Vitaliteit – al op jouw agenda?
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verder5 min leestijd
Zaterdag 26 juni schortte het kabinet het dwingende advies om thuis te werken op. Veel professionals keren na 472 dagen weer terug naar kantoor. Toch geeft het grootste gedeelte aan idealiter twee dagen vanuit huis te werken en drie op kantoor. Waarom? Minder woon-werkverkeer én de mogelijkheid om thuis even door te kunnen werken. In dit blog delen we vijf tips om ook op kantoor in een flow te komen.
Als zoon van de Hongaarse ambassadeur in Italië, kwam de 10-jarige Mihaly Csikszentmihalyi tijdens de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenenkamp terecht. Daar ontdekte hij dat hij door een spelletje schaken, de ellende even helemaal kon vergeten. Gemotiveerd door zijn ervaringen tijdens de oorlog en een lezing van Carl Jung, besloot hij psychologie te gaan studeren aan de Universiteit van Chicago, en onderzoek te doen naar geluk en creativiteit. In 1975 bedacht hij het concept ‘flow’.
Flow is the mental state in which a person is engaged in an activity where they are fully immersed with a feeling of energized focus, involvement, and success in the process of the activity.
Psycholoog
Flow is de perfecte balans tussen uitdaging en vaardigheden. Zo geconcentreerd met iets bezig zijn, dat je de wereld om je heen vergeet. Is de uitdaging te groot, dan ervaar je stress. Is deze te klein, dan voel je je verveeld. Een goede flow duurt gemiddeld zo’n tweeëneenhalf tot drie uur. Onderzoek van Mc-Kinsey & Company toont aan dat we vijf keer productiever zijn dan normaal als we in een flow zitten. Naast een positieve stimulans van productiviteit, zorgt flow ook voor meer intrinsieke motivatie, een sterker engagement, een betere performance, meer creativiteit én geluk én het makkelijker kunnen aanleren van nieuwe vaardigheden skills.
De werkvloer is een goede gelegenheid om in flow te raken, omdat een aantal condities al aanwezig zijn. Een flow-zone herken je aan het volgende:
Werk volgens de 80/20 regel. Deze gaat er vanuit dat 80 procent van het meest betekenisvolle werk voort komt uit 20 procent van je tijd. Stel aan het begin van je werkdag drie prioriteiten, de drie meest belangrijke dingen om die dag te doen. Communiceer dit met je collega’s zodat zij ook weten wanneer jij bezig bent met een belangrijke taak.
Het Belgische Jobat publiceerde laatst een onderzoek van Protime. Dit bedrijf vroeg 1000 Vlaamse werknemers, die sinds de coronacrisis m eer vanuit huis werken, naar de voor- en nadelen van thuiswerken. Zij gaven aan op kantoor gemiddeld 11 keer gestoord te worden op een gemiddelde werkdag en thuis slechts 4 keer. Als je er vanuit gaat dat het gemiddeld 6,3 minuten kost om je concentratie terug te pakken, kost dat de gemiddelde Vlaams werknemer op kantoor zo’n 69 minuten per dag. Vraag jezelf dan ook goed af of jouw vraag of idee niet op een ander moment of via een ander kanaal gerealiseerd kan worden voordat je je collega’s kantoor binnen loopt. Een mailtje is namelijk ook zo gestuurd en een afspraak om zaken door te spreken is ook zo geregeld.
Soms willen we ons werk te goed doen, terwijl goed al goed genoeg is. Wil je in flow raken, volg dan de principes van Agile en Scrum.
Strategy Director Martijn Arts noemde het als een voorwaarde voor flow in het interview dat we met hem hadden. Mensen met passie voor wat ze doen inspireren ons. Een oud-collega van mij noemde het ‘leuke dingen doen met leuke mensen’. Verzamel mensen om je heen met dezelfde motivatie, met hetzelfde doel voor ogen, en je zult merken hoe snel je in een flow raakt.
Op vliegtuigstand met die telefoon, weg met die e-mailbox, hang een brief op je deur, doe een koptelefoon op: wat je ook doet, zorg dat er geen prikkels zijn die je flow kunnen verstoren.
Succes!
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderConceptuele vaardigheden maken op ieder niveau een groot verschil. In dit blog geven we je een aantal voorbeelden én leggen we uit hoe je conceptueel denken tijdens een sollicitatie kunt laten zien.
Lees verderHoe weet je dat je van baan moet wisselen? Leer over de 8-18-48-72-vuistregel die helpt bepalen hoe lang je ergens moet blijven voor optimale carrièregroei.
Lees verder