Terug naar blog
10 min leestijd

Zelfkennis – dé sleutel tot een baan die bij je past

De cultural fit: je wordt er als sollicitant steeds meer op gescreend. Sommige organisaties hechten evenveel waarde aan jouw opleiding en werkervaring als aan jouw match met hun bedrijfscultuur. Maar geldt dat ook voor jou? Hoe vind jij de baan die bij je past? We praatten hierover met Erdinç Sengül. Hij werkt  via SMS Intermediair als Packaging Scheduler bij Mars Food in Oud-Beijerland, waar hij de rebranding van de Uncle Ben’s producten naar Ben’s Originals begeleidt.

“Ik ben tussen twee culturen opgegroeid en dat was soms best lastig. Ik heb daarom al snel leren kiezen wat voor mij belangrijk is. Investeren in mijn toekomst is daar één van. Maar ook de drive om kwaliteit te leveren, verantwoordelijkheid te nemen en onderdeel te zijn van de maatschappij. Mijn ouders zijn als gastarbeiders naar Nederland gekomen met weinig ‘tools’ om op de maatschappelijke ladder te klimmen. Zij hebben zich weggecijferd voor de kinderen en op hun manier ons het belang van onderwijs en ontwikkeling meegegeven. Ik voel dan ook de verantwoordelijkheid richting hen en mijzelf om de kansen aan te grijpen die op mijn pad komen”.

Het verlengstuk van jezelf

“In de zoektocht naar een nieuwe baan ben je geneigd sec te kijken naar de primaire arbeidsvoorwaarden. Maar hoe ideaal zou het zijn als je werkomgeving een verlengstuk is van hoe je zelf in het leven staat. Hoe langer ik bij Mars werk, hoe meer ik het belang van die match met mijn eigen waarden in zie. De vijf pijlers waarop de bedrijfscultuur van Mars gestoeld is, ‘quality, responsibility, mutuality, efficiency, freedom’, zie ik dagelijks in mijn werk terugkomen en streef ik in mijn professionele leven ook na”.

Door goed naar jouw waarden te handelen, worden ze meer eigen in je doen en laten én kun je je ook als zodanig positioneren.

Erdinç Sengül

Via SMS Intermediair werkzaam als Packaging Scheduler bij Mars Food in Oud-Beijerland.

Weten wie je bent en wat je belangrijk vindt

“De waarden die jij belangrijk vindt kunnen wat dat betreft echt een anker zijn in je gedrag. Samen met een coach  heb ik hier een nog scherper beeld van gekregen. Door goed naar jouw waarden te handelen, worden ze meer eigen in je doen en laten én kun je je ook als zodanig positioneren. Zo pak je door en neem je de regie in eigen hand. Die instelling sijpelt ook door in je cv en in je sollicitatiegesprek.

Het gevoel dat ik zelf, maar ook mijn lijnmanager en directe collega tijdens het sollicitatiegesprek hadden, is nu nog steeds hetzelfde. En dat komt echt doordat ik weet waar ik voor sta en mezelf ook als zodanig presenteer. Een goede recruiter screent hier ook op en denk dat ik daarom ook ben benaderd voor deze baan”.

Hoe kom je zelf achter die cultural fit?

Als je weet wie je bent en waar jij voor staat, ga je heel anders een sollicitatieprocedure in – dat blijkt ook wel uit het interview met Erdinç. Het loont daarom echt wel de moeite om die inzichten te hebben voordat je op een vacature reageert. Als je werkt bij een organisatie die bij jou past, haal je immers veel meer uit jezelf.

Companymatch.me biedt een handige tool om te kijken bij welke organisaties jij zou passen. Door de vragen in de tool te beantwoorden, word je al een beetje op het spoor gezet om meer vanuit je persoonlijke waarden te screenen. Tijdens een sollicitatiegesprek zou je bijvoorbeeld de volgende vragen kunnen stellen om meer te leren over die cultural fit met jouw profiel:

  • Wat doet de organisatie aan werknemersgeluk?
  • Is er veel diversiteit momenteel? Wat doet de organisatie om dit te bevorderen?
  • Wat is jullie missie als bedrijf? Hoe zien jullie mij daarin passen?
  • Wat is belangrijk in de samenwerking binnen de teams?

Ook op zoek naar een baan die bij je past?

SMS Intermediair bemiddelt al ruim 30 jaar professionals voor vaste of tijdelijk dienstverbanden in Marketing, Communicatie, Design, Packaging, Sales en Print. We werken met veel plezier voor diverse opdrachtgevers binnen het MKB, maar ook voor corporates zoals Mars, Philips en diverse overheden en semi-overheden. Dat een baan bij je past is iets waar onze recruiters zeker op screenen – we hechten namelijk veel waarde aan langdurige matches. Wil jij meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op of schrijf je dan vandaag nog in via onderstaande knop!

Recente artikelen

Meer in ons blog
10 min leestijd

Book review: Essentialisme – niet meer alles moeten

Hoe vaak vragen we onszelf niet af ‘Hoe kan ik het allemaal doen?’, in plaats van ‘Waar kan ik volledig voor gaan?’. Met zijn ‘Essentialisme’ geeft auteur Greg McKeown je een handige toolset om meer voldoening uit je werk én prive te halen. Een aanrader!

Verder lezen

Meer carrièretips, blogs en vacatures ontvangen?

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)