Terug naar blog
10 min leestijd

Werkgeluk: wat is jouw rol als werkgever?

September staat ook wel te boek als de sollicitatiemaand van het jaar. Veel werknemers besluiten namelijk tijdens de vakantie goed na te denken over hun baan en werkgeluk. Als werkgever heb jij daar ook invloed op, want het mes snijdt op dit gebied aan twee kanten. In dit blog geven je een aantal thema’s waarmee jij als werkgever het werkgeluk van je werknemer positief kunt stimuleren.

Happy employees = happy customers = succesful company

Waarom is werkgeluk juist nu belangrijk? Feit is dat gelukkige werknemers zich minder snel ziek melden, beter functioneren, productiever zijn en een hoger arbeidsethos hebben. En misschien nog wel belangrijker, ze beïnvloeden het bedrijfsresultaat positief en zijn loyaler, opener en meer betrokken. In het huidige economische klimaat waarin het voor veel organisaties ‘alle hens aan dek is’, is het hebben van gelukkige werknemers daarom een flinke troef in handen.

Hoe kun jij het werkgeluk van je medewerkers beïnvloeden?

In principe is het aan de werknemer om regie te pakken om gelukkiger te worden in hun werk. Het is aan jou als organisatie om aan een aantal behoeftes te voorzien. Hieronder geven we je een zestal thema’s die het werkgeluk van werknemers kunnen beïnvloeden.

 • Zingeving
  Werknemers die het gevoel hebben een bijdrage te kunnen leveren aan een geheel, scoren hun werkgeluk doorgaans hoger. Zorg je ervoor dat je werknemer invloed heeft op wat hij of zij kan bijdragen aan de organisatie, maar ook aan de samenleving, dan zorg jij voor een verhoogde motivatie om te werken.
 • Autonomie
  Werknemers die zelf kunnen bepalen wat voor een werk ze oppakken, maar ook wanneer en hoe, geven aan gelukkiger te zijn. Autonomie is binnen de ene organisatie makkelijker te vergroten dan binnen een andere. Wees je als manager bewust van de beslissingsruimte die je je personeel geeft. Stuur jij op zelf-management of op controle?
 • Groei en ontwikkeling
  Een andere belangrijke pijler van werkgeluk is de groei die je je personeel biedt. Met name voor de millennials is het continue bouwen aan persoonlijke ontwikkeling essentieel voor werkgeluk. Wat doe jij als organisatie? Biedt je mogelijkheden om te groeien?
 • Vitaliteit
  Vitaliteit is nu meer aan de orde dan ooit. Steeds meer mensen werken structureel vanuit huis en dit aantal zal door de corona-crisis alleen nog maar groeien. Draag jij als organisatie zorg voor het inrichten van de thuiswerkplek? En wat doe jij om de mentale balans van je werknemers ook op afstand in de gaten te houden? Onderzoek wijst uit dat organisaties die de mentale, maar ook de lichamelijke fitheid van hun personeel bevorderen, een veel lager ziekteverzuim kennen.
 • Verbinding
  Misschien de meest onderschatte pijler van werkgeluk. Contact met anderen, of het gevoel ergens bij te horen, zijn namelijk erg belangrijk voor het voelen van werkgeluk. Nu we steeds meer thuiswerken, moet je als organisatie nieuwe manieren vinden die de onderlinge verbintenis tussen werknemers faciliteren. Hoe vervang jij bijvoorbeeld de praatjes bij de koffieautomaat nu je halve team vanuit huis werkt? Maak je voldoende ruimte voor het delen van persoonlijke informatie tijdens je virtuele meetings? Verbinding wordt op afstand nog belangrijker voor het werkgeluk van je werknemers, maar ook uitdagender voor jou als manager.
 • Expertise en sturing
  Managers die in staat zijn het beste uit hun team te halen en ieders kwaliteiten optimaal te benutten, dragen bij aan het werkgeluk van de leden in hun team. Het niet overeenkomen met, of het niet onderstrepen van hoe een manager stuurt is één van de meest gehoorde redenen waarom mensen veranderen van baan. Jij als manager kan een enorme stempel drukken op hoe gelukkig de mensen die je aanstuurt zich voelen in hun werk. Wees je daar bewust van. Ben transparant in je communicatie en stel duidelijke doelen. Zorg voor erkenning en feedback.

Hulp bij het vergroten van werkgeluk?

De coronacrisis heeft het belang van werkgeluk bij veel organisaties op de agenda gezet. Het is een actueel thema dat veel professionals bezig houdt. Maak werkgeluk bespreekbaar en kijk wat je er samen met je werknemers aan kunt doen. Zeker nu is er meer ruimte voor dan ooit. Heb je hier advies of ondersteuning bij nodig, neem dan contact met ons op. Met onze 30 jaar expertise op het gebied van recruitment, hebben wij ook veel kennis van diverse HR-onderwerpen zoals werkgeluk.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)