Welk productiviteitstype ben jij?

5 min leestijd

Je bent in een top humeur. Het zonnetje schijnt, de lucht is blauw… Tot die eerste meeting. De energie in de kamer is alles behalve positief en de productiviteit is ver te zoeken. Inzicht in de manier waarop jij het meeste uit je werkdag haalt, helpt jou om met dit soort momenten om te gaan. Benieuwd welk productiviteitstype jij bent? Lees dan snel verder!

Wat heb jij nodig? En met wie werk je het makkelijkste samen? Het zijn vragen waar je wellicht niet direct een antwoord op hebt, simpelweg omdat je er eigenlijk nooit echt bij stil staat. Als het om productiviteit gaat, bestaat er geen ‘one-size fits all’ aanpak. Productiviteit is persoonsgebonden. Wil je je productiviteit verhogen? Dan moet je eerst je eigen productiviteitsstijl ontdekken aldus auteur Carson Tate. Zo’n stijl biedt inzicht in hoe jij het beste werkt, wanneer je het meest productief bent en wat je nodig hebt om productief te zijn. Zo werk je slimmer én op de manier die het beste bij je past.

De ‘Prioritizer’

Realistisch, georiënteerd op feiten en logica, de kritische denker. Om de productiviteit te verhogen, meet de prioritizer hoe lang het voltooien van een bepaalde taak duurt. Zo kan werk nog accurater ingepland worden. De prioritizer haalt voldoening uit ieder doel dat behaald wordt – dat is ook de absolute focus. Executie van taken heeft prioriteit. Hoe is bijzaak. Dit type komt soms wat rigide over en staat bekend om drive en competitiviteit. En dit merk je aan de communicatie: kort en bondig en onpersoonlijk.

 

Wat typeert de prioritizer?

 • Analytisch, kan goed data analyseren
 • Kritisch, probleemoplossend
 • Doelgericht, consistent en besluitvaardig

De ‘Planner’

De planner is die ene collega die alles op orde heeft. En ook al lijkt deze aanpak in eerste instantie op de ‘prioritizer’, de planner denkt georganiseerd, gedetailleerd en plant alles. Dit type is niets zonder schema’s en actieplannen en heeft geen reminders nodig om iets op te volgen. Meetings zonder agenda en gesprekken die niet ‘to the point’ komen zijn irritaties die planners op de werkvloer ervaren. De planner communiceert in bullets en actiepunten.

 

Wat typeert de planner?

 • Actiegericht en praktisch
 • Oog voor het missende detail in plannen of processen
 • Het organiseren en onderhouden van data- en projectplannen

De 'Regelaar'

Expressief, emotioneel en ondersteunend kenmerken de communicatiestijl van de regelaar. Dit productiviteitstype is vaak de beste teamspeler en blinkt uit in het samenwerken met anderen om zo werk gedaan te krijgen. Het zijn top facilitators met natuurlijke communicatie skills. Ze houden van verhalen, oogcontact en hebben een hekel aan het ontbreken van een persoonlijke touch en het baseren van beslissingen op te veel data en feiten.

 

Hoe herken je de regelaar?

 • Overtuigen en ideeën kunnen verkopen
 • Faciliteren en team interactie
 • Anticiperen op gevoelens van anderen en onderliggende emoties begrijpen

De 'Visualiser'

De ‘visualiser’ geeft de voorkeur aan holistisch en intuïtief denken. Dit productiviteitstype presteert het best onder druk en focust op het totaalplaatje. De verveling slaat toe als de visualiser niet de ruimte krijgt om meerdere ballen tegelijk in de lucht te houden. Hun spontaniteit en impulsiviteit kunnen leiden tot geniale ideeën, maar tegelijkertijd tot het ontsporen van projectplannen. Een visualiser denkt in mogelijkheden maar negeert soms bepaalde details.

 

Hoe herken je de visualiser?

 • Innovatief, katalysator in een team
 • Creatief, probleemoplossend
 • Visionair, concept denken

De vier productiviteitstypes in één team

Welk type ben jij? Herken jezelf, of wellicht een aantal collega’s in bovenstaande types? Ieder type heeft een geheel eigen inbreng in een team en dat is maar goed ook. Zo hakt de ‘Prioritizer’ knopen door en waarborgt dit type snelheid in een projectteam. De ‘planner’ bewaakt het overzicht en zorgt dat actiepunten bij iedereen duidelijk zijn. De ‘visualiser’ innoveert en brengt creativiteit in oplossingen met zich mee. De ‘regelaar’ verbindt, door te zorgen dat er ruimte is interactie en uitwisseling van gevoelens tussen teamleden. Begrip voor elkaars bijdrage zorgt wellicht ook voor minder irritatie. Naast inzicht in jouw productiviteitstype, is het ook nuttig om eens te kijken naar jouw werkritme. Wanneer werk jij het beste, wat doe je dan en op welke tijdstippen? Hoe ga je om met pauzes? Zeker als je veel hybride werkt loont het de moeite dit eens bij te houden.

 

Meer tips over productiviteit? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief of volg ons op Instagram.

  https://www.sms-intermediair.nl/blog/inzicht-in-jouw-prioriteit/      
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Nijenburg 2d
1081 GG Amsterdam
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl