Terug naar blog
5 min leestijd

Stop die eindsprint!

Bijna vakantie: OMG! Los van gezonde vakantiekriebels sinds de start van het mooie weer, gieren de zenuwen ook al ruim 3 weken door mijn lijf. Krijg ik alles wel af? Weten mijn collega’s wat ze moeten overnemen? Zie ik niets over het hoofd dat kan leiden tot enorme rampscenario’s? En welke scenario’s zouden dat kunnen zijn? Kortom, mijn hersenen staan op standje overdrive en ik race met 160 kilometer per uur door mijn inbox heen.  Herkenbaar? 

Ik vraag me wel eens af of er tegenwoordig nog iemand uitgerust op vakantie gaat  – want die stress die ik ervaar zie ik ook in mijn omgeving terugkomen. Pauzes worden overgeslagen, lunch wordt tijdens het typen naar binnen gewerkt. En nét die laatste dag voor de vakantie – wordt er nog tot (te) laat doorgewerkt. Je wilt je collega’s tenslotte niet opzadelen met extra werk. En na je vakantie wil je ook niet horen dat je de boel niet goed had overgedragen. Ik ben voor dit blog dan ook op zoek gegaan naar een aantal (voor de hand liggende) tips om stressvrij op vakantie te gaan.

#Tip 1: Draag je werk op tijd over

Ben jij net als ik het type dat graag snel alles zelf afmaakt voordat je op vakantie gaat? Draag minimaal een week voordat je gaat (dus niet op je laatste dag) je werkzaamheden over aan een collega en laat zaken die last-minute binnen komen direct aan deze persoon over. Zo’n eindsprint zorgt ervoor dat je ongeveer 3 dagen nodig hebt om los te koppelen, zonde van je vakantie!

#Tip 2: Wees duidelijk in je communicatie

Informeer je contactpersonen ruim van tevoren over wanneer je op vakantie vertrekt en wie je werkzaamheden overneemt. Wees helder in je communicatie: ben je in bepaalde gevallen telefonisch of per mail te bereiken – of misschien wel helemaal niet?

#Tip 3: Schakel af

Onderzoek toont aan dat de vakantie, doordat je geniet van leuke dingen en veel buiten bent, een ideaal moment is om je ‘brain’ te resetten. Hard nodig in een economie waarin we 24/7 bereikbaar zijn. Als je het nu echt niet kunt laten, kies dan één vast moment op de dag om je e-mail te checken. Toch is de keuze hierin aan jou. Uiteindelijk is niemand onmisbaar toch?

#Tip 4: Out of office – ook als je weer op kantoor bent

Laat je out-of-office net even 2 dagen langer aanstaan zodat jij in alle rust je inbox kan bijwerken en je planning kan maken. Zo voorkom je dat er meteen van je verwacht wordt dat je binnen een uur volledige up to speed bent.

#Tip 5: Blijf nog even in de vakantiestemming

Vaak ben je na een dag of 2 dat heerlijke, ontspannen gevoel kwijt. Je zit binnen no-time op die sneltrein van deadlines en e-mailmonsters. Wil je die vakantie mindset nog even vasthouden? Plan dan 5 minuten per dag in waarin je terugkijkt op de mooie momenten en leuke dingen die je hebt ondernomen – zo geniet je nog even na!

Fijne vakantie!

Succes met afronden, overdragen, briefings schrijven en met het genieten van een welverdiende vakantie!

Groetjes!

Karlijn

 

P.S. Wil je ook schommelen op 2600 meter hoogte? Kijk dan hier.

 

Karlijn van der Noll - Marketeer / Senior Consultant

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)