Hoe recruiters echt naar je cv kijken? Gone in 6 seconds

5 min leestijd

Zes: in die paar seconden beoordeelt een recruiter of je cv de moeite waard is of niet. Dat klinkt misschien ongeïnteresseerd, maar op sommige vacatures komen zo veel reacties dat hij of zij wel moet. Zowel klant als sollicitant willen niet te lang wachten op een reactie. Jouw cv wordt als het ware gecrawled door een soort van ‘spider’. Hoe recruiters echt naar je cv kijken? En hoe je in dat korte timeframe opvalt? Lees snel de tips van onze collega Loes in dit blog.

Wat moet er absoluut snel te zien zijn?

Mijn eerste oog valt op de lay-out. Maakt iemand gebruik van veel tekst of is het cv juist minimalistisch ingedeeld? Dit zegt veel over hoe je als persoon denkt en wat je belangrijk vindt om te vermelden. Een minimalistisch en ‘to the point’ cv zou kunnen impliceren dat je een concrete denkwijze hebt. Als je lange tekstblokken gebruikt ben je misschien iemand die graag informatie deelt en het juist lastig vindt om te concretiseren. Een lay-out die bij je past is voor mij hét startpunt van een goed cv. Gelukkig zijn er allerlei handige tools voor.

Denk als Google – waar wil jij op gevonden worden?

Een recruiter zoekt naar keywords, vandaar de vergelijking met Google eerder in dit blog. Vanuit iedere vacature heb je zo’n vaste set criteria opgesteld. Met die insteek evalueer ik de sollicitaties die op de vacature komen. Ik kijk naar de opleiding en werkervaring die iemand heeft en naar het type werkgever. Is die gerelateerd aan de functie die ik zoek? Als ik zoek naar een projectmanager voor een reclamebureau kijk ik bijvoorbeeld specifiek naar ervaring aan bureauzijde. Keywords die ik dan graag zie terugkomen op het cv zijn: projectmanager – marketing – reclame – coördineren – plannen – structuur.

Lijstjes eigenschappen vind ik onpersoonlijk en weinig zeggend. Gebruik die eigenschappen en karaktertrekken liever in een introductie op je cv.

Loes Benning

Recruitment Consultant bij SMS Intermediair

Vermeld je skills, maar niet in bullets

Van allerlei kanten hoor je dat het cv zoals we het kennen achterhaald is. We moeten ons meer bewegen in de richting van talentenpaspoorten en de focus moet meer liggen op skills. Steeds vaker zie ik kandidaten keurige bullets gebruiken om competenties en eigenschappen op het cv te omschrijven. Gevolg? Ik kijk er nauwelijks naar. Lijstjes eigenschappen vind ik onpersoonlijk en weinig zeggend. Gebruik die eigenschappen en karaktertrekken liever in een introductie op je cv. Wie ben je en wat is je drive? Verwerk ze in een creatieve manier in de paragraaf over jou. Zo komen skills en eigenschappen tot leven. Als je toch liever lijstjes gebruikt, doe er dan iets visueels mee. Verwerk ze in een soort van staafdiagram, tabel of druk ze in procenten uit. Zo leg je er toch wat meer persoonlijkheid in.

Meer advies voor je cv?

Ik hoop dat ik je een klein beetje inzicht heb gegeven in hoe een recruiter naar een cv kijkt, hoe wij bij SMS Intermediair naar een cv kijken. Heb je behoefte aan meer advies? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief óf meld je aan voor onze LinkedIn community. We delen de komende tijd allerlei handige tips & tricks om het solliciteren makkelijker te maken. Zo willen we jou op weg helpen om werk te maken van je ambities. Weet je al wat je zoekt en heb je je cv al tip top in orde? Bekijk dan snel onze vacatures.

Succes!

Loes Benning

TSTEST

Meer tips ontvangen?

Ontvang de nieuwsbrief
    https://www.sms-intermediair.nl/blog/hoe-recruiters-echt-naar-je-cv-kijken/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl