Terug naar blog
10 min leestijd

Design en technologie: aanjagers van verandering

Het Klokgebouw, Strijp-T, het Veemgebouw: wie ook maar een paar tentoonstellingen van de Dutch Design Week 2018 heeft bezocht voelt dat Design een serieuze stempel drukt op het creëren van een betere wereld. In dit blog doen we verslag van ‘Embassy of Health’, het Klokgebouw en het Veemgebouw.

Een steeds langer en gezonder leven, wie wil dit nu niet? Gezien de technologische ontwikkelingen lijken de mogelijkheden eindeloos.  Met ‘If not us, who then’ neemt de Embassy of Health op Strijp-T ons mee in het zorglandschap van de toekomst. Eén van de meest in het oog springende projecten was toch wel het Tiger Penis Project.

Innovatie in traditie

Maandag 29 oktober j.l. werd bekend dat China de binnenlandse handel in tijgerbotten en neushoornhoorn van gefokte dieren gaat toestaan. Dit ten behoeve van onderzoek en behandeling in de traditionele Chinese geneeskunde. Ook wordt het verbod op de handel in antieke tijger- en neushoornproducten opgeheven. Met een alsmaar groeiende bevolking kan je je voorstellen welke desastreuze gevolgen dit kan hebben voor het beschermen van bedreigde diersoorten.

Het Tiger Penis Project van social designer en bio-artist Kuang-Yi Ku ontwerpt een oplossing voor dit maatschappelijk dilemma. Met behulp van biotechnologie kweekt hij van gewilde botten, hoorns en penissen van bedreigde diersoorten in een laboratorium een kunstmatige variant. Hij combineert hierin Westerse technologische innovatie met traditionele Chinese geneeskunde, zonder daarbij een negatieve impact te hebben op de natuur. Een mooi project waarbij technologie erfgoed respecteert en vice versa.

Nieuwe materialen in het Veemgebouw

Een deel van het Veemgebouw stond dit jaar in het teken van nieuwe materialen en de uitreiking van de New Material Award 2018. Een award die kunstenaars, vormgevers en architecten stimuleert na te denken over en een bijdrage te leveren aan vraagstukken rondom grondstoffen, productie en verspilling. Volgens de organisatie van de award is de rol van de ontwerper hierin cruciaal.

En dat blijkt wel als we kijken naar het project van de winnaar: ‘Algae Lab Luma’ van Studio Klarenbeek & Dros en Atelier LUMA. Zij hebben samen met universiteiten en industrie een visionair onderzoek gedaan naar de mogelijke toepassingen van algen als vervanger van op olie gebaseerde kunststoffen. Het nieuwe materiaal kan plastic gewonnen uit fossiele brandstoffen vervangen en absorbeert CO2 tijdens het productieproces. En dit is nog maar een korte samenvatting van het project.

Mind the Step in het Klokgebouw

Welkom in het powerhouse van 4TU, een samenwerkingsverband tussen de Technische Universiteit Delft, Eindhoven, Twente en Wageningen University & Research. Mind the Step geeft je een fast forward naar de toekomst en laat zien hoe design dankzij onderzoek en technologie een belangrijke rol speelt in de samenleving van de toekomst. Zo is er Idlebot, een robot die zich exact gedraagt als een echt mens in een wachtruimte. Op die manier zorgt Idlebot voor een aangenamere sfeer en minder stress tijdens het wachten in een ziekenhuis bijvoorbeeld.  Of de Twentse Superbike, een elektrische racemotor van ongeveer 220 kilo met zo’n 200 pk die in minder dan 3 seconden naar 100km/u accelereert en een topsnelheid van 250 km/u bereikt.

Back to the future?

Het bijzondere van Mind the Step is dat de projecten in eerste instantie erg futuristisch lijken. Back to the future is er niets bij.  Maar hoe meer je hoort en ziet besef je dat deze toekomst helemaal niet zo ver weg meer is.

Meer weten?

Kijk dan even op de website van de Dutch Design Week. Daar vind je alle projecten terug. Ben je zelf op zoek naar een baan of een project als Designer, neem dan contact met ons op. Wie weet wat we voor je kunnen betekenen.

Recente artikelen

Meer in ons blog
12 min leestijd

1 kandidaat is geen kandidaat

Ben je op zoek naar talent en schakel je hiervoor een recruitmentbureau in? In dit blog een aantal tips voor het aannemen van personeel in een krappe arbeidsmarkt.

Verder lezen

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)