van de skills die ze hebben, omdat ze gewend zijn beoordeeld te worden op opleiding en ervaring. Loopbaancoaching is een manier om die impliciete skills boven water te krijgen.

Hoe kies je een goede loopbaancoach?

Het NOBCO, de Nederlandse orde van beroepscoaches, schat het aantal coaches in Nederland rond de 40.000. Ga daar maar eens aan beginnen. Om een goede keuze te maken is het handig als je voor jezelf eerst antwoord geeft op de volgende 5 vragen. Zo kun je toetsen of coaches die bijvoorbeeld door je netwerk worden aangeraden ook bij jou passen.

1: Wat is jouw vraagstelling?

Loopbaancoaches helpen je richting te geven aan je loopbaan. Dit kan als je op zoek bent naar een nieuwe baan, maar ook als je meer uit je huidige baan wilt halen. Wat wil jij uit je begeleiding halen? Zorg dus dat je je vraag of probleem helder hebt, zodat je gericht kunt zoeken naar het type coach dat jou het beste kan helpen.

2: Hoe diep wil je gaan?

Coaches kunnen vanuit diverse disciplines hun vak uitoefenen. Zo zijn er loopbaanbegeleiders die vanuit HR of sociale begeleiding komen, of een psychologie achtergrond hebben. Dat laatste is interessant als je een combinatie zoekt van vraagstukken over je loopbaan én over jou als persoon. Een psycholoog zal namelijk makkelijker bepaalde patronen in je keuzes of gedrag herkennen. Bedenk van tevoren dus goed hoe diep je op je vraagstuk wilt ingaan.

3: Heb je inzicht in de visie van de coach?

Wat beweegt iemand om zijn of haar vak uit te oefenen? Welk verschil wil hij of zij in de aanpak maken? Kortom, wat is de visie van de loopbaancoach op het vak en op het traject? Voor deze vragen kun je eens kijken naar de website en social media kanalen waar de coach actief op is. Hoe beschrijft iemand zijn werkzaamheden en waarover blogt een coach? Zo kun je meer te weten over de drijfveren van de coach, zijn of haar aanpak en of dit ook bij jou als persoon past.

4: Is jouw coach erkend?

Omdat het beroep van loopbaancoach niet beschermd is, kan iedereen zich coach noemen. Er zijn diverse certificerende organisaties waar loopbaancoaches zich bij kunnen aansluiten. Zij toetsen de begeleiders op opleiding en vlieguren en staan garant voor een bepaalde kwaliteit. Zo is er het Noloc, het Career Management Institute en de Nobco. Voor psychologen is er het Nederlands Instituut voor Psychologen (NIP). Op de websites van deze organisaties kun je ook direct kijken welke coaches erkend zijn.

5. Voel je de klik?

Los van de achtergrond of erkenning van jouw loopbaancoach is het misschien nog wel belangrijker of je een klik voelt. Vraag voordat je een keuze maakt dan ook om een gratis kennismakingsgesprek. Hierin merk je al snel of de loopbaancoach jouw vraagstelling begrijpt en of jij je op je gemak voelt om je kwetsbaar op te stellen. Luister naar hoe de loopbaanbegeleider jouw problematiek verwoordt – op die manier heb je al snel in de gaten of hij of zij je echt begrijpt. Een goede klik met je coach is namelijk dé succesfactor van een loonbaantraject.

Meer inspiratie en motivatie voor jouw carrière?

Volg ons dan op LinkedIn of Instagram. Hier plaatsen we regelmatig leuke polls, quotes, tips & tricks om jouw carrière voor uit te helpen én om meer plezier uit je werk te halen!

 

Heel veel succes!

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/hoe-kies-je-een-goede-loopbaancoach/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl