Terug naar blog
8 min leestijd

Een kijkje in de keuken bij: Esther van Osta

Artwork coördinators, packaging compliance officers, corporate affairs specialisten, het is slechts een kleine greep uit de tijdelijke vacatures voor packaging specialisten die we vanuit onze opdrachtgever Mars ontvangen. Esther van Osta startte in maart met een tijdelijke baan bij Mars als Packaging Data Analyst. In dit blog geeft zij een kijkje in de keuken van haar eerste baan.

Esther startte in 2013 aan de Universiteit van Wageningen met een studie Food Technology. Ze liep stage bij Cloetta, een prominente speler op de Nederlandse snoepmarkt. Tijdens deze meeloopstage heeft ze zich bezig gehouden met een project om suikers te verminderen in het snoep. Haar afstudeerstage deed ze bij Ahold-Delhaize Coffee Company. Daar was ze betrokken bij de productontwikkeling voor koffie op de R&D afdeling.

Met een Master-diploma Food Technology op zak reageerde Esther eind 2019 op een vacature bij SMS Intermediair. Helaas was deze toen net ingevuld. Recruiters Loes en Stijn bleven op de uitkijk voor een nieuwe baan en in maart 2020 kwam deze voorbij. Esther ging op gesprek en werd aangenomen bij Mars in Oud-Beijerland.

Esther, vanwaar de studie Food Technology?

Op de middelbare school had ik gekozen voor het profiel Natuur & Gezondheid. Daar wilde ik graag iets mee doen, dus ik ben naar een open dag van de Universiteit van Wageningen gegaan. De studie Food Technology sprak me aan. Ik vond het interessant om te leren hoe producten worden gemaakt. Daarnaast had ik een goed gevoel bij de universiteit. Ik heb mijn studie zonder uitloop voltooid en wilde graag in dit vakgebied verder.

Was het makkelijk om hier in baan in te vinden?

Ik vond het niet moeilijk om een baan te vinden die aansloot op mijn opleiding. Er staan altijd wel vacatures open binnen het vakgebied Food Technology, waaronder als productontwikkelaar, procestechnoloog, kwaliteitsmanager of onderzoeker. Ik had vorig jaar contact met Loes over een vacature die helaas al was ingevuld. Een maand later belde ze me voor een zelfde soort functie, maar dan op het gebied van packaging.

Omdat ik nog niet precies weet welke kant ik binnen de Food Technology op wil, leek het me goed om met een tijdelijk project bij Mars te beginnen. Ik leer veel ook al zijn de werkzaamheden niet direct gerelateerd aan mijn studie.

Esther van Osta

via SMS Intermediair werkzaam als Packaging Data Analyst bij Mars

Hoe ziet een gemiddelde werkweek er voor jou uit?

Ik ben halverwege maart gestart met deze baan en ik ben twee dagen op kantoor geweest voordat we hoorden dat iedereen thuis moest werken door COVID-19. Ik werk nu nog steeds vanaf thuis.

Als Packaging Data Analyst ben ik verantwoordelijk voor alle technische specificaties van de verpakkingsmaterialen die binnen Mars Food worden gebruikt. Denk hierbij aan de glazen potten van de Dolmio pastasauzen of de Uncle Ben’s rijstproducten verpakt in kartonnen doosjes. Ik hou de specificaties bij in het systeem en koppel ze aan elkaar.  Alle technische attributen in de specificaties moet ik controleren en aanvullen of corrigeren waar nodig. Ik ben Packaging Data Analyst  specifiek voor Europa en Noord-Amerika. Hiervoor heb ik veel contact met mijn interne collega’s van de verschillende productielocaties.

Iedere dag hebben we een ’15-minute stand-up’ waarin we vertellen waar we de vorige dag aan hebben gewerkt en waar we die dag op gaan focussen. Op dinsdag hebben we de wekelijkse teammeeting waarin we bespreken waar we tegenaanlopen of als iets ons blokkeert. We werken als team in sprints van twee weken. Één keer in de twee weken op donderdag hebben we een sprint planning waarin we de planning voor de komende twee weken bespreken. Daarnaast evalueren we tijdens de ‘retrospective’ de voorgaande sprint. Zo krijg je snel een goed overzicht van wat er moet gebeuren en kun je snel actie ondernemen als je ergens tegenaan loopt. Ik heb nu het project voor Europa bijna afgerond en ben nu bezig met de verpakkingen voor Noord-Amerika.

Wat maakt jouw baan zo leuk?

Ik denk dat het internationale contact en het contact met zoveel verschillende collega’s het leukste is aan mijn werk. Er heerst ook op afstand een enorm fijne sfeer. Ik voelde mij vanaf het begin heel erg welkom. De mensen zijn heel open, aardig, betrokken en altijd bereid je te helpen. Er wordt vaak gevraagd hoe het met je gaat, ook los van het werk. Omdat ik nog niet precies weet welke kant ik binnen de Food Technology op wil, leek het me goed om met een tijdelijk project bij Mars te beginnen. Ik leer veel ook al zijn de werkzaamheden niet direct gerelateerd aan mijn studie.

Waar liggen jouw ambities?

Voor nu zit ik prima op mijn plek. Dit is mijn eerste baan dus ik ben nog een beetje zoekende. Van het stukje productontwikkeling heb ik al even aan mogen proeven. Ik heb mij tijdens mijn studie gefocust op de technologische kant maar ik ben ook zeker geïnteresseerd in Food Quality of  Food Safety. Je kunt steeds nieuwe producten verzinnen, maar uiteindelijk moet het product veilig zijn en aan de kwaliteitseisen voldoen. Ik  zou graag verschillende functies willen vervullen en ontdekken waar mijn kwaliteiten liggen en wellicht later een team willen managen.  Binnen Mars wordt het intern doorstromen naar een nieuwe baan gestimuleerd dus wie weet waar ik volgend jaar sta!

Ook op zoek naar een baan in de Food of Packaging?

SMS Intermediair is al ruim 30 jaar specialist in de recruitment voor vaste, tijdelijke en freelance banen in Marketing, Communicatie, Design, Sales, Packaging en Print. Vanuit onze opdrachtgever Mars ontvangen we regelmatig tijdelijke projecten zoals dat waar Esther aan werkt. Ben jij afgestudeerd aan de Universiteit van Wageningen of aan de HAS en zoek je een baan in de Food of Packaging? Meld je dan vandaag nog aan, we helpen je graag.

Recente artikelen

Meer in ons blog
10 min leestijd

Oude bekenden: Patrick Dusée

Benieuwd naar de ervaringen van Patrick Dusée nadat hij via SMS Intermediair een baan in de grafimedia vond? Lees dan snel zijn verhaal in ons blog.

Verder lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)