Do’s en don’ts voor je curriculum vitae

8 min leestijd

Het cv – het is er nog steeds – de vraag is alleen hoe lang nog. De roep om een alternatief wordt steeds harder. Tot die tijd zullen we het er mee moeten doen. Tenminste, in onze vakgebieden wel. Daarom hebben voor jou in dit blog een aantal do’s en don’ts voor je curriculum vitae klaar gezet. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Don't: De standaard word-opmaak

Misschien wel heel vanzelfsprekend, maar toch zien we dit nog al te vaak voorbij komen. Als je gebruik maakt van een standaard word-opmaak lijkt het alsof je geen aandacht aan je cv hebt besteed. En ook voor een cv geldt – de 1e indruk is blijvend.

Do: Je LinkedIn afstemmen op je cv

Vaak zien we een mooi opgemaakt cv, kijken we vervolgens op Linkedin en vinden we daar niets herkenbaars terug. Dan kun je gaan twijfelen aan de informatie op het cv of op LinkedIn. Zorg er dus voor dat je cv en LinkedIn op elkaar afgestemd zijn. Waak er wel voor dat je LinkedIn profiel geen letterlijke kopie wordt van jouw cv en vice versa. Hoe je dit het beste kunt doen lees je in 1 van onze volgende blogs.

Don't: Een cv vol clichés

Waar het voor vacatures geldt, geldt het ook voor jouw cv. Clichés als hands-on, proactief of teamplayer zeggen onvoldoende over wie jij bent als persoon. Vermeld eerder dat je makkelijk besluiten kunt nemen of dat je graag kansen grijpt om verbeteringen aan te brengen. Blijf dus weg van dooddoeners als salestijger of spin in het web.

Do: Creativiteit in je opmaak

Opvallen is leuk, maar hou het wel zakelijk. De meerwaarde van een creatief cv is dat het zowel bij jou past als bij de functie waar je op solliciteert. Design en inhoud moeten hierbij goed in balans zijn. Het doel is tenslotte opvallen en uitgenodigd worden, niet het mooiste cv te maken. Op sites als www.cvster.nl of www.canva.com vind je tal van templates die je kunt gebruiken en verder kunt personaliseren. Je kunt natuurlijk ook zelf aan de slag gaan. Op de site canva.com vind je naast templates ook inspiratie.

Don't: Alles ‘out in the open’

Laat nog wat aan de verbeelding over! Helaas zien we nog steeds te veel  cv’s van een aantal pagina’s lang waarbij de enige rode draad de chronologische volgorde is. Of cv’s met lappen tekst – maar wel op twee pagina’s . Een cv moet een recruiter prikkelen om je te willen spreken. Geef dus niet alles prijs. Door te veel te melden op je cv zorg je ervoor dat de focus op jouw ambities verdwijnt.

Do: Durf te mixen

De leukste en meest opvallende cv’s hebben precies een goede balans tussen persoonlijkheid en zakelijkheid. Ze zijn zakelijk genoeg doordat ze voldoende informatie geven over jouw arbeidsverleden, maar geven ook een gevoel bij jou als persoon. Een paar leuke voorbeelden:

“ik ben een content marketeer, die, gek genoeg, een passie heeft voor schrijven”.
“of ik nu op het hockeyveld sta, een spelletje ’30 seconds’ speel of bezig ben met mijn werk, ik zal er altijd het beste uit willen halen”.

Ook op zoek naar een nieuwe baan?

Ben jij op zoek naar een nieuwe baan of ben je benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen? Solliciteer dan op 1 van onze vacatures of neem vrijblijvend contact met ons op. Onze recruiters denken graag met je mee en geven je altijd feedback op jouw cv. Voor ons team in Amsterdam bel je met +31 20 404 3500 en voor ons team in Eindhoven bel je naar +31 40 211 4075.

    https://www.sms-intermediair.nl/blog/dos-en-donts-voor-je-cv/            
Recente artikelen
Vacatures
Amsterdam | Eindhoven
Burgemeester Haspelslaan 67
1181 NB Amstelveen
T: (020) 404 35 00
F: (020) 404 35 01
E: amsterdam@sms-intermediair.nl
Geldropseweg 20
5611 SH Eindhoven
T: (040) 211 40 75
F: (040) 211 40 97
E: eindhoven@sms-intermediair.nl