Terug naar blog
10 min leestijd

Crises are the mother of invention – ook voor jouw carrière?

Duurzame inzetbaarheid: waarschijnlijk klinkt het je bekend in de oren, maar staat het onderwerp in jouw overvolle leven niet hoog op de agenda. Toch is het belangrijk er wel actief mee bezig te zijn. Zeker nu. Ook vanuit de overheid is er tijdens de coronacrisis op dit vlak een stimulans. Om zoveel mogelijk mensen aan het werk te houden, is er ‘NL leert door” voor bedrijven die gebruik hebben gemaakt van het 2e deel van de NOW-regeling. In dit blog deel ik meer informatie over deze regeling en mijn eigen visie op duurzame inzetbaarheid. Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Een rondreis door de USA maken, eindelijke dat grote trouwfeest geven in Toscane – de coronacrisis heeft onze plannen flink overhoop gegooid. 2020 is nu al het jaar van de grote transformatie naar een samenleving waar we als ‘melaatsen’ afstand van elkaar moeten houden en waarin de emoji de fysieke begroeting heeft vervangen. De digitalisering is binnen veel bedrijven in een enorme stroomversnelling geraakt. Hierdoor zijn sneller nieuwe competenties nodig die niet iedereen al beheerst.

NL leert door

Één van de initiatieven uit de portefeuille van minister Koolmees is het initiatief ‘Nederland leert door’. Het bestaat uit de inzet van ontwikkeladvies en van (online) scholing. Organisaties die van de NOW-regeling 2.0 gebruik hebben gemaakt worden zo verplicht hun werknemers te stimuleren om zich proactief te laten bij- of zelfs omscholen, met name online. Nu de economie weer aantrekt worden we namelijk geconfronteerd met een nieuwe realiteit. Een nieuwe arbeidsmarkt waarin veel professionals zich moeten aanpassen en voorbereiden op fundamentele veranderingen.

Een overzicht van de mogelijkheden van NL Leert door (bron: https://nlleertdoor.com/)

Vanaf augustus: loopbaanadvies

Twijfel je nog over de richting waarin je je wilt ontwikkelen? Of weet je niet zeker meer of je nog wel op je plek zit? Dan kun je vanaf augustus op “NL Leert door” terecht voor het aanvragen van loopbaanadvies. Het 2e deel van de regeling, de online om- of bijscholing, wordt in het 4e kwartaal van 2020 verwacht. Wil je je nu inschrijven voor loopbaanadvies? Ga dan naar https://nlleertdoor.com/.

Duurzame inzetbaarheid komt in allerlei soorten en maten

Als mother van 2 jonge kinderen is het onderwerp duurzame inzetbaarheid één van de laatste dingen op mij to do lijst. Ik ben blij als ik 3 uur achter elkaar kan slapen zonder ‘mama’ te horen! Toch ben ik tot inkeer gekomen tijdens de 3 maanden lockdown en geef ik er nu wél prioriteit aan. Duurzame inzetbaarheid was voor mij al bedenken weten waar ik over 5 jaar zou moeten staan en wat ik zou moeten doen om mezelf blijvend relevant te maken. Kortom: een te grote en complexe puzzel! Who knows waar de wereld over 5 of 10 jaar staat.

Wat ik nu doe is  kijken waar ik als professional sta en wat er in de wereld om me heen gebeurt. Want daar maak ik eigenlijk nooit tijd voor. Ik word per slot van rekening niet betaald om te filosoferen, of wel? Toch doe ik het nu, wekelijks op vrijdag een half uurtje. Wat zie ik gebeuren? Wat heb ik gedaan en hoe? Anticipeer ik genoeg op wat ik zie gebeuren? Kan ik mijn werk efficiënter of innovatiever inrichten? Zo ja, wat heb ik daar dan voor nodig? Vind ik dat leuk en brengt het mij als professional verder? Dan pak ik dat op. Zo blijf ik wekelijks in beweging en bouw ik aan mijn eigen duurzame inzetbaarheid op een manier die nu wél in mijn drukke agenda past.

Het punt dat ik hiermee wil maken is dat er dus eigenlijk altijd tijd is om aan je ontwikkeling te werken. De lat hoeft niet meteen hoog in de vorm van cursussen of opleidingen. Begin bij de basis en breng je eigen ‘duurzame inzetbaarheids roadmap’ in kaart – op jouw eigen tempo. Druk van buiten zorgt voor onrust van binnen. En dat komt jouw ontwikkeling niet ten goede. Cees-Jan Mol, één van mijn oud-collega’s die ik hoog in het vaandel heb staan, zei altijd: “ontwikkeling begint niet altijd met 3 trappen tegelijk. Kijk hoe je je doel in stappen kunt opdelen en begin te bewegen”.  Voor mij is deze coronacrisis dan ook nog geen ‘mother of invention’, maar zeker wel een ‘mother of movement’ waarvan ik zeker weet dat die leidt naar ‘invention’ in mijn carrière.

Wat ik nu doe is kijken waar ik als professional sta en wat er in de wereld om me heen gebeurt. Want daar maak ik eigenlijk nooit tijd voor. Ik word per slot van rekening niet betaald om te filosoferen, of wel?

Karlijn van der Noll

Marketeer en Senior Consultant

Ben jij op zoek naar een andere baan of twijfel je over waar je staat?

Misschien ben jij nu noodgedwongen op zoek naar een andere baan of heeft de crisis je enorm aan het denken gezet over of je nog wel of je plaats zit. Of je nu actief of passief op zoek bent naar een baan, je kunt bij SMS Intermediair ook altijd terecht voor een gesprek over de huidige arbeidsmarkt en jouw rol daarin. Neem daarvoor vrijblijvend contact met ons op. Ben je wel al actief op zoek, bekijk dan snel onze vacatures of schrijf je in.

Recente artikelen

Meer in ons blog

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)