Starten als freelancer: hoe begin je?

10 min leestijd

Je eigen uren en werkdagen bepalen. Zelf kiezen welke projecten je wilt aannemen. Zo zijn er nog wel veel meer redenen om te starten als freelancer. Volgens het CBS waren er in 2020 1,1 miljoen mensen met een hoofdbaan als ZZP-er: 13 procent van alle werkenden. Het starten als freelancer lijkt hiermee populairder dan ooit. Ook Linda van Gend, freelance project- en marketing & communicatiemanager startte op 1 januari 2019 haar eigen bedrijf. Via SMS Intermediair vond zij haar eerste opdracht bij Philips Design. In dit blog vragen we haar naar haar ervaringen als zelfstandig ondernemer tot nu toe.

Linda van Gend studeerde in 2007 af in Communicatie aan de Fontys Hogeschool. Via SMS intermediair startte ze in 2009 als PR Assistent bij Philips Research. Een mooie springplank naar haar volgende carrièrestap als marketing- en communicatie projectmanager bij KPUNKT. Al gauw groeide Linda door de functie van Operations Manager en werd zij als MT-lid verantwoordelijk voor de dagelijkse aansturing van vestiging in Eindhoven. Sinds 2019 is Linda freelance marketing en communicatieprofessional met een specialisatie in branding & marketing projecten, digital marketing, interne & externe communicatie, product launches, social media strategie, website development en event support.

Speelde het idee om voor jezelf te beginnen al lang?

Toch al wel een aantal jaren. Ik ben erg ondernemend en nieuwsgierig van nature en ik wil graag vooruit. ZZP’er zijn biedt de kans om voor een bepaalde periode ergens te werken. Als het ware een kijkje in de keuken te nemen, iets moois neer te zetten en daarna weer verder te kijken. Je ontmoet veel nieuwe mensen en bent elke keer weer met iets anders bezig.

Ik wilde gaan ondernemen. Ik ben altijd bezig met business ideeën, ik zie vaak verbeterpunten in organisaties en daarnaast ben ik creatief.

Linda van Gend

Freelance & interim Marketing | Marcom | Communications | Operations | Project manager

Wat was voor jou de reden om te starten als freelancer?

Na mijn laatste dienstverband vond ik dat het tijd was om daar iets mee te gaan doen. Freelancen geeft vrijheid om je tijd anders in te delen. Je kunt per project bepalen hoeveel uren je wilt werken. Daarnaast heb je de vrijheid om bijvoorbeeld tussen 2 projecten in een periode tijd voor jezelf te nemen en niet te werken. Of om die tijd te besteden aan het verder uitdiepen of researchen van een business idee. Dit is in een dienstverband natuurlijk lastiger omdat je dan aan vakantiedagen gebonden bent. De balans en invulling van je tijd wordt anders en die flexibiliteit spreekt mij erg aan.

Als startende ondernemer vraagt de Kamer van Koophandel je om een business plan op te stellen. Sommige freelancers hebben hier direct een duidelijk idee over, anderen zijn nog zoekenden. Hoe was dit voor jou?

Omdat ik al een aantal jaren met het idee speelde om te starten als freelancer, had ik eigenlijk al heel veel dingen uitgezocht en bedacht. Die heb ik uiteindelijk in een ondernemingsplan gegoten met als voornaamste doel voor mezelf de scope duidelijk te krijgen en die ook te behouden. Hierbij vond ik het waardevol om in ieder geval mijn eigen propositie en doelgroepen duidelijk te krijgen en uit te werken. En daarnaast om het financiële plaatje inzichtelijk te maken. Zodat ik daarna doelgericht op zoek kon gaan naar projecten die bij mij en binnen mijn wensen passen.

Freelancen geeft vrijheid om je tijd anders in te delen. Je kunt per project bepalen hoeveel uren je wilt werken en je hebt de vrijheid om bijvoorbeeld tussen 2 projecten in een periode tijd voor jezelf te nemen en niet te werken. Of om die tijd te besteden een business idee verder uitdiepen en te researchen.

Linda van Gend

Freelance & interim Marketing | Marcom | Communications | Operations | Project manager

Heb je hier hulp bij gezocht?

Vanuit mijn agency achtergrond ken ik redelijk wat ZZP’ers. Met hen heb ik gespard over allerlei aspecten. Ik heb bijvoorbeeld gevraagd naar hun ervaringen met het zoeken van projecten. Waar ze tegenaan zijn gelopen bij het opstarten van hun bedrijf. Tips en tricks over het vinden van klussen en hun ervaringen met het financiële gedeelte. Je loop toch risico’s als je gaat starten als freelancer. Daarnaast heb ik ook met familie, vrienden en oud-collega’s gepraat. Over hoe zij mij zien en wat zij als mijn sterktes en zwaktes zien. Door die input leer je hoe je over komt op mensen en hoe jezelf het beste kunt presenteren en positioneren.

Hoe bepaal jij je uurtarief?

Door te praten met mensen in je vakgebied kom je er wel achter wat gangbaar is in de markt. Verder kun je op internet natuurlijk veel vinden. Maar ook intermediairs zoals SMS Intermediair kunnen je daarbij helpen. Zij bemiddelen tussen bedrijven en ZZP’ers, dus zij weten goed wat een gangbaar tarief is.

Hoe pak jij het vinden van opdrachten aan?

Ik ben gestart door me in te schreven bij een aantal intermediairs en daar is eigenlijk al heel snel een eerste project uit gekomen. Verder heb ik mijn LinkedIn profiel geupdate en heb ik met mensen uit mijn netwerk gesproken. Het is goed om veel mensen te vertellen wat je gaat doen. Wellicht heeft diegene niet direct een klus voor je, maar zo kun je er wel voor zorgen dat ze aan je denken mochten zij iemand kennen die een tijdelijke kracht zoekt in jouw vakgebied.

Heb je nog tips voor het starten als freelancer?

Denk er goed over na of het bij je past. Je ben echt op jezelf aangewezen. Ten eerste omdat je geen vaste werkgever meer hebt, maar je zelf projecten moet gaan binnen halen. Het kan zo zijn dat je af en toe geen werk hebt en omgekeerd soms juist nee moet verkopen omdat je al volgepland bent. Verder is het natuurlijk goed om financieel in de positie te verkeren dat je die periodes zonder werk kunt opvangen. Dus zet voor die tijden ook wat opzij. Daarnaast is het essentieel, omdat je maar tijdelijk ergens aan de slag gaat, dat je flexibel bent ingesteld. Je moet snel up-to-speed zijn en je makkelijk aan kunnen passen aan verschillende situaties.

Overweeg jij te starten als freelancer? Schrijf je dan bij ons in

Speel jij net als Linda al een tijdje met het idee om te starten als freelancer? Schrijf je dan snel bij ons in. We adviseren je graag en bemiddelen met grote regelmaat in freelance opdrachten bij diverse werkgevers.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/starten-als-freelancer/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl