Hoe eerlijk moet je zijn over je huidige salaris tijdens een salarisonderhandeling?

Hoeveel inmails heb jij deze week voorbij zien komen? De krapte op de arbeidsmarkt heeft inmiddels zowat iedere branche wel bereikt. Het salaris is één van de middelen die werkgevers in de strijd gooien om jou voor zich te winnen. En het liefst willen ze weten wat jij nu verdient, voordat ze een aanbieding doen. Maar is het wel verstandig om jouw huidige salaris als benchmark te gebruiken tijdens een salarisonderhandeling?

Nieuwe ronde, nieuwe kansen! Toch vragen veel werkgevers nog naar je huidige salaris. Ik heb zelfs een keer mijn salarisstrook moeten doorsturen. Niet doen, krijg je spijt van!

Nee, nee, en nog eens nee

Het antwoord is dus ook een overduidelijke NEE. Jouw oude salaris is niet relevant. Bij een nieuwe functie horen nieuwe voorwaarden – en die maak je samen op basis van jouw expertise en de verantwoordelijkheden die jij op je gaat nemen. Wat je eerder verdiende gaat jouw nieuwe werkgever in principe niets aan.

Geef de onderhandeling niet weg

Als je je vorige salaris open en bloot op tafel gooit, gooi je je onderhandelingspositie van tafel af. Kom dan nog maar eens in de buurt van het salaris dat je in gedachten hebt. Je bent niet verplicht eerlijk te zijn. Jouw nieuwe werkgever probeert het gewoon, en dat mag. Het maakt het voor hem/haar een stuk makkelijker om een onderhandeling naar eigen hand te zetten. Hoe reageer je dan op zo’n verzoek zonder dat het gesprek een andere wending neemt?

Je kunt eigenlijk heel rustig vragen welke relevantie een huidig salaris heeft bij een nieuwe functie. En als een werkgever dan blijft pushen, zou je kunnen vragen of je dan ook mag inzien wat een collega in een vergelijkbare functie verdient. Dat als jij de kaarten op tafel gooit, je die transparantie ook terug verwacht.

Put your money where your mouth is

Het gaat helemaal niet om hoeveel je eerder verdiende. Het doel van een salarisonderhandeling is het overeenkomen van een salaris dat past je nieuwe functie. Dus voordat jij het onderste uit de kan probeert te onderhandelen, verdiep je je eerst in de markt en het salaris dat past bij jouw ervaring en expertise. Zo sta je stevig in de onderhandeling en kun je je voorstel ook rechtvaardigen.

Meer carrièretips?

Onze ervaring en expertise delen we graag! Dat maakt ons werk ook leuk – zeker als we er jou een stukje mee op weg kunnen helpen. Wil je meer tips ontvangen? Volg dan onze LinkedIn pagina. Hier plaatsen we regelmatige interessante blogs, polls of tips.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/huidige-salaris-salarisonderhandeling/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl