Terug naar blog
5 min leestijd

Flow: 5 tips om terug op kantoor het beste uit jezelf te halen

Zaterdag 26 juni schortte het kabinet het dwingende advies om thuis te werken op. Veel professionals keren na 472 dagen weer terug naar kantoor. Toch geeft het grootste gedeelte aan idealiter twee dagen vanuit huis te werken en drie op kantoor. Waarom? Minder woon-werkverkeer én de mogelijkheid om thuis even door te kunnen werken. In dit blog delen we vijf tips om ook op kantoor in een flow te komen.

Eerst even terug de geschiedenis in

Als zoon van de Hongaarse ambassadeur in Italië, kwam de 10-jarige Mihaly Csikszentmihalyi tijdens de Tweede Wereldoorlog in een krijgsgevangenenkamp terecht. Daar ontdekte hij dat hij door een spelletje schaken, de ellende even helemaal kon vergeten. Gemotiveerd door zijn ervaringen tijdens de oorlog en een lezing van Carl Jung, besloot hij psychologie te gaan studeren aan de Universiteit van Chicago, en onderzoek te doen naar geluk en creativiteit. In 1975 bedacht hij het concept ‘flow’.

Flow is the mental state in which a person is engaged in an activity where they are fully immersed with a feeling of energized focus, involvement, and success in the process of the activity.

Mihaly Csikszentmihalyi

Psycholoog

Flow, wat kun je er mee?

Flow is de perfecte balans tussen uitdaging en vaardigheden. Zo geconcentreerd met iets bezig zijn, dat je de wereld om je heen vergeet. Is de uitdaging te groot, dan ervaar je stress. Is deze te klein, dan voel je je verveeld. Een goede flow duurt gemiddeld zo’n tweeëneenhalf tot drie uur. Onderzoek van Mc-Kinsey & Company toont aan dat we vijf keer productiever zijn dan normaal als we in een flow zitten. Naast een positieve stimulans van productiviteit, zorgt flow ook voor meer intrinsieke motivatie, een sterker engagement, een betere performance, meer creativiteit én geluk én het makkelijker kunnen aanleren van nieuwe vaardigheden skills.

Hoe herken je een flow?

De werkvloer is een goede gelegenheid om in flow te raken, omdat een aantal condities al aanwezig zijn. Een flow-zone herken je aan het volgende:

 • Je bent volledig geconcentreerd met een taak bezig;
 • Je hebt een duidelijk doel voor ogen en krijgt feedback
 • Tijd speelt even geen rol
 • Je voelt je intrinsiek gemotiveerd
 • Het gaat moeiteloos en makkelijk
 • Je vaardigheden en uitdagingen zijn in balans
 • Je belemmerende overtuigingen spelen geen rol
 • Je voelt je in controle

Meer flow in je dag! Tip 1: 80/20

Werk volgens de 80/20 regel. Deze gaat er vanuit dat 80 procent van het meest betekenisvolle werk voort komt uit 20 procent van je tijd. Stel aan het begin van je werkdag drie prioriteiten, de drie meest belangrijke dingen om die dag te doen. Communiceer dit met je collega’s zodat zij ook weten wanneer jij bezig bent met een belangrijke taak.

Tip 2 - Respecteer je tijd – en de tijd van je collega’s

Het Belgische Jobat publiceerde laatst een onderzoek van Protime. Dit bedrijf vroeg 1000 Vlaamse werknemers, die sinds de coronacrisis m eer vanuit huis werken, naar de voor- en nadelen van thuiswerken. Zij gaven aan op kantoor gemiddeld 11 keer gestoord te worden op een gemiddelde werkdag en thuis slechts 4 keer. Als je er vanuit gaat dat het gemiddeld 6,3 minuten kost om je concentratie terug te pakken, kost dat de gemiddelde Vlaams werknemer op kantoor zo’n 69 minuten per dag. Vraag jezelf dan ook goed af of jouw vraag of idee niet op een ander moment of via een ander kanaal gerealiseerd kan worden voordat je je collega’s kantoor binnen loopt. Een mailtje is namelijk ook zo gestuurd en een afspraak om zaken door te spreken is ook zo geregeld.

Get it done and get it moving – onze derde tip!

Soms willen we ons werk te goed doen, terwijl goed al goed genoeg is. Wil je in flow raken, volg dan de principes van Agile en Scrum.

 • Breek een grote to do lijst op in kleine, behapbare onderdelen.
 • Communiceer en zoek samenwerking op.
 • Lever vaak iets op, zorg voor feedback en verbeter gaandeweg.

Vier: Verzamel de juiste mensen om je heen

Strategy Director Martijn Arts noemde het als een voorwaarde voor flow in het interview dat we met hem hadden. Mensen met passie voor wat ze doen inspireren ons. Een oud-collega van mij noemde het ‘leuke dingen doen met leuke mensen’. Verzamel mensen om je heen met dezelfde motivatie, met hetzelfde doel voor ogen, en je zult merken hoe snel je in een flow raakt.

Tip 5 is een open deur: Voorkom afleidingen

Op vliegtuigstand met die telefoon, weg met die e-mailbox, hang een brief op je deur, doe een koptelefoon op: wat je ook doet, zorg dat er geen prikkels zijn die je flow kunnen verstoren.

Succes!

Recente artikelen

Meer in ons blog

Meer carrièretips, blogs en vacatures ontvangen?

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)