Een carrièreswitch, wanneer ga je er voor?

Een carrièreswitch, wanneer ga je er voor? De krapte op de arbeidsmarkt biedt daar momenteel alle kansen toe. Werkgevers staan te springen om personeel en kijken nu makkelijker naar kandidaten met ervaring uit andere werkvelden. De carrièreswitch van Marlies begon 3 jaar geleden naar aanleiding van één simpel zinnetje. Hoe het haar is gelukt, lees je in dit blog.

Ik heb geen ervaring met projectmanagement, maar probeer me die kant op te bewegen. Ik vraag me af of we iets voor elkaar kunnen betekenen? Is het mogelijk een keer kennis te maken?

Dat ene kleine zinnetje

Hoe mijn carrièreswitch tot stand is gekomen is best wel een apart verhaal. Ik wilde al een langere tijd iets anders proberen, maar ik wist niet zo goed waar ik moest beginnen. Dus ik heb een aantal loopbaantrajecten gedaan om een goed beeld te krijgen van mijn sterke en minder sterke punten. En hetgeen mij het meest heeft beïnvloed was de uitspraak van een Brandmanager die ik een keer tegen kwam op mijn oude werkvloer: “Kijk Marlies, ik ben ooit begonnen in jouw functie, en nu zit ik hier als Brandmanager”.

Ik twijfelde natuurlijk wel of het bij me zou passen, maar dacht weet je wat ik doe het gewoon. Nooit geschoten is altijd mis. Als je het niet probeert, kom je niet verder.

Marlies Weijens

Packaging Projectmanager bij Biscuit International

En waar kwam die behoefte vandaan?

Ik ben van nature heel nieuwsgierig van aard. Ik leer graag nieuwe dingen, en wil graag weten hoe bepaalde zaken werken of in elkaar steken. Als technisch DTP-er had ik het gevoel dat alles langs me heen ging. Ik was verantwoordelijk voor het door vertalen van design naar technische, werkbare bestanden voor drukwerk op staal en aluminium – een heel specifiek onderdeel in het proces. Met de rest had ik weinig te maken. Ik breidde mijn functie uit door bijvoorbeeld workflows te bouwen om onze processen voor een deel te automatiseren en door me een stuk software onderhoud aan te leren. Maar toch bleef het kriebelen om iets te doen waardoor ik het hele bedrijf zou moeten leren kennen.

Ik ben toen met de input van de loopbaantrajecten en inzichten uit mijn naaste omgeving gaan kijken naar een rol met wat diepere wortels in de organisatie. Zodoende kwam ik bij project management uit. Als projectmanager werk je meer door het hele bedrijf heen en moet je van alles doen. Ik twijfelde natuurlijk wel of het bij me zou passen, maar dacht: weet je wat ik doe het gewoon.

Hoe ben je vervolgens als Interim Projectmanager gestart?

Naast het meest voor de hand liggende, mijn netwerk inzetten, ben ik op zoek gegaan naar partijen die mij konden helpen in mijn zoektocht. En omdat SMS Intermediair zich beweegt op het snijvlak van mijn interessegebied, Marketing, Design en Packaging, was het voor mij een logische stap om hen eens te benaderen. En zij hadden eigenlijk al vrij snel een leuke interim baan bij Mars voor mij in de aanbieding.

Vanwaar de keuze voor interim banen?

Ik ben altijd nieuwsgierig geweest naar de verschillen tussen bijvoorbeeld midden, klein en groot bedrijf, of tussen corporate en familiebedrijf. Als interimmer heb je de kans om veel verschillende organisaties van binnen uit te zien. Je doet snel kennis op en leert veel mensen kennen. Dit biedt ook bepaalde antwoorden tijdens de zoektocht naar wat er nu het beste bij mij als professional past. Daarnaast wordt je vaak ingeschakeld als er een probleem is. En dat is precies wat mij uitdaagt: stroomlijnen, processen efficiënter maken, rust creëren in een bepaalde chaos.

Een tweede reden om voor een interim baan te kiezen is dat het voor mij de perfecte manier is om eens te proberen of projectmanagement ook bij me past: een afgebakende periode met een duidelijke kop en staart, zonder dat ik ergens aan vast zit. Tijdens mijn opdracht bij Mars heb ik een aantal opleidingen gevolgd om zo die solide basis te krijgen. Dat vind ik ook leuk, mijn hersenen laten kraken. En daar stopte het niet mee. Ik ben verder gegaan met een Prince2 opleiding en ben nu aan het kijken naar een Black-Belt traject. Doordat ik nog steeds in dezelfde branche, packaging, werk, komt mijn kennis als designer natuurlijk wel enorm van pas.

Als interimmer heb je de kans om veel verschillende organisaties van binnen uit te zien. Je doet snel kennis op en leert veel mensen kennen. Dit biedt ook bepaalde antwoorden tijdens de zoektocht naar wat er nu het beste bij mij als professional past.

Marlies Weijens

Packaging Projectmanager bij Biscuit International

Op welke opdracht zit je nu?

Momenteel werk ik bij Biscuit International, ook via SMS. Dit is een Europese fabrikant van private label koekjes en een organisatie die enorm in beweging is. Het is een hele vrije, flexibele organisatie waar je iedereen makkelijk kunt benaderen als je iets wilt weten, maar waar ook veel gebeurt door o.a. de overname van Continental Bakeries. Ik vind het knap hoe we daar als organisatie doorheen rollen. Er is veel ruimte voor eigen inbreng en dat is voor mij echt een enorme meerwaarde. Natuurlijk wordt er ook flink gelachen met elkaar, ook met mijn collega’s in heel Europa. Als Packaging Projectmanager ben ik verantwoordelijk voor het stuk private label en cross-selling  voor klanten als AH, Lidl, Jumbo of Superunie.

Heb je nog tips voor andere professionals die een carrièreswitch overwegen?

Ik heb vele gesprekken gevoerd met mensen die de ‘drempel’ niet over durven. En je kunt je afvragen, ben ik gelukkig? Maar je kunt hem ook omdraaien: waarom ben je niet gelukkig? En wat heb je echt te verliezen? Vaak hoor ik dat het om  een stukje zekerheid gaat. En dat snap ik heel goed, maar als je echt gaat beredeneren (sorry!) echte zekerheid bestaat eigenlijk niet. Vaak kun je weer terug naar de functie die je al bekleedde. Bovendien: Het is een situatie. Als je een baan zoekt en het mislukt, blijf je echt niet voor altijd werkloos. Je vindt altijd wel weer een baan (al snap ik mensen die boven een bepaalde leeftijd hierin ook). Bovendien leer je toch het meest van je fouten? Dus vallen en opstaan mensen :). Geniale mensen kwamen er niet door dezelfde routine te volgen, maar zich juist buiten gebaande paden en gedachten te begeven. Daarom vielen ze op.

Ben jij een carrièreswitch aan het overwegen?

Ben jij net als Marlies een carrièreswitch aan het overwegen? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee over een mogelijke vervolgstap.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/een-carriereswitch-wanneer-ga-je-er-voor/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl