Terug naar blog
10 min leestijd

Meters versus meetings: de voordelen van thuis werken

Thuis werken: de één wil niets liever, de andere ziet het totaal niet zitten. En dan is er de werkgever nog: staat die er wel voor open? Want wie geeft hem de garantie dat er echt wordt gewerkt? Voor hetzelfde geld staat Netflix de hele dag aan. Toch blijkt uit onderzoek dat thuis werken vaak als productiever wordt ervaren. In dit blog lees je mijn voordelen van thuis werken.

Me versus mijn gps

Na een aantal jaar begon de reistijd naar werk me redelijk op te breken. Per week was ik bijna een complete werkdag kwijt aan asfalt. Het autorijden op zich, geen probleem. Ik doe wat belletjes en zing heerlijk luidkeels mee met de muziek. Maar het moment dat ik me trots voelde als ik weer een aantal minuten won van mijn navigatiesysteem, was voor mij de aanleiding voor mij om het gesprek met mijn werkgever aan te gaan.

Een kwestie van geven en nemen

Van onze vestiging was ik de 1e die structureel een dag vanuit huis ging werken. Best wel even wennen. Ben je nog aan het werk? Kan ik je bellen? Uhm ja! Ik ben er gewoon! Thuis werken valt of staat met vertrouwen en duidelijke afspraken. Jij als werkgever biedt een bepaalde vrijheid, jij als werknemer moet die vrijheid ook aan kunnen. Bij mij gaat dit heel goed af. Na een paar keer thuis werken, merkte ik al vrij snel productiever te zijn dan op kantoor.

Thuis werken = met een opgeladen batterij je dag beginnen

Thuis werken is voor mij persoonlijk op een meer ontspannen manier mijn werk doen. Geen gerace van school naar kantoor, gerace van kantoor naar opvang, gerace van keuken naar bad naar bed – en oja dan is er ook nog het huishouden. In plaats daarvan ga ik op thuiswerkdagen door het leven als  koos make-up loos, ontbijt ik rustig en start ik mijn werkdag met een ontspannen gevoel. En juist dit geeft een enorme energie boost waarmee je enorm veel meters kunt maken.

Thuis werken = extra tijd

Op de dag dat ik thuis werk start ik klokslag half negen. En dat heb je op kantoor niet. Je maakt even een praatje met je collega’s als je begint en iedere keer als je een kop koffie haalt. Heel gezellig, maar stiekem verlies je daar op kantoor iedere dag tijd mee. Natuurlijk is hier helemaal niets mis mee, maar als je thuis werkt is dit net de tijd die je extra blijkt te hebben. Daarnaast kun je mooi de wasmachine, droger en afwasmachine laten draaien: ideaal ;). Win je daar ook weer tijd mee.

Mijn werkgever vertrouwt mij, geeft mij vrijheid. In ruil daarvoor voel ik een heel natuurlijke drive om nog beter mijn best te doen en te laten zien dat ik het waard ben.

Karlijn van der Noll

Marketeer en Senior Consultant bij SMS Intermediair

Thuis werken = baas over je eigen planning

Werk ik thuis dan heb ik een heel duidelijk idee van wat ik die dag wil doen. En weet ik dat dat ook haalbaar is. Nee er wachten thuis geen meetings op mij, en nee ik word niet zoveel gebeld als op kantoor, en nee niemand loopt binnen met vragen. Ik verzet werk – en veel. Ik bepaal namelijk zelf wat en wanneer ik dat doe. Thuis werken voor mij is een ideale manier om werk te doen waarbij ik liever niet gestoord wil worden – zoals het maken van content bijvoorbeeld.

Thuis werken = extra je best willen doen

Een ander voordeel – en dan met name voor werkgevers – is dat ik gemotiveerder ben dan voorheen. Deels is dit misschien wel te verklaren door de rust en extra energie die je terug krijgt, maar voor het grootste deel is dit te verklaren door het ‘geven en nemen’ principe. Mijn werkgever vertrouwt mij, geeft mij vrijheid. In ruil daarvoor voel ik een heel natuurlijke drive om nog beter mijn best te doen en te laten zien dat ik het waard ben.

3 Tips voor aanstaande thuis werkers

Thuis werken vergt discipline en is niet voor iedereen weggewerkt. Je hebt geen controle en daar moet je mee om kunnen gaan. Om ervoor te zorgen dat je het meeste uit je thuiswerkdag haalt heb ik hier een aantal tips voor je:

  • Zorg voor een rustige thuiswerkplek
    Thuis werken aan de keukentafel, niet het beste idee. Je zult merken dat je gedachten sneller afdwalen, zeker als er wat rommel in huis is, er een vieze afwas staat of als de tv toch wel erg aantrekkelijk lijkt. Thuis werken lukt het best op een rustige plek waar jij je compleet kunt focussen. Als is het in je walk-in closet, zorg voor een opgeruimd bureau in een aparte kamer of hoek van je huis.
  • Maak een duidelijke planning
    Voor de dagen dat ik thuis werk heb ik een duidelijk plan van wat ik gedaan wil hebben. Dit helpt mij structuur in een werkdag aan te brengen en zorgt voor een bepaald gevoel van controle. Daarnaast voelt het ook gewoon heel goed om te zien dat je die planning thuis daadwerkelijk kunt realiseren.
  • Hou pauze
    Zo af en toe de was doen, even vlug wat opruimen… thuis is altijd van alles te doen. Je kunt jezelf natuurlijk wijs maken dat omdat jouw collega’s nu vast staan te kletsen bij de koffieautomaat, jij ook wel even tussendoor dingetjes mag doen… Met die mentaliteit creëer jij onrust in jouw werkdag. Kies liever voor duidelijk afgebakende pauze momenten om dit te doen. Zo behoud je structuur en beperk je afleiding.

Toe maar, vertel je baas dat je van huis uit gaat werken

Wil je meer weten over de voordelen van thuis werken? Kijk dan eens naar onderstaande TEDtalk van Nicholas Bloom. Ben je op zoek naar een baan waarin jij deze flexibiliteit hebt, gebruik dan de filtermogelijkheid ‘Wat vind jij belangrijk’ in ons vacature overzicht.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)