Een succesvolle carrièrestap plannen? Ontdek 3 slimme methodes.

10 min leestijd

De tijd vliegt! Voor je het weet ben je weer een jaar ouder, of start er een nieuw jaar. Hoe zorg je ervoor dat de waan van de dag je niet weghoudt van je carrièrekansen? De volgende 3 methodes kunnen je helpen met strakke kaders en doelen. Zo kun jij jouw volgende carrièrestap plannen. 

1: Grip met Getting Things Done

GTD is inmiddels vakjargon. En niet voor niets. In 2001 bracht David Allen het boek Getting Things Done (GTD) uit voordat er wetenschappelijk bewijs voor zijn methode was. Inmiddels zijn vele technieken wetenschappelijk bewezen (1). In GTD draait álles om lijstjes. Doelen, ambities, ideeën, jij bepaalt. Je kan eenvoudig beginnen met één lijst waarin je doelen en taken vastlegt. Ook brengt het orde in je manier van werken met bijvoorbeeld een inbox-zero beleid.

Zo werkt het:

In het begin maak je veel tijd vrij voor het vastleggen. Alle carrièredoelen en ambities tik je in een tool als Onenote, Evernote, of een fysiek boekje. Het middel maakt niet uit, als het maar een plek is waar je altijd bij kan en je het snel naar je hand kan zetten. Flexibiliteit is de sleutel.

 

Vervolgens breek je alle doelen op in zo klein mogelijke en overzichtelijke taken. David bombardeert je in zijn boek met de vraag: Wat is het eerstvolgende dat je moet doen? En zo vul je voor alle ambities en doelen taken in. Wil je bijvoorbeeld Manager worden dan kan een taak zijn: “boek X over leiderschap” lezen. Of zelfs: opzoeken welke boeken ik moet lezen over leiderschap.

 

Daarna ga je het organiseren. De doelen en taken organiseer je op een manier die voor jou logisch is. Dat volgt door het simpelweg te doen. Als je lijstjes groter worden, maak je misschien een subcategorie freelance aan, als je ook freelance ambities hebt. Even deadlines toevoegen zodat je accountable bent, en klaar ben je.

 

En dan draait alles om ritme. Elke week reflecteer je op je de lijstjes die je hebt gemaakt. Maandelijks ga je door je grote ambities heen. Kloppen ze nog, heb ik al iets af? Daarnaast ben je élke dag bezig met Getting Things Done. Jep. GTD is echt een lifestyle, want het heeft als mantra: alle taken en ideeën moeten uit je hoofd. Als je iets een tweede keer bedenkt, heb je kostbare hersenkracht verloren. Je maakt met GTD dus een tweede brein!

Aan de slag:

Maak alvast een eerste lijst met je doelen en ambities. Of lees het boek. GTD is vrij taai en Amerikaans geschreven. Gelukkig is er ook Grip, van onze Nederlandse Rick Pastoor. Leuker en compacter geschreven en bijna dezelfde principes.

Een carrièrestap plannen? Gebruik de succesplanner!

2: Capaciteitsplannen

Wil je met minder detail werken aan je volgende stap, dan is capaciteitsplannen een goede optie voor je. Het werkt heel simpel en je kan er zover ingaan als jij wil. Het begint met het inkleuren van de 24 uur die er in een dag zitten. Want voor je het weet is er weer een dag om. Door in te vullen wat jij met die 24 uur wil doen, kan je makkelijker nee zeggen en makkelijker realistische doelen stellen.

Zo werkt het:

Breng eerst in kaart hoeveel minuten / uren je besteedt aan alles rondom slapen. Ben je één van die gelukkigen die net als Trump en Merkel slechts 6 uur slaapt? Of ben je 10 uur per dag kwijt. Bij die laatste heb je nu 14 uur over. Hoeveel wil je daarvan met werk bezig zijn, inclusief reizen? En hoeveel vrije tijd zou je willen? Dat bepaalt ook of je misschien in onderhandeling moet. Of dat je misschien een baan dichterbij moet zoeken, bijvoorbeeld.

 

Oké, reserveer van de werktijd 25% voor buffer. De buffer dekt ad hoc verzoeken en projecten die altijd uitlopen. Vervolgens ga je aan de slag met de overige uren. Als voorbeeld kan dat dus zijn: 8 uur werken, 2 uur ad hoc, betekent 6 uur per dag in te plannen. Als je die uren over 47 weken verdeeld, dan heb je 5 weken vakantie (lekker!). En weet je wat te doen.

 

Op basis van die uren kun je nu bedenken: wat wil ik met volgend jaar? Hoeveel kost het om die identiteit van je bedrijf een nieuwe uitstraling te geven? 120 uur? Als je 5 dagen werkt is dat 8,5% van je totale budget. En het is slim om dit gewoon al te verdubbelen. We leiden namelijk allemaal aan Planning Fallacy. Ofwel: dat we een project veel te rooskleurig inschatten dan werkelijk het geval is.

 

Is je capaciteit compleet? Dan weet je nu waar je nee tegen kan zeggen, kan je naar je leidinggevende om aan te geven wat je plan is, en kan je onderhandelen als blijkt dat andere taken van ‘ bovenaf’ écht écht voor moeten.

Aan de slag?

Maak een Excel om eenvoudig per week te zien hoeveel capaciteit je nog over hebt per taak. Bekijk vervolgens wekelijks hoe je ervoor staat. Dat het nog niet helemaal loopt volgens plan, is helemaal prima.

Een carrièrestap plannen? Gebruik een vision board

3. Vision Boards

Vind je het moeilijk om je ideale carrière onder woorden te brengen of zo minutieus te plannen. Grote kans dat je dan wel een plaatje in je hoofd hebt. Breng dat tot leven in een Vision Board. Het idee is dat je je doelen probeert te visualiseren en dit daarna ophangt op een plek waar je het vaak ziet.

 

Je herinnert jezelf zo elke dag aan jouw ideale carrièrepad. Manifesteren, noemen sommigen het. Doordat het op een zichtbare plek hangt, vraag je jezelf namelijk elke dag af: pak ik wel de goede kansen? Heb ik alles gedaan om dichter bij mijn ideale salaris te komen? Bij elke stap die je vooruitzet zie je het plaatje letterlijk in je leven verschijnen.

Zo werkt het:

Deel je vision board in naar verschillende topics. Familie, vrienden, werk en gezin. Welke dromen je hebt, hoeveel geld je wil hebben, welke skills je nodig hebt. Zoek vooral op Google naar een goed format. Want er zijn er honderden. – Die overigens op elkaar lijken.

 

Vervolgens kan je de de tijdschriften in, of het internet op. Knip en plak, fysiek of in gratis design software Canva. Vind je het toch moeilijk om het beeldend te krijgen? Vraag dan een illustrator om naar je verhaal te luisteren. Die kan terwijl jij kletst doodlend een vision board voor je illustreren. En omdat je er iets voor betaald, heeft het meteen meer waarde. Wat de kans vergroot dat je je ambities waarmaakt.

Welke manier van toekomstplannen maken past het beste bij jou? Heel veel succes met het vooruitdenken over je volgende carrière stap. En als je wil kan je altijd even contact met ons opnemen voor inspiratie.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/methodes-carrierestap-plannen/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl