Een nieuwe baan zoeken na je 60e – onbegonnen werk?

8 min leestijd

Een krappe arbeidsmarkt: volop kansen voor diegenen die van baan willen wisselen. Tenminste als je de juiste leeftijd hebt. Want ookal staat diversiteit hoog op de agenda’s, voor oudere werknemers is het enorm lastig om weer aan het werk te komen. Zeker na jarenlange trouwe dienst werkloos wordt. Is dit per definitie het einde van je carrière? In dit blog vertelt Peter Korsmit, 61 jaar, over een nieuwe baan zoeken na je 60e. 

De mens wordt ouder en werkt langer door. De maatregelen die voor oudere werknemers worden genomen zijn vaak het verminderen van het aantal uur of het verlichten van werkzaamheden. Voor werknemers die op latere leeftijd werkloos worden is het in de huidige markt lastiger om een baan te vinden dan voor schoolverlaters. Het overkwam Peter Korsmit. Op 60-jarige leeftijd werd hij na 26 jaar trouwe dienst bij Roto Smeets werkloos.

Hoe voelde het voor jou om je na zoveel jaren bij dezelfde werkgever weer op de arbeidsmarkt te moeten bevinden?

Dat is natuurlijk een hele bijzondere ervaring. Ik had binnen Roto Smeets wel ervaring in het wisselen van baan en functie, maar gedreven door persoonlijke ambitie en ontwikkelingen binnen de organisatie en haar bedrijven.  Nu was het plotsklaps geen vrijwillige keuze en hield het van de één op de andere dag op. De gehele situatie waaronder het faillissement tot stand is gekomen gaf hoe dan ook een onbevredigend en onbehaaglijk gevoel. Daar overheen natuurlijk je persoonlijke perspectief gezien mijn leeftijd en de niet zo bijster florissante situatie van de traditionele grafische commerciële drukkerijen. Al met al een onzekere en lastige periode.

Ik heb aan den lijve moge ervaren dat er voor iedereen, ondanks mijn leeftijd (61), mogelijkheden liggen om ook op latere leeftijd nog volop mee te mogen doen in het arbeidsproces.

Peter Korsmit

Design & Graphics Projectmanager bij Mars

Welke reacties kreeg je vanuit je omgeving?

Mijn omgeving reageerde heel begripvol en meelevend. Ik heb daar best wel steun aan gehad, mede omdat een goede vriend direct al aangaf dat hij bij één van zijn bedrijven wel mogelijkheden zag voor  iemand met mijn ervaring. Dat heeft mij wel de nodige rust gegeven. Het was een volledige move buiten de grafische industrie en daarmee zag ik dat meer als een vangnet. Ik had zelf het idee dat ik met mijn achtergrond het best op mijn plaats zou zijn in de grafische industrie.

Wat heb je gedaan om weer aan een baan te raken?

Ik heb er bewust voor gekozen in eerste instantie toch rustig de tijd te nemen om een baan te zoeken die het best aansloot bij mijn achtergrond en een eventuele WW-situatie te accepteren. Ik heb samen met een job coach binnen het C3 werkt traject mijn CV en werkervaring eens onder de loep genomen. Zij heeft mij veel inzichten gegeven in mijn werkelijke competenties en werkervaring en geleerd deze in een breder perspectief te plaatsen. Echter werd me ook meteen meegeven, op basis van haar ervaring,  dat niet mijn werkervaring en persoonlijke competenties, maar mijn leeftijd de grootste uitdaging zouden vormen in het vinden van een nieuwe baan. Omdat iedereen die je niet persoonlijk kent al snel af zou haken op basis van leeftijd.

Ik ben natuurlijk direct aan de slag gegaan mijn (internationale) netwerk aan te spreken. Dat is in de loop der jaren behoorlijk omvangrijk geworden. Ook ben ik vacature sites aan het doorspitten geweest. Op die manier ben ik ook weer in contact gekomen met George Janssen van SMS Intermediair die ik vele jaren geleden voor het laatst persoonlijk gesproken had. Ik had op de website van SMS Intermediair een vacature zien staan bij MARS Design & Graphics en vroeg me af of een reactie op deze vacature effect zou hebben. George gaf me al direct aan het op prijs te stellen een actueel CV te sturen, zodat hij weer volledig up to date was met mijn werkervaring en competenties. Hij voegde er ook meteen aan toe MARS te kennen als een bedrijf waar kennis en persoonlijke competenties belangrijker zijn dan leeftijd. Al met al een onverwachte, hoopgevende en positieve reactie.

Na een persoonlijk gesprek met George werd ik, na eerst een telefonisch contact, vrij snel uitgenodigd voor een nadere kennismaking bij MARS. In het kennismakingsgesprek bleek leeftijd ook geen enkel issue meer te zijn, mede omdat George reeds uitgebreid aan MARS een toelichting had gegeven over mijzelf. Het was voor mij op dat moment bijzonder te ervaren dat “mijn grootste uitdaging in het vinden van een nieuwe baan” opeens totaal niet meer relevant bleek te zijn. Een keuze op basis van ervaring en persoonlijke competenties bleek dus gewoon mogelijk zonder gehinderd te worden door mijn leeftijd. Een warme ervaring, zowel door de support van George als van MARS: een sociaal betrokken werkgever waar leeftijd geen enkel issue is.

Wat doe je nu precies?

Ik heb nu een geweldig leuke baan als Design & Graphics Projectmanager binnen Global Integrated Marketing. En dan specifiek op het foodsegment voor merken zoals Uncle Ben, Dolmio, Miracoli, Seeds of Change, Suzi Wan, Ebly, Tasty Bite; en dat op een Global scale.

Met onze grafische expertise ondersteunen wij externe partijen zoals ontwerpbureaus in de design fase, de grafische productiecentra in repro- en colormanagementfase en drukkerijen in de printproductiefase.  Intern met onze expertise in print development bewaken we samen met Global Brand management, Packaging Development en Commercial  de brand color consistency op het finale packaging product. De contacten verspreiden zich dan ook over diverse disciplines en alle continenten waardoor een hele leuke en interessante dynamiek ontstaat.

Wat wil je mensen meegeven die in eenzelfde soort situatie terecht zijn gekomen?

Ik heb aan den lijve moge ervaren dat er voor iedereen, ondanks mijn leeftijd (61), mogelijkheden liggen om ook op latere leeftijd nog volop mee te mogen doen in het arbeidsproces. In de hulp die ik heb gekregen en de open benadering, zoals ervaren bij George en MARS, en de omgeving waar ik terecht ben gekomen voelt het nog dagelijks aan als een warm bad!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging?

Ben jij op zoek naar een baan? Meld je dan vandaag nog aan bij SMS Intermediair of bekijk direct onze nieuwste vacatures. We helpen je graag!

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/nieuwe-baan-zoeken-na-je-60e/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl