De voordelen van een interim baan

10 min leestijd

Interimmen, deta-vast, detacheren, uitzenden: termen die jij in je zoektocht naar je vaste baan waarschijnlijk direct overslaat. Toch kan een interim baan interessant zijn voor jou als ‘vaste’ professional. Waarom? Lees het in dit blog.

De klassieke associatie met tijdelijke banen

De vervanging van een zwangerschapsverlof, ziekte of support tijdens een piek in de werkdruk zijn klassieke drijfveren voor werkgevers om een tijdelijk arbeidskracht in te zetten. En dat is waarschijnlijk ook precies waar jij interim banen mee associeert: extra handjes en werk waarin je vluchtig ‘even’ komt bijspringen. Echter, in hun zoektocht naar nieuw talent geven steeds meer werkgevers de voorkeur aan tijdelijke arbeidsconstructies.

Van ‘handjes’ naar brains en talent op de juiste plek

De arbeidsmarkt is continue in beweging. Van zowel kandidaat als werkgever wordt er verwacht dat er gestuurd wordt op ontwikkeling: een leven lang leren. Mede hierdoor geven werkgevers steeds vaker de voorkeur aan tijdelijke arbeidsconstructies. Zo verzekeren ze zich van een continue stroom  van ‘vers bloed’ in hun organisaties. Als tijdelijke werknemer ben jij namelijk vaak die frisse blik op bestaande bedrijfsprocessen en een boost van energie in een bestaand team. Kortom: werkgevers zoeken naar nieuwe ideeën vanuit een compleet ander perspectief belicht. Zo blijven ze slagvaardig en verzekeren ze zich van het juiste talent op het juiste moment op de juiste positie.

Ik ben weer écht betrokken bij een bedrijf. Als zzp'er ben je altijd "die" externe. Bij het bedrijf waar ik nu werk word ik als een volwaardige collega gezien.

Maurits Koelewijn (fotocredits Merijn Roubroeks)

via SMS Intermediair 2,5 jaar werkzaam geweest als Medior Communicatieadviseur bij de Gemeente Amsterdam. Sinds medio 2021 in vaste dienst.

Tussen twee banen in een opdracht doen

Werken via een tijdelijke arbeidsconstructie kan op een aantal verschillende manieren. Zo kun je via SMS Intermediair voor een korte, niet afgebakende periode, aan het werk gaan bij 1 van onze opdrachtgevers. Je komt dan op contract bij SMS Intermediair. Handig als je bijvoorbeeld de tijd tussen twee banen wilt overbruggen. Of wanneer je net terug komt van een reis en direct aan de slag wilt voordat je een nieuwe vaste baan hebt gevonden.

Bewust kiezen voor jouw ontwikkeling: werken via detachering

Je kunt er ook voor kiezen om voor een langere, vooraf afgesproken periode, tijdelijk via SMS Intermediair bij 1 van onze opdrachtgevers te werken. Samen spreken we een vaste contractperiode af die doorgaans gelijk staat aan de duur van de opdracht. Denk hierbij aan perioden van bijvoorbeeld zes maanden of één jaar – mét de mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging. We noemen dit werken via een detachering of op interim basis. Het is een vastere vorm van een tijdelijk arbeidscontract waarin SMS Intermediair en opdrachtgever samen met jou tekenen voor een samenwerking voor een lange periode.

Het geeft mij meer zekerheid dan op zzp basis. Ik ben zeker van een vast inkomen en structuur in mijn werkweek.

Maurits Koelewijn (fotocredits Merijn Roubroeks)

via SMS Intermediair 2,5 jaar werkzaam geweest als Medior Communicatieadviseur bij de Gemeente Amsterdam. Sinds medio 2021 in vaste dienst.

Waarom kiezen voor een interim baan?

Het opgeven van een vaste baan om een tijdelijke uitdaging aan te gaan is niet voor iedereen weggelegd. Toch kan het jou als kandidaat veel opleveren. De werkgevers die langere, tijdelijke contracten bieden zijn vaak grotere organisaties waar je veel kunt leren. Opdrachtgevers als Mars Nederland, Philips Design en bijvoorbeeld de Gemeente Amsterdam werken veel op deze manier met ons samen. Ook kan het interessant zijn als je speelt met de gedachte om ooit te gaan freelancen, maar nog niet weet of het echt iets voor je is. Werken via een tijdelijk contract geeft je de mogelijkheid om hier al vast aan te proeven – zeker handig als je nog geen netwerk hebt als startende ondernemer.

De voordelen van werken op interimbasis op een rij

 • Je ontvangt maandelijks salaris.
 • Je bouwt vakantiedagen op.
 • Je doet alleen opdrachten die jij interessant vindt.
 • We werken samen voor de duur van de opdracht.
 • Je bent niet verplicht vervangend werk aan te nemen.
 • Je houdt het recht op sociale zekerheden zoals een uitkering.
 • Je kunt proeven aan het ondernemersbestaan, maar mét vangnet.
 • Je bouwt aan je eigen ontwikkeling.

Wil jij ook bouwen aan jouw ontwikkeling?

SMS Intermediair heeft al ruim 30 jaar ervaring in het ondersteunen van de invulling van interim banen bij onze opdrachtgevers. We weten welke mogelijkheden er zijn voor jou als professional en adviseren je graag. Overweeg jij een tijdelijk dienstverband? Schrijf je dan nu vrijblijvend bij ons in.

  https://www.sms-intermediair.nl/blog/voordelen-interim-baan/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl