Job Cuffing en 4 andere trending hashtags: ga jij ook in winterslaap?

De afgelopen maanden is de Nederlandse arbeidsmarkt weer wat prachtige Engelse termen rijker. Van ‘Quiet Quitting’, ‘Quiet Firing’, ‘Ghosting’, en ‘Breadcrumbing’, tot de meest recente: ‘Job Cuffing’. En voor het geval je nog niet mee bent in deze trending hashtags, in dit blog een kort overzicht. 

Who ya gonna call? Ghostbusters!

Laten we met een inkoppertje beginnen: ‘Ghosting’. Ik denk dat iedereen dit ooit wel een keer heeft meegemaakt. Dat moment dat je denkt goed contact te hebben met iemand, maar van de één op de andere dag niets meer hoort. Een fenomeen dat aan beide kanten van het arbeidsspectrum plaatsvindt. Niets terug horen op een sollicitatie, geen reactie krijgen van een kandidaat die je bijvoorbeeld net hebt voorgesteld bij een werkgever: zowel sollicitanten áls recruiters maken dit mee. Jammer, want ghosting kent eigenlijk alleen maar verliezers.

#Breadcrumbing

Ken je dat? Je begint enthousiast in een junior rol, maar hebt de ambitie om redelijk snel door te groeien. Op zoek naar meer verantwoordelijkheid en uitdaging laat je jezelf zien. Jouw manager speelt hier goed op in door een aantal keer te laten vallen dat jij het in je hebt om binnen twee jaar in een senior rol te zitten. En zo gaan de dagen voorbij: jij rent de worst achterna, maar zet er nooit je tanden in. Een klassiek voorbeeld van wat we op de arbeidsmarkt ‘breadcrumbing’ noemen.

#Quiet quitting

#quietquitting: booming in de maand september. Een hashtag die je waarschijnlijk wel voorbij hebt zien komen op LinkedIn. Minimale inspanning, geen tandje extra. Je doet je werk van 9 tot 5 en dan houdt het ook gewoon op. Niets nieuws, maar volgens diverse onderzoeken steeds frequenter bij professionals onder de 35 jaar. Managers, dysfunctionele hybride-werkomgevingen, weinig kansen voor ontwikkeling worden als mogelijke oorzaken genoemd. En dat maakt ‘quiet quitting’ meer dan alleen maar een trending topic.

#Quiet firing

En al snel was daar de counterpart: #quietfiring: managers die er bewust voor zorgen dat bepaalde werknemers niet vooruit komen in de organisatie. En dit doen ze door deze groep geen promotie te geven, ze niet te betrekken bij bepaalde projecten of geen salarisverhoging toe te kennen. Soms is het puur een gebrek aan tijd – ofwel prioriteit – , emotionele capaciteit of zelfvertrouwen om moeilijke gesprekken aan te gaan en wordt er gehoopt dat werknemers daardoor zelf ontslag nemen. Het lijkt een reactie op het ´quiet quitting´ van werknemers met een heel vervelende uitwerking. Want quiet quitting en quiet firing kunnen elkaar als een vicieuze cirkel in stand houden.  Een goede feedback cultuur biedt hierin oplossing.

Een professionele winterslaap

De herfstige kou (die gelukkig nu even on hold staat) en regen markeren het begin van het ‘cuffing’ season, niet te verwarren met ‘coughing season’, want ook dat start nu. En door al dat gesnotter, de donkere dagen, gaan mensen op zoek naar een baan om de winter mee door te komen. Van augustus tot en met oktober zien we een stijging van het aantal jobzoekers. Daarna valt het stil en bloeit het aantal switchers weer op medio januari. Een professionele winterslaap waarin vastigheid bovenaan de lijst staat. En die zekerheid wordt verder aangewakkerd door de onzekere tijden waarin we ons momenteel bevinden.

Wat herken jij het meest als je naar de arbeidsmarkt kijkt?

Buzzwoorden of niet? Wat vind jij? Herken je bepaalde trends na het lezen van dit artikel? Waarom wel en waarom niet? En welk buzzwoord – of liever gezegd – buzzbeweging –  zie jij om je heen gebeuren? Laat het ons weten via de poll op onze LinkedIn pagina.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/job-cuffing-en-4-andere-trending-hashtags/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl