Terug naar blog
5 min leestijd

Baaldag tijdens het thuiswerken? Stop er dan mee

We hebben allemaal wel eens van die dagen dat het gewoon even niet lukt. Je zit achter de computer, staart naar je scherm en komt geen steek verder. Tsja, een baaldag tijdens het thuiswerken heeft niemand in de gaten. Toch voelt zo’n dag vanuit huis een stuk onprettiger. In dit blog lees je hoe onze collega Karlijn met deze ‘funk’ om gaat.

Binnen ons team ben ik verantwoordelijk voor content marketing onder andere. En ook ik heb van die dagen dat ik écht iets leuks wil maken en er simpelweg niets zinnigs uit mijn handen komt. En ook ik blijf kijken naar die cursor….. Hoe langer ik kijk zonder iets te produceren, hoe nuttelozer ik me begin te voelen. En met die nutteloosheid komt ook het schuldgevoel opzetten.

Domweg werken om te werken werkt niet

De corona epidemie zet de status quo van uren kloppen gelukkig flink op zijn kop. Meer en meer werkgevers kijken niet langer naar hoe lang iemand werkt, maar beoordelen de prestaties die je als werknemer levert. Die autonomie in je werk is één van de belangrijkste factoren voor werkgeluk. Toch gaan we als plichtsgetrouwe wezens thuis vaak overpresteren, meer uren maken én ons nog schuldiger voelen als het even niet lukt. Een rare, negatieve spiraal die soms lastig te doorbreken is.

Blijf je zwoegen? Dan verspil je eigenlijk de tijd van je werkgever.

Karlijn van der Noll

Marketeer en Senior Consultant bij SMS Intermediair

Een schuldgevoel minder

Maak jij op kantoor wel eens een praatje? Hoe lang ben je met je collega’s bezig over hoe leuk het weekend wel niet was? Kijk je dan überhaupt naar de klok? En voel je je dan net zo schuldig als wanneer je thuis even een half uurtje niets gedaan krijgt? Op kantoor pakken we die rust, we vullen die baaldag op met humor, gedeelde smart, een rondje om – zonder ons schuldig te voelen.

Een focus op de klok nóg minder

Ook ik ben een enorm plichtsgetrouw beestje en ook ik vind het vervelend als anderen denken dat ik te weinig bijdraag. Toch stellen de sluiting van de scholen hier in België plus de tijdelijke sluiting van de crèche door een corona-uitbraak de urenteller in mij weer enorm op de proef.

Dus wat doe ik: ik stuur één van mijn managers een bericht dat ik ook in het weekend door werk en in de week na Pasen (die ik vrij heb genomen) om toch mijn uren te maken. Waarom toch Karlijn! En wat was het antwoord:  “Hoi Karlijn, doe het gewoon op jouw manier en stay cool”.

Accepteer dat het niet werkt en doe even niets

Tsja, en dat was weer even een keiharde spiegel die me voor werd gehouden. Sindsdien neem ik aan het begin van mijn werkdag eerst de tijd om te bedenken wat ik die dag wil bereiken. Dit zorgt er automatisch voor dat mijn productiviteit mijn focus is, niet de klok. En lukt het niet? Dan doe ik lekker even iets anders. Ik ga met de kids een rondje om, maak het eten al vast klaar of doe de was – zónder schuldgevoel. En voordat de wasmachine daadwerkelijk draait, krijg ik vaak al weer nieuwe ideeën. Ik merk dat mijn dagen soepeler verlopen en dat ik me positiever voel aan het einde van de dag. Sterker nog, ik krijg meer gedaan. Hoe productief kan rust wel niet zijn…!

Blijf je zwoegen? Dan verspil je eigenlijk de tijd van je werkgever. Denk daar maar eens over na!

 

Succes!

 

Karlijn

Recente artikelen

Meer in ons blog
10 min leestijd

Book review: Essentialisme – niet meer alles moeten

Hoe vaak vragen we onszelf niet af ‘Hoe kan ik het allemaal doen?’, in plaats van ‘Waar kan ik volledig voor gaan?’. Met zijn ‘Essentialisme’ geeft auteur Greg McKeown je een handige toolset om meer voldoening uit je werk én prive te halen. Een aanrader!

Verder lezen

Meer carrièretips, blogs en vacatures ontvangen?

(Je kunt nieuwsbriefvoorkeuren altijd wijzigen of jezelf uitschrijven)