Terug naar blog
10 min leestijd

Klik, klus en klaar: de platformeconomie

Aanmelden, klikken en klussen. Wie de uitzending van ‘Tegenlicht’ van zondag 4 november heeft gezien, weet waar we het over hebben: de platformeconomie.  Een nieuwe vorm van werken die traditionele arbeidsverhoudingen volledig verstoort en een steeds grotere invloed op onze maatschappij uitoefent.

In Nederland werken naar schatting miljoenen mensen via platformen. Denk aan Katalysis voor journalisten, Temper voor horeca personeel of Jellow voor freelancers die werkzaam zijn in de zakelijke dienstverlening. In de toekomst zal iedereen onderdeel zijn van de klik en klus economie aldus Tegenlicht. Werk voor marketeers, developers, tekstschrijvers zal worden verdeeld op digitale arbeidsmarktplaatsen als ‘Upwork’ en ‘Freelancer’.  Hiermee spelen de platformen in op een toenemende vraag van de nieuwe generatie: zelf bepalen waar, wanneer en tegen welk tarief je wilt werken, aldus Paul Eggink, CEO en co-founder van platform Temper.

Iedereen is ondernemer

Via de platformen kan ieder individu een ondernemer worden, mits je je natuurlijk inschrijft bij de Kamer van Koophandel. Met gunstige instapcondities wordt een bepaalde platformafhankelijkheid gecreëerd die ervoor zorgt dat je niet snel naar een concurrent overstapt. Als poortwachter rekenen ze vervolgens een fee per voltooide transactie. Jellow vraagt bijvoorbeeld €5,- per uur van zowel freelancer als opdrachtgever, Temper €3,- per uur. Zodra het platform een monopoliepositie in de markt heeft verkregen controleert ze het contact tussen klant en leverancier en hoeft ze alleen de tol te innen concludeert Paul Mason, financieel journalist. Vervolgens wordt de tol verhoogd en worden de vergoedingen van de freelancers verlaagd.

Sorry, maar ik ben slechts de ‘man in the middle’

Aral Balkan, ethisch designer, trekt het freelance bestaan via deze platformen in twijfel. Ben je als eenmanszaak onafhankelijk genoeg en machtig genoeg tegen reuzen met meer dan 10.000 mensen in dienst? Als freelancer geniet je namelijk niet van een bepaalde sociale zekerheid of van arbeidsrechten als contracturen of een bepaald minimum loon. Met een positie als ‘man in the middle’ zijn de platformen jou namelijk niets verplicht.

Verenig jezelf

Alle partijen in de uitzending van Tegenlicht pleiten dan ook voor een betere regelgeving als het gaat om het werken via platformen.  Paul Mason raadt freelancers die via platformen werken dan ook aan om zich te verenigen in coöperatieven en als coöperatief te onderhandelen met deze partijen.  De meeste van deze platformen zijn namelijk als start-up  met een mooie missie begonnen, maar raken de grip op deze missie kwijt zodra ze beursgenoteerd worden.

Via platformen is het voor jou als freelancer makkelijker om aan opdrachten te komen. Aangezien het platform voor klanten zorgt, scheelt het jou als ondernemer behoorlijk wat tijd in acquisitie. Echter, laat je goed informeren over wat je daadwerkelijk onder de streep overhoudt  en over hoe je ervoor zorgt dat je pieken en dalen financieel kunt opvangen. Een uurtarief van €60,- klinkt heel fijn, maar wat hou jij eraan over? En welke verzekeringen moet je afsluiten? Welke zijn handig om te hebben? Hoe kan een platform mij hierin helpen? Wat staat er in het contract van het platform? Denk hierbij bijvoorbeeld aan klantbeding of het overstappen naar andere platformen.

Bouw aan platformonafhankelijkheid

Als je nadenkt over een freelance bestaan en over het uitbesteden van acquisitie, neem dan ook zeker eens contact op met SMS Intermediair. Ook ons bureau functioneert als ‘man in the middle’ maar wel met persoonlijke begeleiding en advies. Als freelancer wil je doen wat je leuk vindt, waar je goed in bent – en acquisitie horen we niet vaak als favoriete bezigheid. Kijk dan naast platformen ook naar bepaalde intermediairs in jouw vakgebied om zo platformafhankelijkheid te voorkomen.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)

Om verspreiding van het COVID-19 virus zo veel mogelijk tegen te gaan werken wij voor zover dit kan vanuit huis. Hierdoor is de telefonische bereikbaarheid van onze kantoren wellicht minder dan je normaal van ons gewend bent.
close