Terug naar blog
8 min leestijd

Moutaz al Bettar – Prepress specialist bij FujiSeal

Iedere maand nemen we een kijkje in de keuken bij een  kandidaat uit ons netwerk. Deze keer is het de beurt aan Moutaz al Bettar. Hij werkt als pre-press specialist bij FujiSeal, zijn eerste baan in Nederland.

Moutaz is afkomstig uit Syrië en is 2 jaar geleden het oorlogsgeweld daar ontvlucht. Zijn gezin moest hij noodgedwongen achter laten. Hij kwam in eerste instantie terecht in Turkije, waar hij geen mogelijkheid zag om een bestaan op te bouwen. Hij vluchtte verder naar Griekenland om vanuit daar met een smokkelaar naar een nog onbekende bestemming te gaan. Het werd Rotterdam. Vanuit daar heeft Moutaz hard gewerkt om in Nederland een veilig thuis op te bouwen voor hem en zijn gezin. Op 10 april mocht hij zijn vrouw en dochters na 3 jaar eindelijk in de armen sluiten in Nederland.

Wat doe je als pre-press specialist bij FujiSeal?

Als pre-press specialist ben je eigenlijk de link tussen een Design agency of afdeling en de drukker of producent van het artwork. Een designer levert een plaatje op gebaseerd op een concept met zorgvuldig gekozen stijlelementen en kleuren.  Maar dat plaatje kan niet zo maar één op één gemaakt worden. Daar zorgen wij voor. Met het oog van een designer en met de kennis van een drukker kijken wij naar dimensies, vouwen, kleurseparatie, kleurverdeling, distortion factoren en nog veel meer. Alleen zo komt het ontwerp dat de designer voor ogen had ook daadwerkelijk bij de eindgebruiker terecht.

Hoe ben je in deze branche terecht gekomen?

In Syrië heb ik een opleiding tot Graphic Designer gevolgd. Daarna ben ik bij Syrian Cylinder House in Damascus werkzaam geweest op de pre-press afdeling. Ik kreeg daar artwork aangeleverd dat ik moest uitwerken voor productie. Later ben ik doorgegroeid naar pre-press manager en stuurde ik, als meewerkend voorman, 8 medewerkers aan. Ook heb ik een studio gehad die het hele traject van design tot pre-press deed.

Hoe ervaar jij de Nederlandse arbeidsmarkt?

Ik heb niets anders dan goeds te zeggen over de Nederlandse werk cultuur. Ik heb inmiddels in best wat landen gewerkt, maar de Nederlandse werkomgeving bevalt me het best. Deze is efficiënt, ondersteunend en coachend en laat zich kenmerken door een directe communicatie met het management. Wat voor mij heel bijzonder is. Men is vriendelijk en gaat met respect met elkaar om. En dat maakt dat ik ook harder mijn best wil doen. In Damascus was de sfeer heel anders. Je moest jezelf iedere keer weer enorm bewijzen. Dat maakt je baan eerder een stijd dan een plaats waar je komt om van elkaar te leren. En dat laatste heeft FujiSeal me echt wel laten zien.

Ook op persoonlijk vlak krijg ik hulp aangeboden. Ik ben in eerste instantie alleen naar Nederland gekomen en kwam dus alleen terecht op een voor mij vreemde arbeidsmarkt. Een baan vinden om uiteindelijk volledig op eigen benen te staan heeft me behoorlijk wat moeite gekost. Nieuwe procedures waar je doorheen moet en andere regels die gelden voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Daar heeft FujiSeal me echt enorm bij geholpen. En daar ben ik ze enorm dankbaar voor.

Enthousiast over dit blog?

Ga dan snel naar onze blogpagina en neem een kijkje in de keuken bij Daniëlle Veraart, Online Marketing Coördinator bij BCM Media of lees meer over de waarde van het CV in de recruitmentbranche of wat wel en niet gevraagd mag worden in een sollicitatiegesprek.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)