Vitaliteit – al op jouw agenda?
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderKijk jij op tegen je manager? Of zou je je leidinggevende het liefst achter het behang plakken? En wat moet een manager precies doen om jouw goedkeuring te krijgen? Want zoals auteur Marcus Buckingham verwoordt: ‘People leave managers, not companies’. In dit blog duiken we in de skills die de perfecte manager moet hebben.
Voor dit blog doken we in een aantal onderzoeken dat de afgelopen 12 maanden is uitgevoerd. Over hoe een manager zich post-corona moet opstellen, maar ook welke verschillen er te zien zijn tussen de diverse generaties op de arbeidsmarkt. En wat werkend Nederland als dé ingrediënten voor de perfecte manager ziet.
Het meest recente onderzoek dat we voor dit blog raadpleegden is dat van software leverancier Cegid. Hieruit blijkt dat er een aantal basisvereisten zijn die voor alle generaties op de arbeidsmarkt gelden: eerlijkheid, communicatief vaardig, en betrokken. Die laatste is een eigenschap die door het nieuwe hybride werken nog belangrijker wordt gevonden in een manager.
Volgens wetenschapper Robert Hooijberg, “zullen [managers] voor een groot deel in de virtuele coördinatiemodus zitten”. Maar zodra werknemers op kantoor komen, moeten ze snel kunnen switchen naar de fysieke manier van leiding geven. Dit betekent meer plannen, loslaten, actief contact zoeken en oog hebben voor de balans tussen werk en privé van je werknemers, aldus Hooijberg.
Momenteel zijn er 4 generaties actief op de arbeidsmarkt: de babyboomers (55 – 64 jaar), generatie x (35 – 54 jaar), generatie y (25 – 34 jaar) en generatie Z (18 – 24 jaar). En iedere generatie kent andere behoeften toe aan de ideale manager. Voor de babyboomers ‘moet een leider daadkracht tonen en samenbindend zijn. De waardering en feedback die generatie y zo belangrijk vindt, speelt bij hen geen rol. Ze weten wat ze waard zijn en opereren in een duidelijk afgekaderde omgeving.
Voor generatie X moet een manager vooral sturen op autonomie en flexibiliteit. En ook die eigenschappen zijn met het hybride werken alleen nog maar belangrijker geworden. De waardering die generatie Y zo belangrijk vindt, zit hem vooral in gezien en gehoord worden. Vertrouwen, feedback en vrijheid zorgen ervoor dat deze generatie een manager positief beoordeeld.
Bij generatie Z zien we een nieuw soort leiderschap ontstaan. Deze doelgroep breekt met traditioneel leiderschap en verwacht dat een manager authentiek is, passie toont en zich bescheiden opstelt. Uit het onderzoek van Cegid blijkt dat ze op zoek gaan naar een manager die ze laten doen wat zij het liefste willen doen. Autonomie en bescheidenheid zijn andere eigenschappen die resoneren, significant meer dan bij de andere generaties.
Als manager moet je dus bewegen, dat mag duidelijk zijn. En je moet kunnen schakelen tussen de verschillende behoeftes van de mensen in je team. Op basis van de onderzoeken die we voor dit blog hebben bekeken, hebben we een profiel opgesteld waar de manager anno 2022 aan moet voldoen:
We zijn heel benieuwd naar waar jij een manager op beoordeelt en of jouw kijk op leiderschap de afgelopen jaren is veranderd? Je kunt je feedback geven via de poll op LinkedIn.
Vitaliteit speelt een steeds grotere rol, zowel in ons persoonlijke leven als op de werkvloer. Hoe zit dat bij jou?
Lees verderConceptuele vaardigheden maken op ieder niveau een groot verschil. In dit blog geven we je een aantal voorbeelden én leggen we uit hoe je conceptueel denken tijdens een sollicitatie kunt laten zien.
Lees verderHoe weet je dat je van baan moet wisselen? Leer over de 8-18-48-72-vuistregel die helpt bepalen hoe lang je ergens moet blijven voor optimale carrièregroei.
Lees verder