Waar moet je opletten als je een contract tekent? Check deze handige FAQ

Waar moet je opletten als je een contract tekent? Check deze handige FAQ

Voor iedere arbeidsovereenkomst, die na de invoering van de Wet transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden, is afgesloten geldt een strengere informatieplicht over arbeidsvoorwaarden. In veel gevallen is een verwijzing naar de wettelijke regeling, cao en/of personeelsreglement voldoende. Maar waar moet je op letten als je een contract tekent? Met deze handige FAQ weet jij snel alle ins en outs van jouw arbeidsovereenkomst.

Wat ga ik verdienen?

Het leukste onderdeel van het contract! Wat ga je verdienen? Waar bestaat die betaling uit? En wanneer kan ik deze ontvangen? Het loon, de afzonderlijke bestanddelen ervan en de wijze en frequentie van uitbetaling moeten opgenomen worden in de arbeidsovereenkomst.

Waar werk je?

Als de arbeid niet op een vaste plaats of niet hoofdzakelijk op een vaste plaats wordt verricht, moet de werkgever dit melden. Dit houdt in dat er in het arbeidscontract een vermelding moet staan dat de arbeid op verschillende plaatsen verricht kan worden of dat je als werknemer vrij bent je werkplek te bepalen.

 

Werk je structureel vanuit huis? Dan is het wellicht handig om een thuiswerkovereenkomst af te sluiten. Hierin staan afspraken over welke dagen je thuis gaat werken, welke werktijden je dan hanteert en hoe het gaat met bereikbaarheid en gebruik van werkmiddelen.

Hoeveel werk je?

Onder de noemer voorspelbaarheid, moet de duur van de normale dagelijkse of wekelijkse arbeidstijd en regelingen voor arbeid buiten de normale arbeidstijd worden opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

Hoe zit het met de proeftijd?

Of er een proeftijd in het contract staat en welke voorwaarden hieraan verbonden zijn is iets dat een werkgever ook in het arbeidscontract moet opnemen. Een proeftijd mag alleen worden opgenomen bij contracten langer dan 6 maanden. Duurt je tijdelijke contract tussen de 6 maanden en 2 jaar? Dan mag er een proeftijd van maximaal 1 maand worden opgenomen. Bij een vaste dienstverband of een tijdelijk contract van 2 jaar of langer mag er een proeftijd van maximaal 2 maanden worden opgenomen.

Hoe is betaald verlof geregeld?

Een groot deel van het betaald verlof is geregeld in de Wet Arbeid en Zorg (WAZO). Denk hierbij aan zwangerschaps- en bevallingsverlof, geboorteverlof, ouderschapsverlof, adoptie- en pleegzorgverlof, zorgverlof, calamiteitenverlof en kort verzuimverlof. Je werkgever is verplicht je vrij te geven voor de verlofregelingen die onder deze wet vallen.

 

Sinds augustus 2022 is een werkgever ook verplicht binnen een maand na de eerste werkdag, andere afspraken die de wettelijke verlofregeling aanvullen of daarvan afwijken te vermelden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan betaald verlof in verband met studie. Ook moet de werkgever je informeren over of al het verlof geheel of gedeeltelijk voor de werkgever wordt betaald. Als een werkgever het verlof op basis van een CAO of personeelsreglement aanvult, moet je daar ook over geïnformeerd worden. Tot slot moet een werkgever je informeren of dat aanvullende verlof geheel of gedeeltelijk doorbetaald wordt.

Wie betaalt de kosten voor verplichte scholing?

Ben je verplicht een opleiding volgen voor jouw functie? Dan is de werkgever per 1 augustus 2022 verplicht deze opleiding te betalen. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan verplichte scholing in de advocatuur, zorg of een BHV-cursus. Als uitgangspunt geldt dat je als werknemer in de gelegenheid wordt gesteld om de opleiding onder werktijd te volgen en dat deze scholingstijd ook als arbeidstijd wordt gezien. Een studiekostenbeding dat hiermee strijdig is, is per 1 augustus 2022 nietig – ook in lopende arbeidscontracten.

Hoe beëindig je de arbeidsovereenkomst?

Hoe zeg je op? Wat zijn de procedurevereisten voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst? Welke termijn moet je hanteren? Ook dit soort afspraken moet een werkgever jou binnen een maand na indiensttreding communiceren. Als er nog geen zicht is op de opzegtermijn, dan moet in ieder geval de manier waarop deze wordt vastgesteld aan jou worden verstrekt.

Reiskosten thuiswerkvergoeding

Het geven van een thuiswerkvergoeding is niet wettelijk verplicht. Er kunnen wel afspraken over staan in de cao of het personeelsreglement.  In 2023 bedraagt de maximale onbelaste thuiswerkvergoeding €2,15 per dag – ook als je die dag maar een deel van de dag werkzaam bent. Dit geldt ook voor de onbelaste reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer. Deze bedraagt per 2023 0,21 cent per kilometer. In 2024 is dit 0,22 cent per kilometer. Een andere vergoeding die vaak in het contract wordt opgenomen is een vergoeding voor het inrichten van een thuiswerkplek. Val je onder een cao, dan kunnen hier wel verplichtingen over staan.

Wel of geen CAO?

De collectieve arbeidsovereenkomst: het verzamelpunt voor alle overkoepelende afspraken over o.a. loon, toeslagen, werktijden, proeftijden, pensioen, verlof of opzegtermijnen. Vaak zijn deze afspraken gunstiger dan wat er doorgaans wettelijk is vastgelegd. Wat er in de CAO wordt afgesproken gaat altijd voor op de afspraken in een individuele arbeidsovereenkomst. Nadelig afwijken van de CAO mag niet, voordelig wel.

Ding ding ding: het beding

Onderzoek toont aan dat maar liefst één op de drie werkgevers gebruik maakt van een concurrentiebeding. Maar dit is niet het enige belemmerende beding. Er kan ook een relatie- of geheimhoudingsbeding worden opgenomen in je contract. Met een concurrentiebeding kan je werkgever je verbieden om gedurende een bepaalde periode bij een concurrent van je (voormalige) werkgever te werken óf om als zelfstandige dezelfde activiteiten als je (voormalige) werkgever uit te voeren.

 

Een relatiebeding verbiedt jou om relaties, leveranciers of klanten van je (voormalige) werkgever te benaderen om zaken met jou of je nieuwe werkgever te doen. Dit geldt zowel als je opnieuw in loondienst gaat werken, maar ook als je als zelfstandige start. In het geheimhoudingsbeding staat vermeld dat je niet zomaar bedrijfsinformatie van je (voormalige) werkgever deelt met iemand buiten het bedrijf. Vaak geldt dit voor de tijd dat je bij de desbetreffende werkgever werkt, en voor een periode erna.

 

Voor alle bedingen geldt dat ze pas geldig zijn als ze schriftelijk worden overeengekomen, Maar let op! Sluit je een arbeidsovereenkomst voor een bepaalde tijd af, dan zijn zowel het concurrentie- als het relatiebeding pas geldig als de zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen van de werkgever ook schriftelijk in de overeenkomst zijn opgenomen. Zo niet, zijn beide bedingen nietig. Ook moet de mogelijkheid en de hoogte van boetes voor het overtreden van de bedingen zijn opgenomen in de arbeidsovereenkomst.

 

In 2023 heeft demissionaire minister Van Gennip een voorstel gedaan voor een wetswijziging om het gebruik van het concurrentie- en relatiebeding te beperken. In de huidige, krappe arbeidsmarkt, hinderen de bedingen doorstroom. De duur, het geografische bereik, het motiveren van een zwaarwegend bedrijfsbelang én het betalen van een vergoeding aan werknemer bij inroepen van het beding zijn onderwerpen van dit voorstel. We houden je zeker op de hoogte als er meer nieuws komt over dit onderwerp.

Vragen? Neem contact met ons op!

Natuurlijk zijn dit niet de enige onderwerpen in een arbeidsovereenkomst. Het zijn echter wel de kernzaken. Mocht je vragen hebben over onderwerpen in de arbeidsovereenkomst die je vanuit onze opdrachtgever hebt aangeboden gekregen, neem dan zeker even contact met ons op. We hebben voldoende juridische expertise in huis om je vragen te beantwoorden.

Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl