Veranderen van baan: hoe maak je de juiste keuze?

8 min leestijd

“The floor is yours”: als kandidaat ben jij aan zet op de huidige arbeidsmarkt. Dure lease auto’s, iedere dag een gratis biologische lunch, betaalde skivakanties met het hele team, fitnessuurtjes, schommels op kantoor- werkgevers halen alles uit de kast om nieuw talent aan te trekken. Veranderen van baan is dan ook een uitdaging. Hoe maak jij te midden van al deze verleidingstrucs de juiste keuze voor een nieuwe baan? 

Maak van tevoren een checklist

Werkgevers doen van alles om nieuw talent aan te trekken – het aanbod is immers schaars. Voordat je gaat veranderen van baan maak dan een checklist. Op deze lijst maak je 2 kolommen, de ‘must haves’ en de ‘nice to haves’ van een nieuwe baan. Denk hier goed over na, want zo kun je ieder aanbod evalueren aan de hand van je lijst – en niet aan de hand van allerlei verleidingstrucs. Zit je teveel aan de kant van de ‘nice to haves’? Neem het aanbod dan niet aan, want het gebrek aan ‘must haves’ gaat je uiteindelijk toch opbreken.

Denk na over jouw korte én lange termijndoelstelling

Gezellige collega’s en veel activiteiten buiten kantoortijden zijn leuk – maar dragen ze ook bij aan wat je echt wilt? Of leiden ze af? Als je gaat zoeken naar een nieuwe baan, probeer dan na te denken over waar je naar toe wilt groeien en welke stappen je daarvoor nodig hebt. Én of deze stappen matchen met de richting die de organisatie op wil?

Welke strategie volgen ze nu en de komende jaren? Past die koers bij jouw korte en lange termijndoelstellingen? Wil je bijvoorbeeld aan kinderen beginnen, of een huis kopen? Vraag dan goed naar flexibele werktijden, thuiswerkmogelijkheden of naar de contractvorm. Is er sprake van een vast contract? Zo ja per wanneer? En hoe gezond is de organisatie?

Vraag door over de opleidingsmogelijkheden

Wil je graag veel leren – laat je dan goed voorlichten over welke opleidingsmogelijkheden er zijn. Of daar een vast budget voor is, hoe dit qua tijd is geregeld. Wordt er bijvoorbeeld van je verwacht dat je een opleiding buiten werktijd volgt of krijg je er tijd voor tijdens je werk? Of krijg je een soort ‘buddy’ of ‘coach’ aangewezen die jou onder de hoede neemt?

Vaak zeggen werkgevers dat er mogelijkheden zijn en is het antwoord ‘ja’ voor veel sollicitanten al voldoende. Als ze dan uiteindelijk starten komt er in de drukte van de dag weinig terecht van concrete opleidingen. Vraag dus goed door.

Check het verloop

Het verloop van personeel zegt veel over de cultuur en de sfeer binnen een organisatie. Het is essentiële informatie bij het veranderen van baan. Is er veel verloop, dan is er vaak iets aan de hand. Tenminste, dat is onze ervaring. Het kan zijn dat een werkgever een aantal mensen heeft aangenomen die uiteindelijk toch niet bij de organisatie passen, of dat er beloftes worden gedaan en niet worden waargemaakt. Vragen naar het verloop kan je direct bij je toekomstige werkgever doen, maar ik zou je aanraden ook even goed op LinkedIn te kijken. Hoe lang werken mensen gemiddeld bij een bedrijf? En wat voor type mensen zijn dit?

Twijfel niet te openlijk

Het voelt goed om aan zet te staan op de arbeidsmarkt en te kunnen kiezen uit meerdere banen. Maak je twijfels tussen verschillende banen niet te kenbaar in het sollicitatieproces. Aangeven dat je ook een ander aanbod hebt en dat je de juiste keuze wilt maken is prima. Hou de details echter voor jezelf :).

Meld je aan

Werk is maar werk – en de perfecte keuze bestaat niet. Als je een keer een verkeerde keuze maakt, houdt de wereld niet op met bestaan. Sterker nog, vaak leer je er alleen maar van. Onthoud dus: geen enkele keuze is definitief!

Wil je nu zelf veranderen van baan en twijfel je nog over de richting? Schrijf je dan in bij SMS Intermediair. We denken graag met je mee en kunnen je aan de hand van onze ervaring goed adviseren over welke stappen je kunt nemen om uiteindelijk de juiste keuze te maken.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/veranderen-van-baan/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl