Terug naar blog
5 min leestijd

Meer verdienen in 2020? Zo pak je het aan!

Niet iedereen is er even goed in: onderhandelen over je salaris. Zeker vanuit een bestaande baan is dat niet altijd makkelijk. In ons vorige blog hebben we je een aantal tips gegeven ter voorbereiding op je eindejaarsgesprek. In dit blog zoomen we in op het onderhandelen over je salaris, want ook daar is het beoordelingsgesprek hét moment voor. Nieuwsgierig naar onze tips voor een salarisonderhandeling vanuit een huidige baan? Lees dan snel verder.

2019 was het jaar van krapte op de arbeidsmarkt. Werkgevers hebben dan ook flink in de buidel moeten tasten om talent binnen te halen. 2019 toont dan ook een behoorlijke stijging in het gemiddelde bruto salaris. De controle ligt overduidelijk bij werknemers. Als we de voorspellingen mogen geloven, blijft dat in 2020 ook zo. A good year for a raise dus! Maar hoe pak je dit aan?

Tip 1: Weet wat je waard bent

Voordat je het gesprek in gaat check je eerst het salaris dat je in gedachten hebt via het salariskompas. Deze handige tool toont je een indicatie van wat iemand in jouw functie zou moeten verdienen plus de secundaire arbeidsvoorwaarden die bij deze rol worden geboden. Daarnaast bekijk je wat er geboden wordt voor vergelijkbare functies bij andere bedrijven. Zo krijg je een beeld of de verhoging die je vraagt ook realistisch is.

Tip 2: Zeg niet te snel ja

Er is altijd wel onderhandelingsruimte tijdens een salarisonderhandeling, zeg dus zeker niet te snel ja. Het is aan de werkgever om de 1e zet te doen als het gaat om een salarisvoorstel. Je kunt er vanuit gaan dat dit niet zijn hoogste, maar ook niet zijn laagste bod is. Het is een openingsbod om een onderhandeling mee te starten. Zeg je direct ja zegt dat veel over jouw strijdlustigheid. Daarnaast moet je zeker zijn van je waarde, heb vertrouwen in jouw kennis en kunde.

Tip 3: Noem geen bedrag maar een bandbreedte

Waarschijnlijk heb je al een bepaald salaris in gedachten, bijvoorbeeld €3500,- bruto op fulltime basis. Geef dan als tegenvoorstel aan dat je een salaris in gedachten hebt tussen de €3500,- en €3800,- of een salaris van rond de €3700,-. Het voordeel van zo’n bandbreedte is dat je ruimte creëert.

Als ondergrens noem je altijd het salaris dat je graag wilt verdienen. Als je je namelijk vast pint op 1 bedrag en vervolgens geen stand houdt in de onderhandeling lijd je gezichtsverlies. Met een bandbreedte creëer je onderhandelingsruimte en vergroot je je kansen te krijgen wat je daadwerkelijk wilt verdienen.

Tip 4: Maak een lijst met wisselgeld

Loopt de onderhandeling stuk op het salaris? Bedenk dan welke secundaire arbeidsvoorwaarden je als ‘wisselgeld’ wilt inzetten. En op gebied van secundaire arbeidsvoorwaarden kun je tegenwoordig heel veel bedenken. Populaire voorwaarden zijn bijvoorbeeld opleidingsbudget of tijd, flexibele werktijden, van huis uit werken, de mogelijkheid tot een sabbatical, vakantiedagen, etc.

Heel veel succes!

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)