Slechte eigenschappen in een sollicitatie: perfectionisme

10 min leestijd

“Noem eens een negatieve eigenschap van jezelf?” “Ik ben best perfectionistisch, wat natuurlijk ook een goede eigenschap is… “. Perfectionisme lijkt de perfecte reactie op de vraag om slechte eigenschappen in een sollicitatie. Als recruiter krijgen we dit antwoord aan de lopende band voorgeschoteld.  Onderzoek toont echter aan dat perfectionisme negatiever kan worden gezien dan je zou vermoeden. In dit blog gaan we wat dieper in op deze ‘slechte’ eigenschap. Ook geven we je een aantal tips voor je sollicitatie . Zo ga jij nog beter voorbereid het sollicitatiegesprek tegemoet.  

Negatieve eigenschappen benoemen blijft voor de meeste sollicitanten lastig. Je weet echter ook dat de vraag om negatieve eigenschappen of verbeterpunten tijdens bijna elk gesprek wordt gesteld. En dus bereid je je goed voor. Je benoemt negatieve eigenschappen die eigenlijk ook een positieve kant hebben – zoals perfectionisme.

De perfectionist door de ogen van een recruiter

Hoe uit de perfectionist zich in je werk? Een vraag die recruiters altijd aan je zullen stellen. “Uhm, dat ik het lastig vind om dingen af te geven als ik er niet 100% tevreden over ben”, antwoord jij, want ook daar was je op voorbereid. Maar dan graaft een recruiter verder: “Is dat mogelijk, om alles naar 100% tevredenheid te doen”?. “Hoe doe je dat als je afhankelijk bent van de input van andere collega’s, die misschien niet zo perfectionistisch zijn ingesteld als jij?”. “Hoe voelt de perfectionist zich als een opdracht te gehaast afgerond moet worden?”. “Waar loop je tegenaan omdat je zo perfectionistisch bent ingesteld?” En zo kunnen we nog wel even doorgaan.

De perfectionist: stresskip en workaholic

De keerzijde van perfectionisme is negatiever dan je in eerste instantie zou denken. Amerikaanse onderzoekers rapporteren in de Harvard Business Review dat er een sterk verband is tussen perfectionisme en méér stress, méér angst en méér depressie. Doordat perfectionisten zich over het algemeen meer betrokken voelen dan anderen leidt deze eigenschap ook vaker tot een burn-out.  Bovendien blijkt uit het onderzoek dat perfectionisme zorgt voor een bepaalde inflexibiliteit. Perfectionisten leggen de lat zo hoog dat er een soort van alles-of-niets mentaliteit ontstaat, stellen de onderzoekers. Of je bent succesvol, of je bent een complete mislukking.

De perfectionist op jouw cv

Voordat je je cv toestuurt, bedenk dan eens welke eigenschappen je verwacht van iemand die de baan heeft waarop jij solliciteert. Deze vind je over het algemeen terug in het gevraagde profiel in een vacaturetekst. Herken je jezelf daarin en zo ja hoe? Zie je dit op je cv terug? Waarschijnlijk niet – de meeste sollicitanten maken 1 algemeen cv en passen wellicht de werkervaring iets aan op een bepaalde vacature. Eigenschappen laten we meestal gewoon staan. En dat is een gemiste kans.

Denk dus bij iedere sollicitatie na over het profiel dat de organisatie zoekt en of de eigenschap ‘perfectionisme’ hierbij past. Je kunt bijvoorbeeld bepaalde adjectieven gebruiken om al op je cv de perfectionist in jou uit te leggen of te nuanceren. Bijvoorbeeld: een gezonde perfectionist, perfectionist met oog voor deadlines, flexibele perfectionist. Zo geef je al aan dat jij zelf in staat bent grenzen te stellen binnen deze eigenschap. Daarnaast staat het een stuk origineler op je cv dan alleen perfectionistisch.

De perfectionist in het sollicitatiegesprek

Ga je op gesprek voor een functie als projectmanager, bereid dan een uitleg van de eigenschap perfectionisme in een rol van projectmanager voor. Je kunt aangeven dat je moeite hebt om projecten op te leveren waarvan je weet dat ze van jou geen 10 krijgen. Dat je hierdoor de neiging hebt te veel werk zelf te willen doen.

Maar… dat je ook hebt geleerd dat het halen van een 10 niet altijd het belangrijkste is – en dat je inmiddels ook genoegen kunt nemen met een 7. Dat je bij de start van het project belangen goed afweegt en je je eigen verwachtingen daarop afstemt. Je zou hier nog aan kunnen toevoegen dat je steeds beter wordt in het delegeren van werkzaamheden, maar dat je op dit gebied nog lang niet uitgeleerd bent.

Succes!

We hopen je hiermee wat meer inzicht te hebben gegeven in de ambiguïteit van de eigenschap perfectionisme en over hoe je deze eigenschap kunt uitleggen – zelfs al voordat je op gesprek gaat. De volgende veelvoorkomende eigenschap die we zullen behandelen is ‘ambitieus’, nog zo eentje die op veel cv’s voorkomt. Wil jij op de hoogte blijven van onze blogs? Volg ons dan op LinkedIn. Ben jij als perfectionist op zoek naar de perfecte baan? Bekijk dan onze vacatures of schrijf je vrijblijvend in.

Heel veel succes!

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/slechte-eigenschappen-sollicitatie/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl