The offer you can’t refuse: wat als je werkgever toch wil dat je blijft?

5 min leestijd

Een nieuwe baan: nieuwe collega’s, nieuwe systemen, opnieuw een netwerk opbouwen. Een nieuw avontuur. Jij hebt er zin in! Toch is er die kleine kriebel in je buik als je gaat opzeggen – zeker bij een werkgever die dat niet verwacht. Maar dan komt er plotseling een nieuw aanbod op de tafel: je werkgever wil dat je blijft. Wat doe je dan? 

We kennen allemaal het moment dat je besluit op zoek te gaan naar een nieuwe baan. En of je nu actief gaat solliciteren, of toch besluit te reageren op een berichtje van een recruiter: de beslissing om weg te gaan is dan al vaak gemaakt.

Laten we even vooropstellen: er is geen goed of fout als het aankomt op het wel of niet blijven bij een werkgever als je eigenlijk ergens anders al zou kunnen beginnen. We zien het steeds vaker gebeuren – zeker in de huidige arbeidsmarkt. Werkgevers halen van alles uit de kast om talent binnen boord te houden.  Het veilige nest lonkt….

Reis even door de tijd

Waar wil je over een jaartje of vijf staan? Hoe ziet je leven er dan uit? Wat voor werk wil je graag doen? Welke functie ambieer je? En welk salaris hoort daarbij? Wil je nog in loondienst of wil je toch voor jezelf beginnen? Kijk dan nu naar de baan die je wilt opzeggen. In hoeverre kun jij je doelen waarmaken als je toch besluit bij je werkgever te blijven? En welke aspect weegt hierin het zwaarste?

En stap nu even terug

Wat is eigenlijk de reden dat je besluit verder te zoeken? Is de reisafstand te lang? Stelt je werkgever zich niet flexibel op als het om thuiswerken gaat? Wil je meer verantwoordelijkheid, meer ontwikkelen? Komt de missie van het bedrijf niet overeen met je waarden? Schrijf bij de reden ook een aantal voorbeelden op – want bepaalde details raken nu eenmaal snel in de vergetelheid. Ook hierin weeg je je antwoorden – zo krijg je een goed beeld van wat je het meest remt in je huidige baan.

Twijfel je?

Dat je twijfelt op het moment dat je werkgever je ineens een prachtaanbod voorschotelt is normaal. Achterhaal echter goed waar die twijfel vandaan komt. De lijstjes uit de vorige paragrafen helpen hier goed bij. Wellicht blijkt zelfs dat je huidige baan zelfs beter bij je past dan de nieuwe die je op het punt staat te accepteren.

Speak up!

Ben je via ons bureau in een sollicitatieprocedure? Spreek je twijfel dan zeker uit aan onze recruiters. Zij helpen je graag duidelijk te krijgen wat je precies zoekt en kunnen je goed adviseren omdat zij veel van onze opdrachtgevers en hun bedrijfsculturen al langere tijd kennen. En ik hoor je denken…. ja maar word ik dan niet gepusht in de richting van die nieuwe baan? Nope. Er is niets vervelender dan een teleurgestelde kandidaat en een ontevreden kandidaat. Weg goede indruk. Weg reputatie. Weg PR. Dus nee, we pushen je niet in de richting van die nieuwe baan. Sterker nog, ook wij spreken onze twijfel uit als we vermoeden dat je er toch niet aan toe bent.

Maar wees ook stil

Het uitspreken van je twijfel aan een nieuwe werkgever is wat ons betreft een absolute ‘no go’. Je kunt zo de indruk wekken dat je niet gemotiveerd genoeg bent, of dat je alleen hebt gesolliciteerd om je huidige werkgever onder druk te zetten. Maar ook dat je twee werkgevers tegen elkaar uitspeelt om qua salaris een flinke stap te maken.

 

Besluit je uiteindelijk toch bij je huidige werkgever te blijven? Spreek dan in ieder geval wél uit waar je tegenaan loopt in je huidige baan. Ga niet in op wat je bij die nieuwe werkgever allemaal wel niet kunt krijgen. Hoe gaan jullie beiden de issues oplossen waar jij tegenaan loopt? Maak er duidelijke afspraken over en leg het vast. Anders blijft de schoen wringen.

Hulp nodig bij je beslissing?

Bevind jij je momenteel in deze situatie? En kom je er zelf niet uit (ondanks de super adviezen in dit blog 😉 ), dan kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. We helpen je graag!

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/wat-als-je-werkgever-toch-wilt-dat-je-blijft/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl