Terug naar blog

Sporten tijdens werk: het voorbeeld van Straight-Line Leadership

Zitten is het nieuwe roken – je hebt het vast wel eens eerder voorbij zien komen. Wist je dat drie uur zitten al schadelijk is voor je lichaam? En wist je ook dat een professional met een kantoorbaan gemiddeld zo’n negen uur per dag besteedt aan deze ‘verslaving’? Sporten tijdens werk is bij onze opdrachtgever Straight-Line Leadership onderdeel van het DNA. Waarom zij dit zo belangrijk vinden en hoe ze dit als organisatie aanpakken? Je leest het in dit interview met Loran Paul Olenroot, Brand Manager .

Sinds de coronacrisis werken we meer vanuit huis en fietsen of lopen we minder naar werk. Ook is gebleken dat thuiswerkers gemiddeld langer achter een beeldscherm zitten dan op kantoor. Om nog maar niet te spreken over de ergonomische staat van de thuiswerkplek. Volgens Dick Thijssen, professor cardiovasculaire fysiologie en inspanning aan het Radboud-Ziekenhuis in Nijmegen, is te veel zitten niet alleen slecht voor ons lichaam, maar heeft het ook nadelige gevolgen voor onze creativiteit en productiviteit. Hoog tijd voor verandering dus! Coachingbureau Straight-Line Leadership is een aantal jaar geleden gestart met een sportplan om sporten tijdens het werk te bevorderen.

Waarom zijn jullie begonnen met sporten tijdens werk?

“Het begon allemaal toen een van onze medewerkers last kreeg van haar rug. We zagen haar voorovergebogen door kantoor strompelen en wisten: hier moesten we iets mee. Je ziet vaak dat bedrijven investeren in ergonomische bureaus of stoelen. Soms bieden ze zelfs een paar sessies bij de fysiotherapeut aan. Maar in onze ogen is dat slechts symptoombestrijding. Om haar en de rest van het team écht te helpen een sterk en belastbaar lichaam te bouwen, besloten we ons Straight-Line Leadership sportplan te starten. Zo pak je de direct de kern aan”.

Hoe wordt het sporten georganiseerd?

“Het menselijk lichaam is niet gemaakt om urenlang achter een bureau te zitten. Toch behelst dat een groot deel van het werk van onze officemedewerkers. We hebben een  gespecialiseerde trainer in de arm genomen die twee keer in de week, iedere dinsdag en donderdag van 17.00 tot 18.00 uur, met ons team aan de slag gaat. Het doel: een sterk en belastbaar lichaam bouwen dat bestand is tegen de moderne manier van werken. We bieden de sportsessies bewust onder werktijd aan op een tijdstip dat voor de meeste medewerkers aan het einde van hun werkdag zit. We maken het ze dus makkelijk om voor meer beweging te kiezen.

De trainingen zijn daarentegen niet altijd leuk of makkelijk. Natuurlijk zit er een ontspannen element van teambuilding in. Collega’s ontmoeten elkaar in een sportieve setting en banden worden versterkt. Er wordt gelachen en de sfeer is ontspannen. Tegelijkertijd zijn de trainingen volledig gericht op het sterker maken van het lichaam. Dat betekent: veel krachttraining en herhalingen van dezelfde oefeningen. De trainer begeleidt het proces en zorgt ervoor dat ieder teamlid de oefening juist uitvoert. Hierdoor worden blessures en andere complicaties voorkomen. Ook wordt er focus gelegd op flexibiliteit”.

Wat doen jullie nog meer om gezondheid en fitheid te bevorderen?

“Gezondheid en fitheid zit in ons DNA. Wij geloven dat een krachtig lichaam de basis is voor een krachtig leven. Daarom bieden we onze medewerkers naast de mogelijkheid om te sporten ook iedere werkdag een gezonde en gevarieerde lunch aan. Denk aan quinoa, verschillende soorten groenten en fruit, wraps op basis van groenten en roerei”.

We hebben een fit, sportief team en een laag ziekteverzuim. Maar het belangrijkste vinden we dat onze medewerkers dankbaar zijn voor de mogelijkheid en zich goed voelen in hun lichaam”.

Loran Paul Olenroot

Brand Manager bij Straight-Line Leadership

Hoe krijg je iedereen hierin mee?

“We stimuleren ons team om te sporten door het belang van gerichte training duidelijk te maken. Goede communicatie is hierin belangrijk. Onze werknemers weten waarvoor ze het doen en grijpen de mogelijkheid dan ook met beide handen aan”.

Welke tips hebben jullie voor andere organisaties?

“Voor bedrijven die willen starten met sport is onze tip: ga niet zomaar sporten om maar te sporten. Het is enorm belangrijk om gericht te bewegen. Om blessures te voorkomen en een zo sterk en gezond team mogelijk te creëren, is het essentieel om met een fitnessprofessional te werken en een gericht plan op te zetten. Zo kan iedereen het maximale eruit halen”.

Over Straight-Line Leadership

Straight-line Leadership heeft als missie om ondernemers en businessprofessionals een krachtig leven te laten realiseren. Eén met vrijheid en sterke organisaties die een groter doel dienen en bijdragen aan de maatschappij waarin ze bestaan. Samen met een netwerk van meer dan 15.000 ondernemers draagt de organisatie proactief bij aan een serieuze shift in leiderschap in Europa.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Meer carrièretips, blogs en vacatures ontvangen?

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)