Terug naar blog
5 min leestijd

Op vakantie tijdens de coronacrisis: wat mag je van jouw werkgever verwachten?

Sinds medio juni hebben de meeste Europese landen de maatregelen om de verspreiding van het COVID-19 virus tegen te gaan behoorlijk versoepeld. Net op tijd, want de zomervakantie is inmiddels van start gegaan. En ookal heeft de Nederlandse regering geadviseerd zoveel mogelijk in eigen land te blijven, een aantal Nederlanders gaat toch naar het buitenland op vakantie tijdens de coronacrisis. In dit blog lees je meer over wat jouw werkgever van jou kan vragen als jij besluit toch op vakantie te gaan naar het buitenland.

De zomervakantie 2020: in een compleet andere vorm dan we hadden kunnen bedenken. Voor diegenen die niet voor de ‘staycation’ kiezen geldt: houd je aan de basisregels en check de kleurcodering van het reisadvies voor jouw bestemming op de website Nederland Wereldwijd.

  • Geel: In dit land zijn er bepaalde maatregelen genomen die slechts een beperkte invloed hebben op het dagelijks leven.
  • Oranje: Het dagelijks leven is ontwricht en er geldt mogelijk een inreisverbod. Alleen noodzakelijke reizen.
  • Rood: Alle reizen worden ontraden.

Mag jouw werkgever vragen waar je naartoe gaat op vakantie?

Een werkgever is wettelijk verplicht ervoor te zorgen dat zijn personeel het werk in veilige omstandigheden kan uitvoeren. Ga jij als werknemer naar een gebied dat als ‘oranje’ of ‘rood’ is gemarkeerd, dan kan dit invloed hebben op de veiligheid van de werkplek – waar hij verantwoordelijk voor is. Daarmee heeft jouw werkgever dus een gerechtvaardigd belang om te weten waar jij naartoe gaat op vakantie. Hij kan je echter niet verbieden naar een gebied af te reizen waarvoor een negatief reisadvies geldt.

Wat zijn de consequenties als ik naar een land reis waarvoor een oranje of rood reisadvies geldt?

De Rijksoverheid raadt reizen naar landen met een oranje of rood reisadvies af. Reis je toch naar een land met een negatief reisadvies, ga dan na thuiskomst 14 dagen in thuisquarantaine. Als je je werk volledig vanuit huis kunt doen, krijg je je loon doorbetaald. Ben je niet in staat je werk volledig vanuit huis te doen tijdens de thuisquarantaine, dan heb je geen recht op loon. Je wist namelijk wat de risico’s van je reis waren. Je kunt dan vakantie opnemen om deze periode te overbruggen.

Het reisadvies van mijn vakantiebestemming verandert tijdens mijn vakantie, wat nu?

Met nieuwe lokale uitbraken van het COVID-19 virus in het Spaanse Lerida of het Portugese Lissabon kan het reisadvies snel veranderen. Als de situatie in het vakantieland tijdens jouw vakantie wijzigt en je hierdoor bij thuiskomst alsnog in quarantaine moet of niet terug kan vliegen, dan ligt het risico in de meeste gevallen niet bij jou als werknemer. Reizen naar het land van jouw bestemming werd namelijk niet ontraden op het moment dat je vertrok. Als er signalen zijn dat de situatie op het punt staat om te kunnen wijzigen van geel naar oranje, zal het uiteindelijk aan de rechter zijn om hier een oordeel over te geven.

Je wordt ziek tijdens een vakantie in het buitenland, krijg je dan je loon doorbetaald?

Word je tijdens je vakantie in een geel gebied ziek, dan moet je je direct ziekmelden bij je werkgever. Je bent dan niet meer op vakantieverlof maar met ziekteverlof. Je moet je verpleegadres doorgeven en aangeven hoe lang je verwacht nog ziek te zijn. Zorg dat je een verklaring van een buitenlandse arts hebt die je ziekte aannemelijk maakt. Je werkgever heeft op dit moment de normale loondoorbetalingsverplichting. Je loon wordt ook betaald als je na thuiskomst ziek wordt.

Meer informatie? Neem contact met ons op!

Staat jouw vraag over een vakantie tijdens de coronacrisis niet in bovenstaand lijstje? Neem dan contact met ons op, we helpen je graag! Wil je meer weten over onze dienstverlening of vacatures klik dan hier.

Fijne vakantie!

Recente artikelen

Meer in ons blog
10 min leestijd

Oude bekenden: Patrick Dusée

Benieuwd naar de ervaringen van Patrick Dusée nadat hij via SMS Intermediair een baan in de grafimedia vond? Lees dan snel zijn verhaal in ons blog.

Verder lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)